Nieuws Horeca

Bier wordt opnieuw flink duurder: vanaf 1 januari betaal je meer dan 10 procent extra

De kosten van een liter bier gaan stevig omhoog. Heineken heeft horecaondernemers gisteren laten weten dat per 1 januari de prijs gemiddeld met 10,7 procent gaat stijgen. Die komt bovenop een prijsstijging van 5,8 procent die in augustus al werd doorgevoerd. ,,We leven in ongewone tijden”, stelt de brouwer.

Van onze redactie 30 november 2022

Heineken prijs verhoging 2023

De nieuwe stijging komt rauw op het dak van horecaondernemers, die ook al te maken hebben met hogere energiekosten, huurstijging, personeelstekort en coronaschulden die nog afbetaald moeten worden. ,,We zitten in een vicieuze cirkel”, stelt restauranteigenaar Frans van Breemen van Facet in Rotterdam, die erg boos is. ,,Je komt er niet meer uit.”

Lees ook: Horecaondernemer Oosterhof: 'In onze branche is nooit sprake geweest van een inhaalslag'

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is bezig met het formuleren van een officiële reactie, maar is ‘not amused’, aldus voorman Robèr Willemsen bij het AD.

Heineken heeft echter ook met een hogere energierekening en duurdere grondstoffen te maken en kan niet anders dan een deel van de stijgende kosten door te berekenen, zegt een woordvoerder. ,,Een deel van de kosten absorberen we zelf. We willen er op een verantwoorde manier mee omgaan, maar we ontkomen er niet aan om dit door te berekenen. Het is fors, maar de prijsstijgingen zijn gigantisch.” Wereldwijd zijn sommige kosten tot twintig procent of meer gestegen, aldus de brouwer.

Nog hoger

Het is de tweede prijsverhoging in vijf maanden tijd. In totaal zijn bier en cider van Heineken sinds de zomer met 16,5 procent in prijs gestegen. En afgelopen januari, nog voor de inflatie door de oorlog in Oekraïne, kwam er 3,4 procent bovenop. Het is aan de horecaondernemers of de kosten terugkomen op de rekening van de gasten, stelt de brouwer. Maar die heeft in veel gevallen geen keus, zegt Robèr Willemsen van KHN. ,,Een ondernemer bepaalt zelf wat hij rekent, maar hij zal het wel moeten doorberekenen om te overleven.”

Lees ook: Horeca grijpt naar tijdelijke toeslag of korter open om hoge energierekening

Het blijft niet alleen bij de verhoging van het bier van Heineken, het bedrijf dat ook onder meer Brand en Amstel maakt. Horecaondernemers kennen al geruchten over vergelijkbare of hogere prijsstijgingen bij andere brouwers, al zijn die nog niet officieel gecommuniceerd.

Wat de hogere kosten voor gevolgen hebben voor bier in de supermarkten weet Heineken nog niet precies.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws