Nieuws Actueel

Horeca Den Bosch wil helemaal niet langer open

Cafés in Den Bosch onbeperkt open laten zijn. Dat lijkt D66 en VVD een goed idee. Maar de brancheorganisatie wil het niet, meldt het Brabants Dagblad.

Marc Brink 15 juli 2016

Terrasje2

Het bestuur van de Bossche afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is tegen vrije sluitingstijden van de horeca. De brancheorganisatie bestrijdt het idee van D66 en VVD dat vrije sluitingstijden voorkomen dat grote groepen tegelijkertijd op straat staan. En er rellen ontstaan zoals onlangs op de Parade waarbij de politie bij enkele aanhoudingen tegenover zo'n 75 jongeren stond.

D66 en de VVD waren van plan om afgelopen dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in te dienen om horecaondernemers zelf te laten bepalen wanneer zij sluiten. Maar op verzoek van het CDA is de discussie hierover uitgesteld naar september. Voordat de vergadering begon kwam het bestuur van de Bossche afdeling van Koninklijke Horeca Nederland 's middags bijeen om een standpunt in te nemen over de vrije sluitingstijden.

Verbaasd

Volgens vice-voorzitter Helga Gerritzen is de Bossche horeca 'verbaasd dat de politiek vrije sluitingstijden wil inzetten als instrument om het geweld in de openbare ruimte tegen te gaan'. "Wij zijn van mening dat er op straat niets zal veranderen omdat de aanstichters van geweld veelal niet toegelaten worden in de nachtzaken omdat zij zich niet houden aan de huisregels van deze zaken", aldus Gerritzen.

Volgens haar 'blijven de aanstichters hun heil zoeken op straat'. Voor de aanpak van overlast verwacht Gerritzen meer van een aanpak van de zogenaamde 'venstertijden' die gelden voor nachtzaken zoals Plein 79, de Taveerne en Carrousel. Deze zaken mogen in het weekeinde geopend zijn tot 05.00 uur.

Laatste borrel

Cafés, onder meer op de Parade die tot 04.00 geopend zijn, mogen momenteel om 03.00 geen gasten meer toelaten. Om 03.30 uur moeten de bedrijven leeg zijn.

Nachtzaken mogen nu om 03.30 uur geen bezoekers meer toelaten. Volgens Gerritzen 'geeft dat veel discussies aan de deur en overlast op straat omdat deze bezoekers buiten op straat blijven hangen'. "Indien de venstertijden aangepast worden naar 04.00 uur kan een grote stroom bezoekers nog een laatste borrel nuttigen in een nachtzaak in plaats van uit verveling relletjes schoppen op straat."