Nieuws Actueel

Horeca-strijd dreigt om coronapas

Een hete herfst dreigt in de Nijmeegse horeca. Ondernemer Khalid Oubaha en burgemeester Hubert Bruls staan lijnrecht tegenover elkaar. Oubaha, eigenaar van diverse horeca-aangelegenheden in de stad weigert te handhaven op coronapassen. Burgemeester Bruls dreigt daarop zijn zaken te sluiten.

Van onze redactie 23 september 2021

Veiligheidsberaad bruls burgemeester nijmegen

Burgemeester Hubert Bruls dreigt met sluiting van Nijmeegse horeca. Foto ANP

Op 22 september zocht Oubaha via sociale media de publiciteit omdat hij een aankondiging van een preventieve dwangsom had ontvangen naar aanleiding van zijn standpunt iedereen te willen toelaten tot zijn cafés en restaurants – ongeacht of de klant in het bezit is van een groen vinkje in de coronapas. Hem werd bij voorbaat medegedeeld dat overtreding van de voorschriften op een dwangsom van 2500 euro per geconstateerde overtreding zou komen te staan.

Bij herhaaldelijke overtredingen kan de driehoek (de gemeente, politie en OM) een last onder dwangsom van 2500 euro opleggen, die kan oplopen tot 10.000 euro. In het uiterste geval kan het betreffende etablissement gesloten worden.

Bruls zegt in het AD dat hij als burgemeester en voorzitter van het Veligheidsberaad voornemens is de horeca te controleren. ,,Als je als horecabaas expliciet aankondigt het coronabewijs niet te zullen controleren dan sluiten we je zaak en mag je pas weer open als je alles op orde hebt. In ieder geval in Nijmegen, als burgemeester kan ik dan namelijk geen kant op.”

'In Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk gebeurt dit ook en werkt het'

,,De komende dagen zal de nieuwe lijn duidelijk richting de horeca worden gecommuniceerd”, stelt Bruls. De voorzitter van het Veiligheidsberaad is positief over de naleving. ,,We zijn nu ruim een week verder en de emoties rond het coronabewijs zijn bij veel horecaondernemers geluwd.”

Hij wijst op het buitenland. ,,In Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk gebeurt dit ook en werkt het. Ik heb nog geen enkel argument gehoord waarom het hier niet zou werken. Ons dna is echt niet anders dan dat van inwoners van die landen.”

Lees ook: Horecatycoon Khalid Oubaha weigert klanten te controleren op vaccinatiestatus: ‘De koek is op’

Ook de bonden zijn sceptisch over handhaven coronapas

Niet alleen horeca-ondernemers zijn boos, ook de bonden zijn sceptisch.,,Veel van onze leden vinden dat het coronabewijs in de horeca totaal niet te handhaven is”, zegt Richard Gerritsen, voorzitter van BOA ACP.

De 45 miljoen euro die het kabinet voor de naleving heeft uitgetrokken noemt hij zwaar onvoldoende. ,,Inmiddels is duidelijk dat dat geld niet naar ons gaat, maar naar de horeca die daarmee particuliere beveiligers kan inhuren.”

Vanaf 25 september (komend weekend) is in de meeste horeca-aangelegenheden een coronatoegangsbewijs nodig. Dat krijg je als je bent getest, gevaccineerd of genezen van corona. (3G).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws