Nieuws Horeca

Boer verkoopt vlees steeds vaker direct aan consument

Hamburgers, kogelbiefstuk, gehakt en entrecote direct kopen bij de boer in de regio. No-nonsensewinkeltjes met lokaal vlees. Je moet ze wel weten te vinden. Dat schrijft het AD.

Nicolette van der Werff | Foto: Nico Schouten 7 juni 2017

Spronk Vlees boer

Een artikel afgelopen zomer in deze krant waarin de Haagse boer Marcel Kleijweg (48) zichzelf de vraag stelde of het misschien tijd was om eigen vlees te gaan verkopen, zorgde voor zoveel positieve reacties dat hij een grote vriezer aanschafte en een klein berichtje op het hek aan de oprijlaan van Landgoed Clingendael spijkerde met de mededeling dat er vlees van een eigen koe te koop was. ,,We hadden nog geen idee of mensen dit echt wilden en hoe we de verkoop moesten aanpakken, maar het liep allemaal beter dan verwacht'', zegt boerin Conny Kleijweg (50) aan de buitentafel op het erf. Haar man woont sinds zijn jeugd op boerderij Clingendael waar zijn vader vroeger melkkoeien hield. ,,Van melk alleen zou ik nu niet meer kunnen leven'', zegt Marcel die behalve een boerderij ook een loonwerkbedrijf heeft. Zo doet hij met zijn trekker veel werkzaamheden voor de aanleg van de Rotterdamsebaan.

Eigen winkel

Marcels koeien verdwenen voorheen via de slachter in het gewone vleescircuit van slagerijen en supermarkten. Nu verkoopt hij het vlees van de koeien, die op Clingendael of zijn weilanden naast Huis ten Bosch aan de Bezuidenhoutseweg opgroeiden, in zijn eigen winkel. Die moet je wel weten te vinden, want Marcel doet niet aan reclame. Het winkeltje, dat door zijn vrouw wordt bestierd, is aan de achterkant van de boerderij in het voormalig melklokaal waar inmiddels twee vriezers voor de verkoop van Clingendaels rund staan te brommen. Een toonbank of kassa ontbreken, maar dat weerhoudt de liefhebbers niet. ,,Mensen komen hier via mond-tot-mondreclame'', zegt Conny. Krijgt ze wel eens een compliment over haar vlees? ,,Heel veel. Vooral over de smaak en dat het fijn is dat er geen water uit ons gehakt komt als je het bakt.''

Openbaar vervoer

Boerderij Clingendael ligt op de route van bus 18, 23 en 90. De boerderij van vader en zoon Spronk aan de Voorweg 167 b in Zoetermeer is minder makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. De meeste klanten rijden het erf op met de auto of een elektrische fiets waar ze worden begroet door Femke en Wiepke; de twee Friese stabijs van de boerderij. De dieren van de familie Spronk zijn prijswinnaars. Afgelopen maart werden tijdens de veekeuringen in Noord-Holland de koeien en stieren, die groot worden op het malse gras uit de weilanden tussen Den Haag en Zoetermeer, voor de zoveelste keer in meerdere categorieën landskampioen.

In de rij

Keurslagers staan in de rij voor het vlees dat in luxe winkels goed verkocht wordt. De rollades, steaks, hamburgers, entrecote, tartaar, kogelbiefstuk, worsten en bavette zijn echter ook gewoon op de boerderij te koop. ,,Voor ongeveer de helft tot een derde van de prijs die je bij de luxe slager betaalt'', zegt Jan Spronk (58) bij de vriezers in de kamer waar ooit zijn oma televisie zat te kijken. Er ligt bruine vloerbedekking op de grond en de lamp, die vroeger oma's eettafel verlichtte, hangt nog steeds aan het plafond. In de winkel van veehouderij Spronk is geen retailpresentatie en ook geen marketingconcept aan het werk geweest. Op het boerenbedrijf gaat het om topvlees zonder de opsmuk van een mooi aangelichte marmeren toonbank. Alleen de rozetten en de bekers verraden dat het hier om Neerlands beste biefstukken gaat.

Lees ook: Boer Zoekt Vrouw: en opeens ben je boerin

Financieel voordeel

Het ontbreken van de tussenhandel levert de consument een financieel voordeel op. Dat blijkt echter niet de belangrijkste reden voor mensen om in de auto te stappen en naar het stukje idyllisch groen op de rand van Den Haag en Zoetermeer te rijden. Het zijn met name 'lekkerbek carnivoren' die Spronks vlees willen. ,,Mensen die van koken en van barbecueën houden'', verklaart zoon Jan Willem (27). ,,Officieel is de winkel alleen op zaterdag open, maar mijn nummer staat op de website en klanten kunnen bellen als ze op een andere dag komen.''

Korte voedsel kringloop

Ook in Wassenaar is vlees van een regioboer te koop. Vijftien jaar geleden liep boer Ton Westgeest (65) bij slagerij Groeneveld aan de Luifelbaan naar binnen. ,,Ik heb prachtig Wassenaars roodbont, kom je kijken?'' vroeg de boer. De slager kwam en komt nog steeds. Slager Henk van 't Slot brengt altijd warme pizza en een worst mee als hij op vrijdagavond een rund op de boerderij komt uitzoeken. De boer en de slager bespreken het vee uitvoerig. Hoewel de mening van de slager belangrijk is, kent de boer zijn koeien toch het best. ,,Ik was erbij toen ze ter wereld kwamen. Ik heb ze gekoesterd en gevoerd. Ik ken hun karakter en hun vlees, dus ik weet wanneer een koe er klaar voor is en Henk is het meestal met me eens.'' Alle koeien van Boerderij Westgeest, gelegen naast tuincentrum de Bosrand, eindigen bij Van 't Slot. Het is een korte voedsel kringloop. ,,Beter, gezonder en lekkerder'', zegt de boer.

Het kost ongeveer de helft tot een derde van de prijs die je bij de luxe slager betaalt

Jan Pronk