Nieuws Horeca

Sterkste daling aantal kroegen in Nederland sinds jaren

Cafés in Nederland hebben het zwaar. Het aantal kroegen daalt steeds sneller. De afgelopen 10 jaar is het aantal cafés met bijna een kwart afgenomen: van 11.905 eind 2012 naar slechts 9.135 in 2023. Dit jaar zette de daling nog sterker door met maar liefst 6 procent, blijkt uit cijfers van dataspecialist BoldData.

Van onze redactie 4 mei 2023

Cafe bar kroeg daling aantal Bold Data

Foto: Shutterstock

Het aantal cafés daalt gestaag sinds de invoering van het rookverbod in 2008. Dit jaar is er echter een opvallend sterke daling van 6 procent. Maar liefst 575 bars moesten sluiten. Momenteel zijn er nog 9.135 cafés ingeschreven bij de KVK.

Daan Wolff van BoldData verklaart de sterke daling als volgt: ,,Café-eigenaren zien hun bezoekersaantallen al jaren teruglopen. Corona en de prijsstijgingen zijn voor veel kroegen de genadeslag.”

Lees ook: Van 'dropout' tot miljonair: hoe alles wat horecamagnaat Bjorn aanraakt verandert in goud

Grootste daling cafés in Limburg

In Limburg droogt het aantal cafés het snelst op. Hier zien we een daling van 8 procent. Deze provincie telt nog 900 kroegen. Kroegtijgers komen het meest aan hun trekken in Noord-Holland – hier zijn de meeste kroegen: 1.715 in totaal. Gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Brabant met 1.680 en 1.490 cafés.

In deze drie provincies samen is meer dan de helft (53 procent) van alle cafés gevestigd.

Lees ook: Patrick wil van de enige kroeg in Zwammerdam wél een succes maken

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws