Nieuws Horeca

Deze Rotterdamse ondernemer helpt jongeren met zijn confituur aan een stageplaats

Ewald Renar maakt wekelijks honderden potten confituur. De Rotterdamsche Confituur loopt als een speer en dus komt er binnenkort een tweede vestiging bij. Maar de confituur is eigenlijk bijzaak, zegt hij in het AD.

CHANTAL LINDSEN 8 mei 2017

Ewald Rener1968

Als een echtpaar uit Parijs geregeld naar Rotterdam rijdt om hier confituur te kopen, nota bene een Frans product, dan weet je dat je goud in handen hebt. Mensen komen van heinde en verre voor de confituur die is gemaakt in een keuken op Zuid. Of het nou is voor de variant appel, gember en citroen of voor de sinaasappel, wortel en kardemom.

Goede basis

Ruim vijf jaar geleden richtte sociaal ondernemer Ewald Renar samen met Jessie Voermans Rotterdamsche Confituur op met als doel niet alleen de lekkerste confituur van Rotterdam te maken, maar ook een goede stageplek voor jongeren van Zuid te bieden. ,,Ik ben hier zelf opgegroeid en weet hoe het werkt. Een grote groep jongeren op Zuid volgt praktijkonderwijs. Als we geen goede basis voor ze leggen, krijgen we later de rekening. We moeten ze kansen bieden'', zegt Ewald in zijn keuken aan de Pretorialaan in de Afrikaanderwijk.

Daden

En in het kader van 'geen woorden maar daden' heeft de Rotterdamse ondernemer al tientallen jongeren onder zijn hoede genomen. Wat hij ze vooral leert? Regelmaat, zelfstandigheid en respect. De confituur dient slechts als middel. ,,Het is een tastbaar product, in heldere stappen te maken. Dat was wel een voorwaarde voor het product, want we hebben hier stagiaires en vrijwilligers van allerlei komaf en ook buitenlandse studenten. Maar juist die mix werkt erg goed.''

Werkdag

De werkdag voor de jongeren begint met een korte briefing van wat er die dag moet gebeuren. Daarna wordt het fruit - alleen biologisch - in kleine stukjes gesneden alvorens het op hoog vuur in de koperen confituurpan gaat. Na het inkoken worden de glazen potten volgeschept en koelt de fruitsubstantie verder af. Als er wordt gekookt, hangt er in de zaak een heerlijke zoete lucht van vers fruit die doet watertanden.

Trots

Ewald: ,,Ik zeg altijd tegen de jongeren: elk stukje fruit dat in de potten zit, is door jullie handen gegaan.'' De ondernemer brengt de leerlingen niet alleen de fijne kneepjes van het vak bij, maar neemt ze ook geregeld mee als hij de potten aan klanten levert. ,,Als ze de potten in de zaak zien staan, maakt ze dat echt trots.''

Transparant product

Want deze jongeren komen niet dagelijks in een vijfsterrenhotel als het Marriot of een luxe delicatessenzaak als Vermeyden. ,,Ik ben er ook trots op dat we zo'n mooi en transparant product maken. We gebruiken geen kleur- en smaakstoffen, er gaat alleen biologisch fruit in en een klein beetje suiker. En alles gebeurt met de hand.''

Handmatig

Zelfs het bestickeren van de honderden potten confituur gebeurt handmatig. Door de leerlingen, maar ook bijvoorbeeld een buurvrouw die vrijwillig komt helpen en de oudere dame van een paar deuren verderop. ,,Mensen vinden onze confituur heel erg lekker, maar kopen Rotterdamsche Confituur ook voor het verhaal erachter'', aldus een trotse Ewald.

Goed ontvangen

Dat smaakt naar meer en dus wordt er hard gewerkt aan nog meer smaken. Binnenkort gaat er een tweede vestiging open zodat Ewald nog meer stagiaires aan het werk kan zetten. De Rotterdammer pakt een pot Rotterdamsche confituur met peer, vijgen en pijnboompitten en glundert van trots. ,,Dit is de eerste die we ooit hebben gemaakt en die werd meteen zo goed ontvangen. Toen wisten we, dit komt helemaal goed!''

,,Ik zeg altijd tegen de jongeren: elk stukje fruit dat in de potten zit, is door jullie handen gegaan.''

Ewald Renar, Rotterdamsche Confituur