Nieuws Horeca
Zo kreeg Nederland het allereerste alcoholvrije café: pop-up Bar 0.020
Horeca-ondernemers in hartje Amsterdam verklaarden haar voor gek. Maar Mariska Leising legde alle doemverhalen naast zich neer en opende begin januari de alcoholvrije pop-up Bar 0.020. Binnen twee weken was al duidelijk dat ze in de roos geschoten had en intussen lijkt haar café langer open te blijven dan gedacht.

Niels Krommenhoek en Mariska Leising hebben de primeur voor Nederland: het allereerste alcoholvrije café. Foto: Jan Buteijn.
Op 3 januari vierde Mariska Leising haar 31steverjaardag, maar die avond straalde ze ook voor het eerst als gastvrouw van haar eigen tijdelijke café. Ze wilde iets unieks doen om haar bedrijf Event My Brand in het volle licht te zetten. In een tijdsbestek van zeven weken bedacht ze het concept en rolde dat vervolgens ook uit. Gezien de drukte in december werd er veel van haar improvisatievermogen en overtuigingskracht gevraagd. ,,Het was nogal een uitdaging", zegt ze, met gevoel voor understatement.
Leising en haar vriend Niels Krommenhoek – eveneens een ondernemer met duizend-en-één-ideeën – waren wel wat gewend. ,,Met het organiseren van evenementen spring je ook weleens last minute ergens in, maar dan staat er meestal al iets in de steigers. Dit was allemaal nieuw, van een logo ontwerpen tot het vinden van een locatie, leveranciers en andere partijen die met ons wilden samenwerken. Ik wist dat het vanwege de feestdagen twee weken moeilijk zou zijn om mensen te bereiken. Dus ik heb even doorgeknald."
"Alle horeca-ondernemers die ik hier vooraf over sprak, hebben me keihard uitgelachen. Zonde van de tijd vonden ze het."
Alcoholvrij café: primeur in Nederland
Tussen diverse traditionele bruine kroegen in het centrum van Amsterdam huurt ze deze maand een deel van horecagelegenheid Akhnaton aan de Nieuwezijds Kolk. Tot en met 1 februari zijn van donderdag tot zondag de deuren van Bar 0.020 (spreek uit: nul-punt-nul-twintig) geopend. Dertig vrienden van het duo werden opgetrommeld. Ze hielpen bij het inrichten en schenken allerlei bier- en wijnsoorten, maar ook alcoholvrije gin en rum. Er zijn dj’s, proeverijen en thema-avonden, van pubquiz tot spelletjesmiddag.
Leising en Krommenhoek hebben de primeur in Nederland. In New York en Londen zijn alcoholvrije cafés al wat langer in zwang. Het plan danste sinds de zomer door hun hoofd.
Een kroeg als alle andere
,,Vanwege ons werk kiezen wij vaak, als het even heel erg druk is geweest, voor een periode waarin we bewust niet drinken. Dan zijn er altijd mensen die dat onzin vinden. 'Neem er dan gewoon eentje. Wat maakt dat ene biertje nou uit?' Niels en ik keken elkaar aan en dachten hetzelfde. Waarom is er nergens een ruimte waar het helemaal alcoholvrij is, maar waar je wel gewoon de gezelligheid van een kroeg hebt en waar evenementen zijn? Waar je geen sociale druk voelt en niet in de verleiding komt om toch te gaan drinken. Wij vonden het meteen een prachtig concept. Alleen: het bestond nog niet."
Dry January
Dry January – een uit Engeland overgewaaid fenomeen – was een goed haakje. Duizenden mensen laten na de excessieve feestmaand december de fles even staan.
,,Niels en ik vieren graag alle mooie dingen in het leven. Negen van de tien keer doe je dat met een wijntje of een glas prosecco in je hand. Doordat ik op zoek ging naar een alternatief, hebben wij ontdekt dat er ook erg veel mooie alcoholvrije producten zijn. En dat wilden wij hier laten zien.’
Ook gezinnen komen
Het voorlopige resultaat doet haar versteld staan. Elke avond stroomt Bar 0.020 vol. Hun doelgroep – 25 tot 50 jaar – is bereikt. Maar in het weekend stappen ook complete gezinnen naar binnen, met bordspellen onder de arm. Sommige bezoekers zijn al vier keer teruggekomen.
,,Ongeveer de helft bestaat uit mensen die meedoen aan Dry January; de andere helft komt uit nieuwsgierigheid. En de vraag die iedereen stelt: is het hier echt gezellig? Gezelligheid wordt kennelijk alleen gekoppeld aan alcohol. Maar als ze hier eenmaal zitten en het ervaren, geven ze ons gelijk. De sfeer die wij scheppen, vinden ze heel prettig.’
Lees ook: Vrijmibo: feest of verplichting?
Mogelijk na 1 februari door
Leising heeft na de tweede week zelfs een lijst moeten opstellen van bedrijven die nog een reservering willen maken voor een nieuwjaarsborrel. Door het daverende succes overwegen ze langer door te gaan. ,,Want eigenlijk zou het zonde zijn als we er na 1 februari niks meer mee doen."
De hectiek van zeven arbeidsintensieve weken zijn op slag vergeten. Leising: ,,Het geeft me voldoening dat ik iedereen zo enthousiast zie komen en gaan. Dan maakt het echt niet uit hoe hard ik moet werken. Alle horeca-ondernemers die ik hier vooraf over sprak, hebben me keihard uitgelachen. Zonde van de tijd vonden ze het. 'Wacht maar', zei ik. 'Als ik iets wil, krijg ik het ook voor elkaar.' Ik heb ze allemaal uitgenodigd om deze maand even langs te komen. Dan kunnen ze zien dat het gelukt is."