Nieuws Horeca
Corona dwingt horeca-ondernemer Sven Hardeman tot carrièreswitch: 'Ik twijfel of ik nog wel terug wil'
De horeca was zijn leven, tot corona alles stillegde en Sven Hardeman noodgedwongen op een andere manier zijn brood moest gaan verdienen. Nu vraagt hij zich af: wil ik nog wel terug? ,,Ik krijg nu meer betaald terwijl de uren minder zwaar zijn. Ik kan elke avond met mijn gezin mee-eten."

Sven Hardeman zegde de horeca vaarwel en ging werken in de commerciële teststraat van Huisartsenpraktijk Zorg op Zak. Foto: Dirk-Jan Gjeltema
,,In plaats van dat ik er een biertje in giet, stop ik er een wattenstaafje in.” Vlissinger Sven Hardeman vat even kernachtig de carrièreswitch samen die hij in coronatijd maakte. Noodgedwongen, anders zou hij nog steeds als zzp’er in de catering zitten. Lange tijd was hij mede-eigenaar van het Cinecafé bij de Vlissingse bioscoop.
,,In totaal heb ik 33 jaar in de horeca gezeten”, vertelt Hardeman tegen het AD. ,,Op mijn vijftiende rolde ik erin. Wat ik er leuk aan vind? De contacten met mensen, gastvrijheid bieden; ik stel mensen graag op hun gemak en ben zorgzaam. Het afgelopen jaar, toen de tweede lockdown in zicht kwam, werd ik een beetje zenuwachtig. Hoe ging ik nu mijn centjes verdienen? Nu werk ik in de commerciële teststraat van Huisartsenpraktijk Zorg op Zak. Mijn sociale vaardigheden komen me ook hier in de huisartsenpraktijk van pas. Gastvrijheid en vriendelijkheid zijn heel belangrijk in de horeca, ik merk dat in medische contacten die kwaliteiten ook van pas komen. Persoonlijk voel ik me nu meer gewaardeerd.”
Lees ook: Heeren Horeca Groep verovert de regio: 'Wij geloven in het buitengebied'
,,Wil ik nog terug? Daar zou ik echt heel diep over moeten nadenken. Ik heb grote twijfels. Ik mis de saamhorigheid en het gevoel aan het eind van de avond, dat je er samen weer iets leuks van hebt weten te maken. Ik mis het contact met de gasten, dat is in een teststraat toch wat vluchtiger. Wat ik niet mis, is het werken in de avonden en de weekeinden. Je levert een stukje sociaal leven in, je gezinsleven komt ook onder druk te staan door de werktijden in de horeca. Ik krijg nu meer betaald terwijl de uren minder zwaar zijn. Ik kan elke avond met mijn gezin mee-eten en ze ’s avonds mijn volle aandacht geven, zonder dat ik met mijn hoofd al bij het werk voor die avond zit. Mijn kinderen zijn 9 en 10; een heel belangrijke levensfase, dat heb ik me de afgelopen jaren steeds meer gerealiseerd. Tijdens de eerste lockdown heb ik enorm veel tijd met de kinderen doorgebracht.”
Niet meer uitslapen, wel ontbijten en lunch en gezonder leven
,,De horeca is een heel aparte bubbel. Er ging een wereld voor me open, toen ik daaruit kwam. Opeens ontmoet je heel andere mensen, heel andere beroepsgroepen. Je dagindeling wordt heel anders; niet meer uitslapen en pas in de middag aan je dag beginnen. Geen ontbijt en lunch meer overslaan. Je gaat veel gezonder leven.”
,,De komende tijd ga ik nog een paar keer helpen in de horeca, meer als vriendendienst. Maar ook voor mezelf: kijken hoe het was en of het nog goed voelt. De huisartsenpraktijk heeft me gevraagd of ik het zou zien zitten om te kijken wat we verder met elkaar kunnen, na deze nare tijd. Dat klinkt als muziek in mijn oren. Eerlijk is eerlijk.”
De tekst gaat verder onder de foto van sectorbestuurder FNV Horeca Edwin Vlek. Foto: Ingmar Timmer
Door coronacrisis gingen horecamensen zich bezinnen
,,De horeca staat bekend als een sector waar het hard werken is, voor een relatief lage beloning”, zegt sectorbestuurder FNV Horeca Edwin Vlek. ,,Een sector waarin je werkt als anderen vrij zijn, vooral avonden en weekeinden. Daar staan dan weer goede dingen tegenover, zoals de gezelligheid. Maar ook mensen die in de horeca werken vinden een privéleven belangrijk. Ook zij willen graag zekerheid en goede arbeidsvoorwaarden. Nergens in Nederland vind je een sector met zoveel nuluren-, draaideur- en flexcontracten."
,,De coronacrisis heeft veel horecamensen de kans gegeven zich te bezinnen: wint de passie het nog van de negatieve aspecten? Ze komen erachter dat er banen zijn waarin je net zoveel arbeidsvreugde beleeft, maar met betere arbeidsvoorwaarden en een hoger inkomen. Wij zien zelfs dat werknemers overstappen naar supermarkten en distributie, waar het basisinkomen niet eens zoveel hoger is, maar je door de toeslagen toch beter verdient.”
FNV Horeca wil vertrokken horecamedewerkers verleiden
In het eerste kwartaal van 2021 steeg het aantal horecavacatures met 38 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. ,,Vorige week donderdag maakte het CBS de nieuwste cijfers bekend: ten tijde van de coronacrisis zijn er meer horecabedrijven bij gekomen dan ooit tevoren”, aldus Vlek. Hoe verleid je vertrokken horecamedewerkers terug te keren? Om daar achter te komen, liet de horecavakbond een groot onderzoek uitvoeren onder huidige en uitgestroomde horecamedewerkers.
,,Wij wilden weten: wat is er nodig om de horeca aantrekkelijker en toekomstbestendig te maken. De stem van de horecamedewerkers wordt te weinig gehoord. Over twee weken presenteren we de uitkomsten van het onderzoek.”
"Werkgevers kunnen niet alleen maar eisen dat hun werknemers flexibel zijn, ze moeten zelf ook meebewegen"
Campagne alleen helpt niet, met liefde en passie betaal je geen rekeningen
Vlek wil wel vast een tipje van de sluier oplichten: ,,Werkgevers kunnen niet alleen maar eisen dat hun werknemers flexibel zijn, ze moeten zelf ook meebewegen. Als iemand vier weekeinden achter elkaar heeft gewerkt, gun hem dan een vrij weekeinde. Onze leden willen meer aandacht voor de balans tussen werk en privé, een hoger basissalaris, meer inkomenszekerheid. Wij zeggen: wil je de toekomst van de horeca verbeteren, dan kun je wel een prachtig mooie campagne lanceren, maar uiteindelijk betaal je met passie en liefde geen rekeningen.”
Wordt het kopje koffie duurder, als het basisinkomen omhoog moet? Vlek: ,,Het geld moet wel ergens vandaan komen. De discussie gaat vaak over wat iets kost, maar kijk eens wat het oplevert. Het alternatief is dat je een deel van het terras moet sluiten of goedkoop, ondergekwalificeerd personeel hebt rondlopen. Kijk, als je waardeloos bediend wordt, is elke euro er een te veel. Maar als ik goed bediend word en het naar mijn zin heb, kijk ik op een heel andere manier naar de rekening.”