Nieuws Horeca
De Biet in Zierikzee is beste café van Nederland
De Biet in Zierikzee is maandagavond tijdens een feestelijk bijeenkomst in Hilversum uitgeroepen tot het beste café van Nederland. Volgens de vakjury van de Misset Horeca Café Top 100 geldt het bedrijf van Robbert Roggeband als 'schoolvoorbeeld van een café anno 2017', schrijft de PZC.

,,De Biet is een compleet plaatje", zegt Michel Simon van Misset. ,,Ze hebben zich een paar jaar geleden ook toegelegd op eten, maar je ziet in alles dat het nog een echt café is. De balans is perfect."
Top 100
Roggeband nam het café vijftien jaar geleden over. Sinds 2005 staat hij in de top-100, waarvan de afgelopen vijf jaar steeds in de top-10. Twee jaar geleden werd hij al eens derde, maar vorig jaar kelderde De Biet naar een negende plek. En nu dus met glans terug op het hoogste podium. ,,We waren vorig jaar nog een beetje naar de juiste formule aan het zoeken toen het eten er bij kwam", reageert de winnende caféhouder. ,,Wellicht hebben we toen andere aandachtspunten losgelaten. Je wordt wat allrounder, dus kan het zijn dat je in zo'n fase op de werkvloer wat steekjes laat vallen."
Lees ook: Zeeland start met hoopgevend EU-project horecapersoneel
Hard werken
Nadeel
Drie Zeeuwse café
Naast De Biet staan nog drie andere Zeeuwse café's in de top-100, waarvan twee Schouwse zaken. Salud in Scharendijke staat op de 28ste plaats. Het Paard in Renesse en Desafinado in Middelburg leggen beslag op respectievelijk de 60ste en 64ste positie. Huppel the Pub in Den Haag eindigde achter De Biet op de tweede plek. Het brons ging naar café De Koning uit Alkmaar.
Café Top 100
Om tot de Café Top 100 te komen worden cafés in drie rondes bezocht. Voor deelname vraagt Misset Horeca een vergoeding (€149 voor abonnees, €199 voor niet-abonnees). Daarvoor krijgt elk bedrijf uitgebreide rapportages van de jurybezoeken, promotiemateriaal voor de Publieksprijs en bij een plek in de Top-100 toegang tot de uitreiking. Alle zaken worden in de eerste ronde anoniem bezocht door mystery guests. Zij beoordelen de cafés op diverse punten, waaronder uitstraling, service, gastvrijheid, uitserveren, hygiëne en productkeuzes.
Vakjury
De 125 best scorende bedrijven gaan naar ronde twee, waar een vakjury anoniem de zaken bezoekt. De vakjury bestaat uit mensen die de afgelopen jaren hun sporen in de branche hebben verdiend. Zij beoordelen de zaken op dezelfde punten, maar door het oog van de professional. Uiteindelijk komt uit de eerste twee rondes een totaalscore en op basis daarvan wordt een top-100 samengesteld. Het vakjurybezoek telt voor 80 procent mee. In de derde ronde gaat de hoofdjury aangekondigd langs bij de top-5 van de lijst, om het café te beoordelen, in gesprek te gaan met de ondernemers en een kijkje te nemen achter de schermen en in de boeken. Op basis van deze bezoeken wordt de volgorde in die top-5 bepaald.