Nieuws Horeca

Droom van broers Chiel en Bram wordt nachtmerrie: café al na een half jaar dicht

In september openden de broers Chiel en Bram Clemens Sport- en eetcafé Samen in Gilze. De jongensdroom was echter van korte duur. Ze hebben de deuren definitief gesloten. Door de financiële situatie was er geen andere optie.

Fabian Eijkhout (BN DeStem) 28 februari 2023

Chiel Bram Clemens sportcafe gilze failliet corona

Chiel (links) en Bram Clemens sluiten na een half jaar open te zijn geweest de deuren van Sport- en eetcafé Samen in Gilze. © Joyce van Belkom/Pix4Profs

Met pijn in het hart hebben ze het besluit genomen, schrijft het AD. Toch is er ook een gevoel van opluchting. ,,We zijn in coronatijd begonnen, zijn anderhalf jaar dicht geweest en daarna kwam de energiecrisis. Financieel was het gewoon niet te doen”, zegt Chiel Clemens (27).

Daarnaast speelde er op de achtergrond meer. Er was met regelmaat ‘een hoop’ onduidelijkheid. Bijvoorbeeld over de mogelijkheden qua openingstijden met carnaval. Duidelijkheid kwam er niet op tijd, waardoor de deuren met carnaval dicht bleven. Toen is de knoop doorgehakt om definitief dicht te blijven.

Lees ook: Aantal faillissementen neemt marginaal toe, voorspelde faillissementsgolf blijft vooralsnog uit

,,Ook als we carnaval wel hadden kunnen draaien, waren we uiteindelijk op dit besluit uitgekomen. Dan had het misschien wat langer geduurd. Maar de kosten zijn zo gigantisch hoog. Dat is zelfs voor de beste ondernemer, in onze situatie en met ons pand, niet op te hoesten. Ik zeg niet dat we zelf geen fouten hebben gemaakt, maar de omstandigheden hebben in ieder geval niet meegeholpen.”

Geen leuke tijd

In september noemden ze het openen van een café nog een jongensdroom. Hun à-la-carterestaurant werd omgebouwd tot een sportcafé. Formule 1 en voetbal kijken, zelf darten en de mogelijkheid om wat te eten en te drinken was in hun ogen de perfecte combinatie. Maar de jongensdroom werd eerder een nachtmerrie.

,,We hebben toffe dingen meegemaakt met z’n allen. Als er moest worden gewerkt en er mensen in de zaak waren, dat werkte als drugs om de rest van het gezeik te vergeten. Maar je ging al vrij snel back to reality. Ik kan daardoor niet zeggen dat ik echt een leuke tijd ermee heb gehad.”

Lees ook: KHN-voorzitter Robèr Willemsen stopt: ‘Het persoonlijk leed van ondernemers in coronatijd heeft mij geraakt’

Omdat er meerdere restaurants waren in Gilze en met het sluiten van The Banner de laatste kroeg de deuren sloot, kozen de broers Clemens er vorig jaar voor de switch te maken naar het sportcafé. Nu moeten de inwoners van Gilze dus weer buiten het dorp om een café te bezoeken. ,,Het is ook een reactie die wij veel krijgen. Jammer voor ons, maar ook jammer voor Gilze. De enige kroeg die er was, is dicht.”

Dat de broers snel weer een nieuw sportcafé of restaurant opzetten op een andere locatie, lijkt uitgesloten. ,,Passie vind ik een vervelend woord, dat is overromantiseren”, zegt Clemens, terwijl hij aangeeft zeker iets te hebben met horeca. ,,Maar in de nabije toekomst zie ik het niet gebeuren dat we weer iets beginnen. Ik ben er wel even van genezen. De liefde voor het vak ondernemen is een beetje weggenomen door alles wat er is gebeurd.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws