Nieuws Horeca

Australische chef richt zijn eigen zaak in Den Haag vooral op expats

Terwijl de blueberry muffins in de oven staan, snijdt Lee Morrison in razend tempo de paddenstoelen en peultjes voor het diner in stukjes én roert hij zo nu en dan in de kokoscurry met zeevruchten, die in een enorme pan staat te pruttelen op het fornuis. Tussen de bedrijven door serveert de goedlachse Australiër de lunch aan zijn gasten, voor wie hij uitgebreid de tijd neemt met een praatje. Het is duidelijk: als chef-kok met een eigen zaak moet je goed kunnen multitasken, zo staat in het AD.

MALOU SEIJDEL | Beeld: Nico Schouten 11 september 2017

Lee Morrison Den Haag

Lee Morrison woont sinds twee jaar in Nederland, een half jaar geleden opende hij in de Piet Heinstraat in het Zeeheldenkwartier Café 42. Elke dag serveert hij er ontbijt en lunch. Van donderdag tot en met zaterdag kan er ook worden gedineerd.

Lees ook: Vernieuwing bij Haags café Cremers: coffeeshop breidt uit met Amerikaans taphouse

Gerechten uit alle landen, behalve Nederland

Op het vrijwel dagelijks wisselende menu - Morrison werkt met verse producten en stelt gerechten samen op basis van wat zijn (lokale) leveranciers voor handen hebben - staan gerechten uit allerlei landen. Behalve uit Nederland. ,,Broodjes kroket, sandwiches en tosti's ham-kaas: ik doe er niet aan", vertelt Morrison lachend. ,,Die lunchgerechten kun je overal al krijgen hier in Den Haag, bovendien vind ik de Nederlandse keuken crap." Schuldbewust: ,,Al beledig ik hier nu waarschijnlijk heel veel mensen mee."

Morrison heeft gedurende zijn leven behoorlijk wat van de wereld gezien. Hij werkte als chef-kok in onder meer Turkije, Frankrijk, Zuid-Amerika en Australië. Ook volgde hij Thaise en Franse kookopleidingen. ,,Het beroep kok klinkt eigenlijk helemaal niet zo aantrekkelijk: je werkt vaak wanneer andere mensen vrij zijn, bovendien word je niet erg goed betaald", vertelt Morrison. ,,Maar mijn passie voor koken en de blijdschap die ik ervaar als ik iets lekkers eet, zorgen er voor dat ik me geen mooiere baan kan bedenken. Thuis, voor mijn dochtertje, kook ik overigens met evenveel plezier. Ik kan er geen genoeg van krijgen."

Tachtig procent van gasten is expat

In de landen die hij gedurende zijn leven bezocht, deed Morrison inspiratie op voor de gerechten die hij in Café 42 serveert. Zo staan op de kaart - of beter: op het krijtbord dat dagelijks opnieuw wordt ingevuld - gerechten als Turkish toast, duck ramen, cinnamon couscous, Mexican baked eggs en buratta.

Morrison: ,,Toen ik besloot dat ik iets voor mijzelf wilde beginnen, ben ik bewust in het Zeeheldenkwartier gaan zoeken, omdat hier veel expats en jonge mensen wonen." Grappend: ,,Ik dacht: 'zij zullen, net als ik, wel eens klaar zijn met de boterham met kaas of ham. Bovendien heerst in andere landen, veel meer dan hier in Nederland, een ontbijtcultuur. Tachtig procent van de gasten die ik ontvang, is dan ook expat."

Toen ik besloot voor mijzelf te beginnen, ben ik bewust in het Zeeheldenkwartier gaan zoeken, omdat hier veel expats wonen

Lee Morrison