Nieuws Horeca

De Biet in Zierikzee is beste café van Nederland

De Biet in Zierikzee is maandagavond tijdens een feestelijk bijeenkomst in Hilversum uitgeroepen tot het beste café van Nederland. Volgens de vakjury van de Misset Horeca Café Top 100 geldt het bedrijf van Robbert Roggeband als 'schoolvoorbeeld van een café anno 2017', schrijft de PZC.

Marcel Modde | FOTO ERNESTA VERBURG 7 november 2017

171106 PZC 18

,,De Biet is een compleet plaatje", zegt Michel Simon van Misset. ,,Ze hebben zich een paar jaar geleden ook toegelegd op eten, maar je ziet in alles dat het nog een echt café is. De balans is perfect."

Top 100

Roggeband nam het café vijftien jaar geleden over. Sinds 2005 staat hij in de top-100, waarvan de afgelopen vijf jaar steeds in de top-10. Twee jaar geleden werd hij al eens derde, maar vorig jaar kelderde De Biet naar een negende plek. En nu dus met glans terug op het hoogste podium. ,,We waren vorig jaar nog een beetje naar de juiste formule aan het zoeken toen het eten er bij kwam", reageert de winnende caféhouder. ,,Wellicht hebben we toen andere aandachtspunten losgelaten. Je wordt wat allrounder, dus kan het zijn dat je in zo'n fase op de werkvloer wat steekjes laat vallen."

Lees ook: Zeeland start met hoopgevend EU-project horecapersoneel

Hard werken

De Zierikzeeënaar is trots op het resultaat van hard werken: ,,We hebben feitelijk in drie jaar tijd een hele andere Biet neergezet, met een vernieuwde crew ook." De eerste plek is voor Roggeband evenwel geen reden nu op z'n tenen te gaan lopen, om uitglijders te voorkomen. ,,Het verandert voor ons in feite niks aan wie we zijn, wat we doen en hoe we het doen. We blijven gewoon onszelf. Dat is het beste, want met die uitstraling heb je die prijs gewonnen. Het is gewoon een leuke kroon op vijftien jaar werk. Maar als je eerste wordt, komt er denk ik ook wel wat op je af. We gaan ieder geval een leuke winter tegemoet, verwacht ik. Want ik geloof wel dat zo'n prijs extra aanloop meebrengt, van mensen die nieuwsgierig zijn hoe De Biet er uitziet."


Nadeel

Maar er kleeft ook een nadeel aan de eerste plek, aldus Roggeband. ,,Volgens het reglement word je dan in de ere-galerij geplaatst en mag je het navolgende jaar niet meedoen. Zo krijgen anderen weer een eerlijke kans. Ze zeggen wel eens dat je beter tweede of derde kunt worden, want dan heb je ieder jaar de aandacht. Maar dat is ook wel weer een beetje flauw. Uiteindelijk wil je toch een keer eerste worden. Daar doe je het voor!"

Drie Zeeuwse café

Naast De Biet staan nog drie andere Zeeuwse café's in de top-100, waarvan twee Schouwse zaken. Salud in Scharendijke staat op de 28ste plaats. Het Paard in Renesse en Desafinado in Middelburg leggen beslag op respectievelijk de 60ste en 64ste positie. Huppel the Pub in Den Haag eindigde achter De Biet op de tweede plek. Het brons ging naar café De Koning uit Alkmaar.

Café Top 100

Om tot de Café Top 100 te komen worden cafés in drie rondes bezocht. Voor deelname vraagt Misset Horeca een vergoeding (€149 voor abonnees, €199 voor niet-abonnees). Daarvoor krijgt elk bedrijf uitgebreide rapportages van de jurybezoeken, promotiemateriaal voor de Publieksprijs en bij een plek in de Top-100 toegang tot de uitreiking. Alle zaken worden in de eerste ronde anoniem bezocht door mystery guests. Zij beoordelen de cafés op diverse punten, waaronder uitstraling, service, gastvrijheid, uitserveren, hygiëne en productkeuzes.


Vakjury

De 125 best scorende bedrijven gaan naar ronde twee, waar een vakjury anoniem de zaken bezoekt. De vakjury bestaat uit mensen die de afgelopen jaren hun sporen in de branche hebben verdiend. Zij beoordelen de zaken op dezelfde punten, maar door het oog van de professional. Uiteindelijk komt uit de eerste twee rondes een totaalscore en op basis daarvan wordt een top-100 samengesteld. Het vakjurybezoek telt voor 80 procent mee. In de derde ronde gaat de hoofdjury aangekondigd langs bij de top-5 van de lijst, om het café te beoordelen, in gesprek te gaan met de ondernemers en een kijkje te nemen achter de schermen en in de boeken. Op basis van deze bezoeken wordt de volgorde in die top-5 bepaald.