Nieuws Horeca

Dit Bredase stamppotrestaurant serveert al 45 jaar Hollandse pot

Het tijdloze restaurant Den Boerenstamppot blijft mateloos populair onder de gasten. ,,Je hebt mensen die hier iedere dag komen.'' Dat meldt BN/De Stem.

Freek de Swart | Foto: Edwin Wiekens/Pix4Profs 19 februari 2018

Boerenstamppot

Eigenlijk was Fred van Weerd van plan om slechts een paar maanden achter de potten te staan bij Restaurant Den Boerenstamppot. ,,Ik kwam hier als broekie binnen en zou eigenlijk alleen werken tot mijn diensttijd begon." Van Weerd werd echter uitgeloot, bleef doorkoken en nam 10 jaar later de zaak over.

Nostalgisch

Sinds die tijd is er weinig veranderd aan het restaurant. Aan de ramen hangen nog steeds gordijnen van boerenkatoen en ook de donker houten tafels en stoelen zijn nog dezelfde. Volgens Van Weerd is dit vooral bedoeld voor nostalgisch ingestelde gasten die als kind al bij Den Boerenstamppot kwamen. ,,Je hebt mensen die hier iedere dag komen, sommigen al 40 jaar lang." Als voorbeeld noemt Van Weerd een Tilburger die elke week langskomt. Zomers op de fiets en 's winters met de trein. Ook de cadetten van de KMA en prominente VVD'ers weten het restaurant goed te vinden. Zo hebben Gerrit Zalm, Ed Nijpels en Onno Hoes al eens een vorkje bij Van Weerd geprikt.

Lees ook: Bij deze sterrenrestaurants palm jij je zakenrelatie in voor een habbekrats

Eenvoud

Onopgemerkt is het succes van Den Boerenstamppot dan ook niet gebleven. Zo is de muur tegenover de bar behangen met lovende krantenartikelen over het restaurant. ,,Het blijft goed lopen. Ondanks dat er restaurants bij zijn gekomen blijf je bovenaan staan", vindt Van Weerd. Het geheim van een goede stamppot zit hem volgens de stamppotkok vooral in zijn eenvoud. Hij gebruikt veel groente en geen melk. ,,Als je de stamppot dan te lang laat staan wordt deze zuur." Ook serveert de Van Weerd spekjes apart voor de vegetarische gasten. Daarnaast beschikt het restaurant over een wisselende menukaart met onder andere macaroni en stoofvlees.

Vriendschap

Frank Panhuijsen kent de gerechten van het restaurant als geen ander. De man aan de bar komt al zo'n 8 jaar een paar keer per week eten bij Den Boerenstamppot. Panhuijsen is er inmiddels zo kind aan huis dat hij zelf zijn biertje uit de koelkast pakt. ,,Het is hier altijd gezellig en zo'n Hollandse pot vind je bijna nergens in de stad", verklaart hij. Tussen de gast en het echtpaar Van Weerd is in de loop er tijd een hechte vriendschap ontstaan. Zo was Panhuijsen onder andere aanwezig bij de 60e verjaardag van Van Weerd. ,,En als je ergens mee zit geven ze ook advies. Een vader- en moederrol hebben ze dus soms ook wel."

Opvolging

Ondanks dat Van Weerd met plezier achter het fornuis staat zou hij mensen niet snel aanraden om een gelijksoortig restaurant te beginnen. De kok wijst erop dat hij de prijzen laag kan houden doordat het pand in eigen bezit is. ,,Inkoop, schoonmaken, boekhouding, dat doen we ook allemaal zelf. Dat willen de meeste ondernemers meestal niet doen", vult Marloes van Weerd haar man aan. Ondanks dat het echtpaar gemiddeld zo'n 12 uur per dag, 6 dagen per week werkt moeten ze aan stoppen nog lang niet denken. ,,We hopen dat onze zoon het overneemt, maar die heeft ook een eigen leven. Zelf willen we nog het liefst tien jaar doorgaan."

Lees ook: Zo gaat Ron Simpson viraal met restaurant The Avocado Show

40 kilo

Den Boerenstamppot in de Schoolstraat bestaat 45 jaar. Fred van Weerd werkt er sinds 1974 en werd in 1984 samen met zijn vrouw eigenaar van de zaak. Dagelijks gaat er zo'n 40 kilo stamppot doorheen bij Den Boerenstamppot. De prijs voor een 3-gangenmenu was tijdens de oprichting 5 gulden. Anno 2018 betalen gasten nog steeds een schappelijke prijs van 10,50 euro voor een maaltijd.

Inkoop, schoonmaken, boekhouding, dat doen we ook allemaal zelf

Marloes van Weerd, eigenaar