Nieuws Horeca

Deze nieuwe espressobar trekt de aandacht met landelijk latte-talent

Een koffiebranderij, die had Zoetermeer nog niet, schrijft AD/Zoetermeer. Rudi Seijdel en Fons Homan denken dat er wel behoefte aan is, gezien de almaar groeiende belangstelling voor koffie. Vandaag is de opening van hun espressobar Bruut.

Marijke Helsloot | Foto: Ron Jenner 29 januari 2018

Bruut espressobar zoetermeer koffie branderij latte talent

Bruut zit aan het Stadhuisplein, maar heeft een directe doorgang naar het verbouwde Stadhuis en het Forum. Hier runnen Seijdel en Homan bovendien het nieuw geopende Forum Café, op de eerste verdieping. Ze zijn er enthousiast over ,,Het nieuwe Stadhuis en het Forum zijn dynamische plekken waar overdag veel mensen zijn. Voor het werkende publiek bieden wij flexibele werkplekken mét wifi. En dan aan de slag met een lekkere bak koffie erbij natuurlijk", zegt Seijdel lachend.

Lees ook: Koffie-ondernemer Moyee Coffee bouwt miljoenenbedrijf met radicale missie

Pronkstuk

Met speciaal geselecteerde groene bonen en een eigen manier van branden hopen de twee het Zoetermeerse publiek enthousiast te maken. Bij binnenkomst staat de koperen brander achter een glazen wand als pronkstuk in de nieuwe bar. ,,Een echte eyecatcher", zegt Seijdel trots. ,,In de steden zie je veel koffiezaken met een eigen branderij. Op advies van de beste koffiebrander van Nederland hebben we de brander aangeschaft."

Daarna volgde een strenge selectie van de juiste koffiebonen. De smaak van de koffie wordt voor een groot deel bepaald door de temperatuur waarop de bonen gebrand worden. ,,De groene, gedroogde bonen gaan in de trommel van de brander waar ze gedurende twaalf minuten worden geroosterd. De smaak wordt bepaald door de graad van branden waartussen je zoekt naar de perfecte smaak. Uiteindelijk kwamen we uit op de unieke smaak van de Bruut-koffieboon."

Gemiddelde drinker

Volgens manager Marvin Evers proef je de smaak van melk- en pure chocolade terug met een vleugje rood fruit. Seijdel: ,,We zochten een smaak die voor de meeste mensen toegankelijk is. We kunnen allerlei ingewikkelde smaken creëren waar de echte koffiefans blij van worden, maar de gemiddelde drinker willen we ook ontvangen."

Voor de ervaren koffiedrinker zal er wel een tweede branding komen met duurdere bonen en een intensere smaak. ,,We gaan die aanbieden in een beperkte oplage en dan zoeken we weer een nieuwe branderij.''

Lees ook: Bij de Rotterdamse koffiebar J'Oost is alles te koop

Nederlands kampioenschap Latte Art

Voor de nieuwe zaak hebben Seijdel en Homan barista Maryse van der Hak aangenomen. De van oorsprong Zoetermeerse werd vorig jaar tweede tijdens de NK Latte Art. ,,Met Maryse in huis kunnen we de mooiste, kunstzinnige kopjes koffie schenken. Zij zal ook workshops gaan verzorgen voor geïnteresseerden die thuis ook aan de slag willen.''

Overdag willen de heren zich vooral richten op koffieklanten. In de avond kun je er terecht voor wijn en bier met snacks. ,,We misten nog een plek in het Stadshart waar je na een restaurantbezoek nog even wat kan gaan drinken. Vandaar dat we de koffie met de bieren en de wijn hebben gecombineerd."

Afrekenen kan alleen maar digitaal bij Bruut. ,,Steeds meer mensen betalen via een app op hun mobiele telefoon. Tijdens het stappen hoeven mensen geen contant geld meer bij zich te hebben."