Nieuws Horeca
Deze Tilburgse chocobaas (26) opent in maart zijn eigen winkel
Het klinkt alsof het niet bij elkaar past, schrijft Brabants Dagblad. Rode biet en basilicum, kokos en rode peper, blauwe bes en balsamico. Ingebed in chocolade. Welkom in de wereld van chocolatier Dries Michels.

Nee, voor de hand liggende combinaties creëert chocolatier Dries Michels allerminst. Dat bijzondere zie je ook terug in de vormgeving. Voor een juwelier in Amsterdam maakte hij eens bonbons met bladgoud en de chocoproducten in zijn winkel zijn kunstwerken in miniatuurvorm. Een bonbon zoals de schilder Pollock 'm zou maken, een ander chocolaatje oogt als een Legoblokje.
,,Ja, ik probeer van het traditionele af te blijven", vertelt de 26-jarige. ,,Niet de hazelnoot-, slagroom- en likeurvulling, maar aparte combinaties. Het moet natuurlijk wel lekker zijn, het gaat om de balans. Ik heb nu een bonbon met mandarijn en tijm, waarbij de chocolade ook nog goed naar voren komt."
Lees ook: Zo boekt Tony's Chocolonely een fenomenale omzetgroei
Niet afgestudeerd
Het gaat snel met de 26-jarige Tilburgse chocoladekunstenaar die eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt is. Niet afgestudeerd als chocolatier, staat 'ie toch met dat ambacht de laatste tijd vol in de schijnwerpers. Hij won De Chocolade Show op RTL4, ontwikkelde een Koningsdagbonbon (gelei van mandarijn met Schrobbelèr in de vorm van het hoofd van de koning) en bereikte de finale van De Lekkerste Bonbon van Nederland (met een rode biet/basilicum-friandise).
,,Bij die wedstrijden kende niemand me, dat was wel grappig. Voor De Lekkerste Bonbon heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat was het begin van mijn eigen onderneming Friandries."
Heel Nederland
In 2016 opende hij een atelier aan de IJzerstraat, deze dagen stampt hij - samen met een compagnon - een eigen winkel uit de grond aan de Willem II-straat. Ondertussen gaat de normale handel door: hij levert werkjes aan klanten in heel Nederland. Veel in Tilburg, maar ook in Amsterdam en Venray. Per week draait hij er zo'n 70 kilo chocolade en 80 arbeidsuren doorheen.
Het is buffelen, maar voor de goede zaak. Het vak lonkte altijd al. Hij besloot in drie havo met de opleiding te stoppen omdat -ie er 'praktisch gezien niks aan had'. In zes jaar tijd doorliep Michels vervolgens drie opleidingen aan de Rooi Pannen: kok, zelfstandig kok en gespecialiseerd kok.
Lees ook: Ontwikkelaar van tool voor webshops groeide met 5463 procent
Precies product
Bij die laatste opleiding kwam hij opeens in contact met chocolade. ,,We kregen er les over en ik merkte meteen dat ik er heel erg mijn creativiteit in kwijt kan. Chocolade is heel veelzijdig, maar ook een heel precies product. Je kunt heel mooi uitpakken met de details."
Zoals andere mensen zaken visualiseren, proeft hij smaakcombinaties al in zijn hoofd. Nu is 'ie bezig met timut peper. ,,Best wel apart, het is een heel frisse pepersoort", vertelt de 26-jarige. ,,Ik heb er al best wel veel mee gemaakt. Een bonbon met perzik en timut-peper, een chocoladereep."
Eigen winkel(s)
Deze dagen staat het klaarstomen van de winkel aan de Willem II-straat - die eind maart de deuren opent - op de voorgrond. Maar dromen zijn er nog genoeg. Deelname aan de World Chocolate Masters in Parijs bijvoorbeeld. ,,Het WK voor chocolademakers. De beste van ieder land gaat daarnaartoe, tof om te zien. Dat zou ik heel graag willen, maar dan moet je echt de tijd hebben. Dat moet zo perfect zijn, dat moet je wat je gaat maken echt een jaar finetunen. Maar als je die titel binnen kan slepen, ben je wel een grote held..."
Nog meer dromen: meerdere winkels in Nederland, een eigen cacaoplantage, het liefst de wereld veroveren. ,,Om de traditionele markt te doorbreken." Hij lacht, want het begint nog klein. ,,De eerste werknemers, twee chocolatiers, hebben we gisteren aangenomen. En dat voelt al vrij bizar."