Nieuws Horeca

Coca-Cola begint radicaal experiment

Alle ‘gewone’ blikjes en flessen Sprite, namelijk die met heel veel suiker, worden maandag door producent Coca-Cola uit de schappen gehaald. Daarna is alleen nog de variant zonder suiker te koop.

Malika Sevil 10 maart 2017

Sprite coca cola suiker frisdrankindustrie

Coca-Cola heeft Nederland uitgekozen voor dit radicale experiment omdat het ‘een van de meest gezondheidsbewuste landen ter wereld is', meldt Het Parool. Als het aanslaat, volgen meer landen. Dan wordt Sprite Zero, die met stevia gezoet is, de standaard en verdwijnt de toevoeging ‘Zero’.

Frisdrankindustrie

Dat de frisdrankindustrie nu zelf deze stap neemt, is hoopgevend, zegt Sjoerd Bruin, een van de chirurgen die in het Amsterdamse MC Slotervaart de maagverkleiningen doen. Hij heeft met collega’s in een vlammende brief de politiek opgeroepen in te grijpen met bijvoorbeeld prijsverhogingen van suikerhoudende frisdranken. “De industrie en maatschappij moeten de consument eerlijk uitleggen welke producten wel en welke niet calorierijk zijn. Maar zolang er frisdrankautomaten op school staan, en zolang er op zakjes snoep ‘0 procent vet’ staat, is dit een druppel op een gloeiende plaat.” Toch ziet Bruin een kantelpunt, vergelijkbaar met dat van het antirookbeleid dat een aantal jaren geleden werd ingezet.

Lees ook: In pakjes drinken zit meer suiker dan in cola

Taks

Hoogleraar Jaap Seidell ziet dat ook. “Een taks op suikerhoudende dranken was vijf jaar geleden volstrekt ondenkbaar, maar nu doen Spanje, Engeland, België, Frankrijk en verschillende steden in de VS het. Er schuilt wel een gevaar in, namelijk dat de overheid denkt: we hebben dit aangepakt, nu zijn we klaar. In het verleden is dat met vet gebeurd. Fabrikanten vervingen toen het vet uit de producten door suiker. Focus dus niet alleen op suiker.” Seidell wijst op Australisch onderzoek waaruit blijkt dat er minder suiker wordt genuttigd, maar wel meer mensen te dik zijn.

Flessenwater

Vandaag werd ook bekend dat Amerikanen voor het eerst in jaren meer flessenwater dan frisdrank drinken. In Berkeley (Californië), waar een belasting van 3,5 dollarcent per liter geldt, daalde de frisdrankconsumptie 20 procent. “Een kleine verhoging van de prijs van frisdrank helpt enorm,” zegt Bruin, “maar in de verkiezingsprogramma’s lees ik niks over een suikertaks of andere maatregelen om het grote maatschappelijke probleem van obesitas aan te pakken. De Nederlandse politiek laat het liggen, terwijl het probleem groeit.”