Nieuws Horeca

Omzetten stijgen in de snel veranderende cafetariabranche

Het gaat goed met de vaderlandse snackbars. De omzetten stijgen al drie jaar; eind vorig jaar zelfs met 13,2 procent. Luxe frietzaken - bijvoorbeeld van sterrenchef Sergio Herman - rukken op en de menukaart van cafetaria's wordt steeds uitgebreider. BN/DeStem onderzocht de trend van biologisch, duurzaam én gezond snacken.

Jamaica Vink, Teun Stiphout, Cas Ligtenberg | Foto: Ron Magielse 1 maart 2017

Gregor Oomens

Iemand die op die trends inspringt, is Gregor Oomens (foto). In juni 2016 opende hij 'zijn' Frietwinkel By Dapp bio food in Breda. Het concept: biologisch snacken. “We werken volgens drie principes: duurzaam, biologisch en ambachtelijk.” De aardappels worden hier pas in de zaak gesneden. “En friet wordt in de schil gefrituurd. Dat is voedzamer en we gooien minder weg, waardoor het duurzamer is.”

Naast de friet zijn bij de Frietwinkel ook alle andere producten biologisch. Van snacks tot frisdrank. “Mensen zijn zich tegenwoordig veel meer bewust van wat ze eten. De drang om gezond te eten is toegenomen. Een frietje moet niet meer te zwaar vallen, maar wel heel lekker zijn. In de friettest van het AD bestaat een groot deel van de top uit biologische frietzaken. Het is een nieuwe manier van snacken.”

Maaltijdsalade

Henk Jacobs richtte in 1986 't Pleintje in Etten-Leur op. Oorspronkelijk een traditionele snackbar, maar inmiddels is heeft hij zijn assortiment flink uitgebreid. “Ik merkte dat het alleen met friet, kroketten en frikandellen niet te doen was”, verklaart Jacobs. “Er is een gezondere trend ontstaan. Het woordje duurzaamheid is heilig geworden."

Daarom haalt hij zijn groenten en vlees nu bij de boer. Ook staat er een grote mand met fruit bij de ingang “Nu spreekt dat de klant aan. Vroeger moest er vooral veel op het bord liggen en maakte het niet uit waar het vandaan kwam.”

“Ik had nooit kunnen denken dat ik ooit maaltijdsalades met geitenkaas en honing in mijn cafetaria zou verkopen”, vertelt Henk van Lenten van Family Fijnaart. Hij opende in 2007 zijn zaak aan de Molenstraat. “Ik had toen al een beetje fruit of groente bij de maaltijden, maar dat is nu veel meer. De consument is steeds beter gaan nadenken over eten. Volgens mij komt dat door de komst van smartphones. Nu kan iedereen opzoeken wat er in een frikadel zit." Overigens zorgen friet en snacks nog wel steeds voor 80 procent van zijn omzet.

Zondigen

Niet alle snackbars merken overigens dat hun klanten anders willen snacken. Bas van de Ven van cafetaria De Toren in het centrum van Breda ziet de populariteit van zijn traditionele zaak alleen maar stijgen. “Iedereen is bezig met diëten, maar af en toe willen ze ook een beetje zondigen”, aldus Van de Ven. Overstappen naar gezond of biologisch snacken ziet de snackbarhouder dan ook nog niet zitten. “Wanneer is iets biologisch?”', vraagt hij zich af. “We gaan graag mee in vooruitgang, maar ik geloof niet dat gezond eten en frituren samengaan.”

Dat zegt ook Els van Etten van 't Sint Janneke in Oosterhout. Zij heeft haar zaak al 25 jaar aan de Sint Janstraat. “Ik krijg weinig vragen over broodjes of maaltijdsalades. Veel klanten willen gewoon iets uit de frituur. Als ze eens een frietje eten, willen ze het ook goed doen”, aldus Van Etten. Wel heeft zij regelmatig nieuwe snacks in de toonbank liggen, binnenkort bijvoorbeeld de krokodel en kaassoufflé met kebab. “Soms vind ik het wat ver gaan, al die gekke combinaties die voorbijkomen. Maar ik probeer het wel altijd.”

Instagram

“Mensen zijn de kokosolie en lijnzaad beu”, meent Eke Bosman, die daarmee de stijgende populariteit van snackbars denkt te kunnen verklaren.

Bosman begon enkele jaren geleden het instagramaccount 'Snackspert'. “Je merkte dat, vooral in de Randstad, frituurbedrijven last hadden van het slechte imago van frituren. Mede door de verhalen van gezondheidsfreaks als Rens Kroes. Friet werd gezien als vergif.” Maar snackbarhouders hebben volgens hem de laatste jaren hard gewerkt aan hun imago en aanbod.

Kwaliteitsimpuls

Dennis van Asselt van vakblad Misset Horeca ziet de laatste jaren ook een grote kwaliteitsimpuls in de cafetariabranche. Waarom, denkt hij? “Omdat de consument tegenwoordig meer verwacht. Het verhaal en de beleving zijn belangrijk. Klanten zijn ook bereid om daarvoor net iets meer uit te geven”, vertelt Van Asselt. De consument is tevens bewuster geworden, vertelt hij. “Klanten willen weten waar hun eten vandaan komt, zien graag lokale producten en zijn ook op zoek naar gezondere opties.”

Op al deze ontwikkelingen spelen veel cafetaria's in, ziet Van Asselt. “Sommige snackbars veranderen in complete restaurants.”

Consument verwachten tegenwoordig meer en het verhaal en de beleving zijn belangrijk

Dennis van Asselt, vakblad Misset Horeca