Nieuws Horeca

Arnhems café sluit binnen een jaar de deuren vanwege gestegen kosten: ‘Niet vol te houden’

Grand café De Staat aan de Markt in Arnhem heeft met onmiddellijke ingang de deuren gesloten. Uitbater Roland Barendrecht nam de zaak in gebouw De Waag net geen jaar geleden over, maar ziet er geen toekomst meer in. ,,De kosten zijn enorm gestegen. Ik moet iedere maand bijpassen.”

Marco Bouman (de Gelderlander) 4 augustus 2022

Cafe de staat arnhem

Grand café De Staat in Arnhem. De horecagelegenheid in De Waag sluit noodgedwongen de deuren vanwege de gestegen kosten. Foto: DG

Barendrecht, die recent restaurant Sky aan de Arnhemse Rijnkade opende, maakte zijn besluit woensdag aan het eind van de ochtend wereldkundig. ,,Het kan niet meer uit. De inflatie is enorm”, vertelt Barendrecht op AD.nl. Hij geeft een voorbeeld: ,,Krijg ik een mail van Heineken. Kort gezegd: het wordt 6 procent duurder. Dat lijkt weinig, maar uiteindelijk gaat het om grote bedragen.”

Mensen klagen over de hoge prijzen in de horeca, dat is ook Barendrecht niet ontgaan. 3,50 euro voor een glas bier vindt ook hij veel geld. ,,Maar mensen weten niet wat de inkoopkosten zijn. Als ik zie wat ik mijn slager betaal... En dan moet die tournedos nog worden bereid en moet er ook nog garnering bij.”

“Ik heb er grote bedragen ingestoken, maar dat is niet vol te houden”

Roland Barendrecht

Regeling of nieuwe baan voor medewerkers

Ook het personeelstekort speelde hem parten, legt de ondernemer uit. ,,Ik ga het personeel niet de schuld geven, maar het is gewoon heel moeilijk om goede mensen te vinden die de kar kunnen trekken. Je moet niet op de klant gaan zitten wachten.” Het dozijn medewerkers van De Staat krijgt een regeling of krijgt een baan aangeboden bij Sky. ,,We gaan dat goed afwikkelen.”

De problemen bij De Staat staan geheel los van zijn nieuwe restaurant aan de Rijnkade, legt Barendrecht uit. ,,Sky zit iedere dag vol. Dat is een wereldzaak. We verdienen er nog geen geld, maar dat had ik de eerste twee, drie maanden ook niet verwacht.” Binnenkort gaat Sky een dag extra in de week open, en opent ‘zusje’ Sky 56 de deuren.

Lees ook: Bekende Groningse cafetaria (van de eierbal) raakt niet verkocht: ‘Alle kandidaat-kopers haakten weer af’

‘Achteraf gezien ben ik toch nog te lang doorgegaan’

Dat hij De Staat moet sluiten, net voordat hij het grand café precies een jaar geleden had heropend, zit Barendrecht dwars. Het gebouw maakt het exploiteren van een horecazaak lastig, stelt Barendrecht. ,,Er zijn zestig zitplaatsen en de keuken is eigenlijk net te klein. Ik moet het mezelf aanrekenen, ik was keihard gewaarschuwd voor deze plek.”

“Als je verlies maakt, en je hebt er geen vertrouwen in, dan moet je stoppen”

Roland Barendrecht

,,Het spijt me dat het zo moet, maar we hebben alles geprobeerd. We hebben Nederlandse artiesten geboekt, Spaanse artiesten, we hebben evenementen georganiseerd op de Markt, diner dansants. Maar het is trekken aan een dood paard. Ik heb er grote bedragen ingestoken, maar dat is niet vol te houden.”

Voor de horecazaak in De Waag wordt nu een nieuwe uitbater gezocht. Het huurcontract dat Barendrecht er heeft, loopt gewoon door. ,,Maar ik heb geleerd: als je verlies maakt, en je hebt er geen vertrouwen in, dan moet je stoppen. Dan verlies je het minst. Achteraf ben ik misschien toch nog te lang doorgegaan...”

Lees ook: Enschedese Appie tapt na 60 jaar laatste biertje: ‘Gouden tijden, maar corona was niet leuk’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws