Nieuws Horeca
Eigenaars cafetaria jaar na gedwongen sluiting radeloos: ‘Ik houd me groot, maar ga kapot’
Ze voelen zich machteloos. Bijna een jaar na de gedwongen sluiting mogen moeder en zoon Chen hun cafetaria in Nijmegen nóg niet openen. Ze smeken om een tweede kans. Maar de gemeente vreest overlast.

Fabian Chen (rechts) en zijn moeder runnen samen de al lang gesloten cafetaria De Hezelpoort op het Joris Ivensplein. Foto: Paul Rapp
Fen Chen (45) wrijft haar tranen weg. Met haar zoon Fabian Chen (24) praat ze over de turbulente tijd waarin ze zitten. Ze runnen De Hezelpoort, sinds vorig jaar de meestbesproken cafetaria van Nijmegen. In september moest de horeca op het Joris Ivensplein (de snackbar én erachter gelegen bar) op slot van de gemeente, meldt het AD.
Een heropening lijkt ver weg. Burgemeester Hubert Bruls is van plan geen vergunning te geven, staat in zijn ‘voornemen tot weigering’. Dat komt mede door de overlast die vorig jaar een kookpunt bereikte. Op het plein, randje centrum, waren veel vechtpartijen, junks, herrieschoppers. Volgens de buurt zou de horeca een rol spelen. Vooral de bar zou tot laat in de nacht gespuis aantrekken.
''We runnen de zaak in een lastige omgeving, waar veel gebeurt. Dat veranderen wij niet. Wat moeten we doen als het buiten misgaat?''
Burgemeester Bruls: 'Ondernemers ‘niet in staat’ lastige klanten de deur te wijzen'
Fabian Chen geeft toe dat het niet slim was het café op zo’n probleemplek tot laat te openen. ,,We hebben fouten gemaakt. Maar we hadden financieel zware coronajaren, waren aan het overleven. En het mocht met de vergunning.”
Volgens Bruls bleken de ondernemers ‘niet in staat’ lastige klanten de deur te wijzen, als ze zich voor de zaken ophouden. Zo registreerde de politie vechtpartijen in en rond de kroeg en cafetaria. De exploitanten zouden onvoldoende ingrijpen.
,,We runnen de zaak in een lastige omgeving, waar veel gebeurt. Dat veranderen wij niet. Wat moeten we doen als het buiten misgaat?”, werpt Fabian Chen tegen. ,,We stelden bewakingscamera’s beter af, hingen felle lampen op tegen de overlast. Ging het mis, belden we de politie.”
Lees ook: Jack (59) kan geen personeel meer vinden en trekt na 37 jaar deur dicht van zijn Restaria
In december dienden de ondernemers een complete vergunningaanvraag in
Opvallend is dat de horeca niet dicht moest om overlast, maar om administratieve redenen. Op de vergunning stond de horeca op naam van Fen Chen én de ex-zwager van Fabian Chen. Die laatste werkte er niet meer. Dus moest Fabian, die de zaak wel runt, zich inschrijven. Alleen was hij te laat.
,,Twee dagen”, zegt hij. ,,De mail zat in mijn spambox en zag ik niet in een drukke tijd. Mijn moeder had geen brief gehad.” De sluiting was terecht, oordeelde de rechter. De vergunningaanvraag moest over.
Fabian en zijn moeder vroegen later alléén voor de snackbar een vergunning aan. Die pimpten ze met een renovatie, om ander publiek te trekken. Ze dachten snel te openen. ,,Het café is voor latere zorg, daar willen we wat anders mee.”
In december dienden de ondernemers een complete vergunningaanvraag in, een paar maanden na de sluiting. ,,Je moet je voorstellen: zo’n aanvraag moet aan van alles voldoen. Zo hoort er een investeringsbegroting bij, die je opstelt als je een zaak start. We runden onze zaak al jaren”, zegt Fabian.
''De openbare-ordeverstoring moet te maken hebben met geluidsoverlast. Moeten we er op afgerekend blíjven worden? We zijn geen criminelen''
In maart waren er 34 politieregistraties van overlast in het gebied, in maart vorig jaar 60
Lang was het stil. De gemeente liet het Landelijk Bureau Bibob (LBB) onderzoek doen. Dat adviseert gemeenten bij twijfels over de integriteit van een ondernemer, of bij ‘verwonderpunten’.
Op 21 juni stuurt Bruls een ‘voornemen tot weigering’. Hij is van plan de aanvraag af te keuren. ,,Ik kon het niet geloven”, zegt Fabian.
Bruls heeft er wel degelijk redenen voor. Zo is de overlast minder sinds de sluiting: in maart waren er 34 politieregistraties van overlast in het gebied, in maart vorig jaar 60. De meest recente cijfers, kan de politie niet geven. Gezien ervaringen in het verleden met de ondernemers, is de vrees dat de overlast stijgt en het ‘woon- en leefklimaat’ wordt aangetast bij een heropening.
Lees ook: Cafetaria-ondernemers luiden noodklok: energierekening dreigt onbetaalbaar te worden
Strafbare feiten
Bruls wijst ook op twee strafbare feiten. Vorig jaar werden blikjes bier gevonden in de prullenbak van de cafetaria en dronken gasten daar bier op het terras. Terwijl alleen het café een alcoholvergunning had. In 2021 was er een ‘openbare-ordewaarschuwing’ gegeven, omdat Fabians vader, een werknemer, op het terras de openbare orde zou hebben verstoord.
,,De blikjes namen mensen zelf mee. Hier lopen veel mensen langs, we kunnen niet constant kijken”, verdedigt Fabian de feiten. ,,De openbare-ordeverstoring moet te maken hebben met geluidsoverlast. Moeten we er op afgerekend blíjven worden? We zijn geen criminelen.”
De gemeente twijfelt ‘of de feitelijke situatie overeenkomt met de aanvraag’. De vader van Fabian, Fen Chens ex, ontbreekt op de aanvraag, maar speelt een grote rol in de bedrijfsvoering, meent de gemeente. Hij heeft sleutels van de zaak, rijdt in een auto ervan, regelde de verbouwing en was er bij politiecontroles. Is dit geen schijnexploitatie?
''Waarom mag hij geen sleutels hebben of de verbouwing regelen? Mijn vader doet veel. Maar zeker niet de bedrijfsvoering''
Waarom wordt er zo gewezen op de overlast?
,,Hij is fulltime werknemer”, zegt Fabian resoluut. ,,Waarom mag hij geen sleutels hebben of de verbouwing regelen? Mijn vader doet veel. Maar zeker niet de bedrijfsvoering.” Ook een andere medewerker die een grote rol zou spelen, ontbreekt. Hij is vertrokken, verzekeren Fabian en zijn moeder.
Bij het gezin hakt de situatie er in. ,,We hebben bijna een jaar geen inkomen. Ik houd me groot, maar ga kapot”, zegt Fabian. ,,We hebben helemaal niks te verbergen. Het enige wat we doen is friet, snacks en pizza’s verkopen.”
Zijn moeder kan haar tranen niet bedwingen. ,,Ik wil mijn kinderen een fijne toekomst geven.”
Met de vader van Fabian gaat het slecht. Vijf jaar geleden deed hij een suïcidepoging. Volgens medische documenten zijn gedachten aan de dood er weer sterk. De situatie met de cafetaria speelt daarin een rol. Fabian breekt. ,,Hij is wel mijn vader, die werkt voor de toekomst van zijn kinderen.”
Waarom wordt er zo gewezen op de overlast, wil hij weten. ,,Er kwam na de sluiting een aanpak met een jeugdcoach, controles, betere camera’s. Misschien was de overlast ook gedaald, als we open waren.” Met handtekeningen verklaarden tientallen bewoners vorig jaar dat de horecasluiting de overlast níet tegenging.
Lees ook: Horeca-ondernemer Wim (53) moet zijn café vanwege ernstige artrose verkopen
'De burgemeester beoordeelt de aanvraag zoals die er ligt'
Een tweede kans willen ze. De ondernemers willen best inleveren. Compromissen sluiten. In de aanvraag pasten ze de openingstijden aan naar 00.00 uur doordeweeks, 01.00 uur in het weekend. Het terras sluit, als het aan hen ligt, om 22.00 uur. ,,Geef ons een kans. Ons leven zit hierin”, zegt Fabian.
Een definitief besluit volgt nog, zegt Bruls’ woordvoerder, die niet ingaat op het proces zelf. ,,De burgemeester beoordeelt de aanvraag zoals die er ligt. Na het nemen van het besluit kan er nog bezwaar worden ingediend en eventueel de gang naar de bestuursrechter worden gemaakt.”