Nieuws Horeca

De magische ervaring van Twents droogijs

Marcel Snijders is supertrots op zijn vinding. Met de Instant Dry Ice Tube maak je in een handomdraai droogijs, dat door de koude damp een magisch tintje geeft aan eten en drinken. Sterrenrestaurants, cocktailbars, maar ook professionele fotografen zijn razend enthousiast, schrijft Tubantia.

Angelique Kunst (AD) | Foto: Rikkert Harink 1 juni 2017

Droogijs

De Instant Dry Ice Tube hangt inmiddels bij sterrenrestaurants als De Nederlanden, Latour en binnenkort ook De Librije. En dat terwijl Marcel Snijders uit Borne er helemaal niet op uit was om zoiets uit te vinden. Maar hij mag graag knutselen aan apparaten. Zo bedacht hij al eens een verbeterde versie voor een glazenkoeler: een apparaat waarmee je glazen in een paar seconden van een trendy ijslaagje kunt voorzien.

Magisch tintje

Het viel hem daarbij op dat er bij het koelen van de glazen met vloeibaar koolzuur, altijd kleine vlokjes droogijs ontstonden. Iedereen kent koolzuur als de belletjes in frisdrank: droogijs is koolzuur in vaste vorm. Het ziet er uit als sneeuw maar is -80 graden koud. Gooi je er warm water bij, dan verdampt het direct en dat oogt als rookwolkjes. Dat effect wordt gebruikt op discovloeren, in films en natuurlijk in de horeca. De damp geeft een magisch tintje aan cocktails of bijzondere gerechten.

Handzaam

Maar droogijs werd tot nu toe alleen gemaakt door gespecialiseerde bedrijven. Gebruikers kunnen het in grote blokken kopen, maar het is zelfs in een vriezer niet lang houdbaar omdat het bij temperaturen boven de -80 begint te verdampen. Niet handig voor de horeca, die per keer maar kleine brokjes nodig heeft. De vlokjes uit de glazenkoeler brachten Snijders op het idee van een instant-droogijs-maker: een handzaam apparaat dat het goedje ter plaatse kan produceren, in afgepaste hoeveelheden.

Spectaculaire knaleffecten

Grote vraag was hoe je de sneeuwvlokjes kon samenpersen tot een compact blok. Snijders experimenteerde thuis met buizen, pijpen en slangen en dat leidde tot spectaculaire knaleffecten in de keuken, waarbij de uitvinder meer dan eens blauwe plekken en bevriezingswonden opliep.

Lees ook: Topkok in Amsterdam wil eigen sterrenrestaurant in Twente

Gratis reclame

De oplossing kwam uiteindelijk van een bevriende metaalbewerker, Max Hogeling uit Denekamp. Die maakte een aluminiumbuis met minuscule gaatjes, die de perfecte basis bleek voor het apparaat. Snijders: "We hebben het eerste prototype gedemonstreerd bij horecagroothandel Hanos. Het ding zag er niet uit, maar ze waren direct razend enthousiast. En inmiddels hebben we er al honderd verkocht. Aan sterrenrestaurants, cocktailbars, maar ook aan professionele fotografen die special effects willen creëren. En weet je wat zo leuk is? Dit special effect doet het geweldig op sociale media, dus de klanten van een restaurant maken daarmee gratis reclame voor je zaak."

Het ding zag er niet uit, maar mensen waren direct razend enthousiast

Marcel Snijders, uitvinder Instant Dry Ice Tube