Nieuws Horeca
Deze Enschedese bierbrouwer kan dankzij eigen brouwerij sneller inspelen op de markt
Oscar Moerman vindt eigenlijk al jaren dat er iets moet gebeuren op biergebied in het oosten. Daarom richtte hij in 2013 Brouwerij Eanske op.

Tot nu toe brouwde Oscar Moerman zijn bier elders, maar dat gaat snel veranderen. In de portiersloge bij de Twentsche Foodhal opent hij dit jaar nog zijn eigen ambachtelijke brouwerij.
De trots die Moerman uitstraalt als het over zijn bier gaat is prachtig om te zien. "Eindelijk een eigen volwaardige brouwerij." Waarom nu pas? Moerman: "Het kost gewoon een hoop geld, dat heb ik ook niet zomaar. Twee jaar geleden werd ik benaderd door een investeerder. Hij heeft me al een tijdje in de gaten gehouden en wilde mij financieel ondersteunen."
Lees ook: Bierbrouwer Garmt Haakma: ‘Binnen de kortste keren werden me tonnen toegezegd’
Crowfundactie
Daarnaast heeft Moerman nog een crowdfundactie opgezet. Hij heeft 50.000 tot 75.000 euro nodig om het plan te verwezenlijken. "Op die manier kan ik zelf een groter aandeel in handen houden", legt hij uit. "Ik zoek eigenlijk veel mensen die een klein bedrag willen investeren."
Na drie maanden loopt de actie op zijn eind. "Maar ik verwacht eigenlijk dat het benodigde geld na twee maanden al wel binnengehaald is met deze actie."
Moerman begon zijn brouwerij Eanske al in 2013. Hij wilde op die manier liefhebbers in de regio laten kennismaken met smaakvolle speciaalbieren. Hij deed daarvoor al veel ervaring op als brouwer thuis en hij werkte op dat gebied eveneens beroepshalve.
Alleen had hij vier geleden bij de start nog geen locatie in de stad waar hij zijn bieren produceerde. Hij huurde destijds capaciteit in bij brouwerijen in andere plaatsen, waaronder Heupink & Co. in Ootmarsum. "Ik brouw echter wel zelfstandig", gaf hij toen aan. "Zo kan ik bier volgens mijn eigen kwaliteitseisen maken." Het eerste bier verscheen in augustus 2013 op de markt onder de naam '1325'. Inmiddels verkoopt hij al zes zelfgebrouwen biertjes, die gezamenlijk het verhaal van de stad Enschede vertellen.
Nu nog is Moerman drie dagen in de week werkzaam bij een brouwerij in Albergen. De overige dagen besteedt hij aan zijn eigen brouwsels. Hoeveel uur hij per week met bier bezig is? "Reken maar uit: 24 keer zeven, min acht uur slaap per nacht."
Lees ook: Menistenkerk Enschede wordt omgebouwd tot een stadsbrouwerij
Capaciteit
Op dit moment produceert hij 120 hectoliter per jaar, dat moet met de nieuwe brouwerij 1.500 hectoliter jaarlijks gaan worden. "Dat is een forse stap, maar ik wil meteen groot inzetten." Er komt bovendien een afvulmachine bij, zodat Moerman de volledige productie en afhandeling van zijn bieren volledig zelf in handen zal hebben.
De portiersloge aan de Hoge Bothofstraat wordt van binnen volledig gestript en verbouwd. "Het is 200 vierkante meter, ik wil alle ruimte goed benutten." Dit betekent overigens niet dat zijn eigen productie meteen zo fors groeit, huurbrouwers zijn welkom om een aantal tanks te gebruiken.
"Zeker in het begin heb ik dat nodig", vertelt hij. "Maar op deze manier is er de mogelijkheid om te groeien." Moerman hoopt in maart alle bouwvergunningen rond te hebben, vervolgens moet er nog verbouwd worden en wordt de brouwerij ingericht. "Ik hoop dat we in september, na Proef-Eet open kunnen." Het gebouw wordt zo ingericht dat bezoekers van de foodhal vanaf het terras de brouwerij in kunnen kijken. Via grote ramen zijn straks de tanks te bewonderen. Moerman noemt de nieuwe brouwerij een aanwinst voor de stad. "Enschedeërs kunnen straks een rondleiding krijgen of een proeverij komen doen."
Snel inspelen op markt
Daarnaast kan hij dankzij zijn eigen brouwerij sneller inspelen op de markt. "Als ik vandaag een idee heb, kan ik morgen inkopen doen en overmorgen al gaan brouwen. Een maand later kan het bier dan al op de markt komen." Waarom mensen straks langs moeten komen? "Dat is heel simpel, omdat ik lekker en leuk bier maak."
Als ik vandaag een idee heb, kan ik morgen inkopen doen en overmorgen al gaan brouwen. Een maand later kan het bier dan al op de markt komen