Nieuws Actueel

"Horeca op Schouwen kan nog flink groeien"

De horeca op Schouwen-Duiveland groeit de komende acht jaar met 7,5 tot 12,5 procent. Dat voorspellen de bureaus Seinpost en ZKA-Leisure in een onderzoek in opdracht van de gemeente, zo schrijft PZC.

Ton van den Nouweland | Foto: Stock 1 februari 2017

Horecagoed

Er kunnen nog wat restaurants bij en een enkel hotel; cafés zijn er meer dan genoeg. Schouwen-Duiveland telde vorige zomer 244 horecabedrijven, exclusief de catering. Die bedrijven beslaan samen 36.000 vierkante meter verkoopruimte en dat levert een geschatte omzet op van 70 miljoen euro per jaar.

Topsegment

De bureaus onderzochten de horeca in Renesse (66 bedrijven,) Zierikzee (49 bedrijven), Burgh-Haamstede (43), Bruinisse (21) en Brouwershaven (8). Zij lieten de strandtenten en de horeca op parken en campings buiten beschouwing.

Daarbij valt op dat het topsegment ontbreekt. Er zijn geen super-de-luxe hotels op Schouwen, net zo min als sterrenrestaurants. Alleen De Vluchthaven in Bruinisse heeft een Bib Gourmand. Verder valt op dat Schouwen niet meegroeit met de landelijke tendens. Maar kansen zijn er zeker wel.

Groeiende vraag

De onderzoekers verwachten dat de vraag gemiddeld over het eiland met tien procent groeit. In Brouwershaven is grote vraag naar meer horeca, in Zierikzee niet. Dat wil echter niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn. Die liggen juist wel in Zierikzee met zijn voetgangersgebied en al deels geconcentreerde horeca.

Volgens de onderzoekers kan daar nog 5500 tot 7500 vierkante meter bij, vooral in Zierikzee, Renesse en Burgh-Haamstede. Kwaliteit en creativiteit zijn daarbij belangrijk: geen pizza, pasta, pannenkoek, maar hutspot, gezonde sapjes en een restaurant speciaal voor singles.