Nieuws Horeca

IJsmaker Adnan weet eindelijk waarom hij op dinsdag meer rum-rozijnenijs verkoopt dan op andere dagen

Kun je wat leren van een ijsje? Ja, heel veel zelfs. Wie via de bestelzuilen van De IJsmaker een hoorntje met twee bolletjes koopt, geeft Adnan Bourich een hele berg informatie. Dankzij al die data weet hij precies hoeveel ijs en personeel hij in zijn winkels nodig heeft. Hij weet zelfs welke smaak tijdens de marathon populair is. ,,IJsverkoop is een wetenschap geworden. Eigenlijk zijn we een techbedrijf.”

Sander van der Werff (AD) 26 augustus 2022

De I Jsmaker Rotterdam adnan bourich data

Adnan Bourich in zijn ijssalon aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Foto: Frank de Roo

Adnan Bourich (33) snapt er niets van: waarom verkoopt hij op dinsdagochtenden in de Witte de Withstraat in Rotterdam veel meer rum-rozijnbolletjes dan op andere dagen? Hij ziet de toename als hij zijn digitale bestelzuilen uitleest, maar waardóór de piek ontstaat: geen flauw idee.

Als de ondernemer later het data-analysebedrijf Cohelion inhuurt, komt er van alles aan het licht. Ook het antwoord op het rum-rozijnraadsel: de mensen die op dinsdag dat ijsje bestellen, zijn patiënten van het Oogziekenhuis, om de hoek. ,,Op dinsdag worden daar veel staaroperaties uitgevoerd”, zegt Bourich tegen het AD. ,,Die mensen, vaak zijn ze al wat ouder, eten na afloop graag een ijsje. Rum-rozijn is kennelijk hun favoriete smaak. Ik ben de volgende dinsdag gaan kijken en inderdaad: veel mensen met een ooglapje.”

Lees ook: IJssalon La Toscana al sinds 1937 in Eindhoven: ‘Door hard te werken bereikt wat we voor ogen hadden’

Marathon? 50 liter chocolade-ijs

De computer ontdekte het verband doordat software-experts alle gebouwen, instanties en bedrijven in de directe omgeving hadden ingevoerd. In het geval van het Oogziekenhuis wisten ze zelfs wanneer de staaroperaties plaatsvonden. Het programma bracht meer aan het licht: dat er tijdens de Rotterdam Marathon bijvoorbeeld een grote behoefte is aan chocolade-ijs.

,,Dat programma geeft ons een seintje: hé jongens, vorig jaar verkochten jullie 50 liter, zorg dat je het straks in huis hebt.”

De computer houdt dus rekening met evenementen en locatie, maar ook met het weer. ,,Hij is gekoppeld aan de Buienradar, waardoor we op basis van historische en actuele informatie kunnen bepalen hoeveel ijs we nodig hebben. Als het maandag 23 graden wordt, weet ik dat we extra aardbeienijs moeten maken. Ik weet ook dat ik vanwege het mooie weer hoeveel extra personeelsleden ik nodig heb.”

Foto: Frank de Roo.

Ontslag na een half jaar

Bourich is een nieuweling in de ijswereld. Na zijn rechtenstudie ging hij aan de slag als bedrijfsjurist bij een zorginstelling, maar nam een half jaar later alweer ontslag. ,,Ik ga graag met mensen om. In de juridische wereld doe je dat ook, maar dan gaat het vaak over conflicten. Ik vind het veel leuker om mensen blij te maken. Dat merkte ik al toen ik tijdens mijn studententijd bijbaantjes had in de horeca. Iemand een lach bezorgen met een lekker drankje of gebakje, dat is toch prachtig? Ik ben rechten gaan studeren omdat ik na de middelbare school geen idee had wat ik wilde. Achteraf gezien had ik gewoon een jaar op reis moeten gaan.”

"Ik wilde niet meer afhankelijk zijn van een leverancier"

Adnan Bourich

Hij sprong in het diepe en begon in 2016 in de Witte de Withstraat zijn eerste ijssalon. ,,Een bescheiden winkel, met ijs van een leverancier. Ik wist er niet zoveel vanaf, moest mijn smaakpapillen nog opleiden. Ik ben bij concurrenten gaan proeven en heb uiteindelijk mijn eigen smaak ontwikkeld.” Toen hij anderhalf jaar jaar later genoeg geld en zelfvertrouwen had, verbouwde hij de zaak en kwam er een andere naam op de gevel: De IJsmaker. ,,Vanaf dat moment zijn we zelf ambachtelijk ijs gaan maken. Ik wilde niet meer afhankelijk zijn van een leverancier.”

Lees ook: IJsjes van Feyenoord, ADO Den Haag of FC Utrecht: Merchandice maakt clubliefde betaalbaar

‘Dit is de toekomst’

Bourich heeft op het Stadhuisplein een tweede zaak geopend toen de coronapandemie uitbrak. IJssalons mochten openblijven, maar klanten moesten netjes in de rij staan en afstand houden. ,,Ik wilde vóór corona al nieuwe dingen proberen, doorontwikkelen. Ik heb toen een bestelzuil gekocht en die naast de rij gezet. Na een paar weken bleek 50 procent van de omzet afkomstig van die zuil. Hij nam evenveel bestellingen aan als drie medewerkers. Toen wist ik: dit is de toekomst.”

"Ik heb vier kinderen. Het is een kriem om met hen naar een gewone ijssalon te gaan omdat ze aan de toonbank voortdurend van smaak wisselen"

Adnan Bourich

Inmiddels heeft Bourich vier filialen (Witte de Withstraat, Stadhuisplein, Zwart Janstraat en Nieuwe Binnenweg) en is de vijfde, in Dordrecht, aanstaande. Voor al die salons geldt: bestellen via het scherm, niet meer aan de toonbank.

Zonde van de romantiek?

Verdwijnt daarmee niet alle romantiek en nostalgie van een bezoekje aan de ijssalon? Hoort het er niet een beetje bij, eindeloos in die vitrine turen en als de keuzestress te veel wordt, advies vragen aan de verkoper? ,,Niet voor jongeren”, zegt Bourich. ,,Die groeien volledig op met beeldschermen. Voor hen is dit de normaalste zaak van de wereld. Het is bovendien veel efficiënter. Ik heb vier kinderen. Het is een kriem om met hen naar een gewone ijssalon te gaan omdat ze aan de toonbank voortdurend van smaak wisselen. Het personeel staat dan te wachten. Bovendien is het hygiënischer, zonder die vieze handen op het vitrineglas.”

Eigenaar Adnan Bourich in zijn ijszaak. Foto: Frank de Roo

Bourich zit vol plannen: eerst nog een paar zaken erbij in Nederland, dan uitbreiden naar Antwerpen, Berlijn en Londen. ,,In de hippe wijken zouden wij heel goed passen. We werken ook aan een app, waarmee je je ijsje al thuis kunt bestellen. Na de online betaling krijg je een qr-code die je in de winkel scant. Meteen daarna wordt je ijsje klaargemaakt. Je staat dus razendsnel weer buiten. Dat is toch veel prettig dan wachten in een warme winkel?”

Lees ook: Horecaondernemer en vader van zieke Pleun Koos Janssen maakt indruk met regenboogijsjes-actie

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws