Nieuws Horeca

Rouveense kaasproducent wint prestigieuze Gouden Kaasboor

Zet hem een willekeurig kaasje voor en Jaco Blankespoor lepelt alle feiten en bijzonderheden op, dat schrijft de Stentor. Niet voor niets is hij 's lands grootste kaaskenner. ,,Iedere dag hap ik een aantal monsters weg."

Cor van Dalen 12 oktober 2017

Jaco Blankespoor Rouveen Kaasspecialiteiten

Als Jaco Blankespoor op vakantie over een markt loopt of een kaaswinkeltje ziet, dan kijkt hij steevast of er kaas uit Rouveen te koop is. ,,Vaak is dat wel het geval, want onze kazen worden over de hele wereld verkocht", zegt de manager productie en kwaliteit van Rouveen Kaasspecialiteiten, die zich een jaar lang de grootste kaaskenner van ons land mag noemen. Maar zijn passie voor kaas gaat verder.

Komt hij een kleinere kaasproducent tegen, dan gaat hij er zeker rondkijken. ,,Want daar zie je nog het echte vakmanschap. Ik wil dan weten of er nog leuke kazen zijn die ik niet ken." Nu komt dat niet vaak voor, want Blankespoor werkt al ruim een kwart eeuw in de zuivelsector en weet maar al te goed wat er in het wereldje te koop is.

Lees ook: Stream Store van Kaan’s Kaashandel blijkt met 57.000 bezoekers online hit

Gouden Kaasboor

Hij is kaaskenner pur sang en dat bleek nog eens bij het nationaal kaaskeurconcours: Blankespoor won de Gouden Kaasboor, de meest prestigieuze prijs in de Nederlandse kaaswereld. Van de hem voorgelegde tien kazen bepaalde hij feilloos soort, leeftijd (van jong tot oud) en kwaliteit (van uitmuntend tot slecht). Zo stelde hij terecht een smaakafwijking vast in een Boeren Goudse. En de hem voorgezette Friese nagelkaas uit de eigen fabriek was natuurlijk helemaal een makkie. ,,Die haalde ik er zo uit."

Proeven en ruiken. Het is dagelijkse bezigheid van Jaco Blankespoor bij Rouveen Kaasspecialiteiten, waar hij met een kaasboor op zak door het bedrijf loopt en de kwaliteitskeuringen verricht. ,,Iedere dag hap ik een aantal monsters weg. De fabriek en het pakhuis, het is voor mij één grote snoepwinkel", zegt de geboren Elburger met een brede glimlach. ,,Het is niet alleen maar mijn dagelijks werk, ik ben ook een echte kaasliefhebber."

Hij kan genieten van een goed gerijpte geitenkaas ('Zo tegen het jaar aan, een lekker borrelhapje'), maar ook een blauwschimmel is niet te versmaden. Ondanks de proeverijen op zijn werk mag hij ook graag thuis nog de tanden in een blokje kaas zetten.

Rouveen Kaasspecialiteiten is in 1987 ontstaan uit een fusie van de zuivelcoöperaties De Vlijt en De Kleine Winst. Het bedrijf heeft nog een dochteronderneming in het Brabantse Molenschot.

Bijzondere kaassoorten

De fabriek maakt, de naam zegt het eigenlijk al, uitsluitend bijzondere kaassoorten. Dat zijn er vele tientallen. De basis is koe-, schapen- of geitenmelk. En daar kan een scala aan ingrediënten aan worden toegevoegd zoals komijn, ui, pepers, bieslook, mosterd, noten of Italiaanse kruiden.

,,Wij produceren voor de tussenhandel en alles onder private labels. De klant kan er z'n eigen naam op laten zetten. Maar als je een keer gekkigheid koopt in een kaaswinkel komt dat meestal uit Rouveen."

Het is niet alleen maar mijn dagelijks werk, ik ben ook een echte kaasliefhebber

Jaco Blankespoor