Nieuws Horeca

Zo brengt Dina haar ‘Duitse’ frisdrank Sproedel naar Nederland

Nadat ze vanuit Berlijn in Amersfoort neerstreek, miste Dina Kähler haar vertrouwde apfelschorle, appelsap met bruiswater. Nu heeft ze haar eigen variant op de markt gebracht: Sproedel. Honderd procent natuurlijk, lokaal geproduceerd en lekker verfrissend.

Thijs Tomassen 16 september 2021

Dina kahler sproedel frisdrank

Dina Kähler bracht Sproedel op de markt, haar eigen variant van apfelschorle. Foto's: Cees Wouda

Het waren nagenoeg de eerste woorden die Dina (34) kon uitspreken als kind: apfelsaft und sprudel. Niet dat ze zo van de tradities is, maar nu Dina sinds drie jaar in Amersfoort woont denkt ze toch met een gevoel van weemoed terug aan die typisch Duitse bruisende appelsap waarmee ze opgroeide.

Dina tegen de Gelderlander: ,,Zeker toen ik ruim een jaar geleden zwanger was, want dan kun je geen alcohol drinken. Ik miste iets in de kroegen. De keuze was meestal: alcoholvrij bier of heel zoete limonades van de grote merken. Ik kon bruisend water en appelsap bestellen en mixen, maar die appelsap is meestal niet het pure sap dat ik lekker vind. Vaak is het concentraat. Zo ontstond het idee. Ik dacht: misschien kan ik dit Duitse drankje naar Nederland brengen.”

Lees ook: Jonge ondernemers lanceren appelfrisdrank met klokhuis en schil

Sproedel is alternatief voor grote frisdrankmerken

Aangemoedigd door haar vriend maakte Dina er werk van. ,,Ik wist helemaal niet hoe te beginnen, maar ik ben het gewoon maar gaan doen. Idee uitgedacht, concept geschreven. En ik heb twee Amersfoortse vrienden, Jori de Goede en Hans Kok, gevraagd mee te doen. Zij staan er hetzelfde in als ik. We doen het niet alleen om geld te verdienen met een leuk product, maar zijn vooral uit idealisme begonnen. Met onze frisdrank willen we een alternatief bieden tegen de grote merken. Lokaal en duurzaam geproduceerd, eerlijk en gezond.”

Het drietal ging op onderzoek uit om dat ideaal te verwezenlijken. De ondernemers brachten bezoeken aan appelboeren om te proeven: wie produceert het lekkerste biologische appelsap? ,,Toen we eenmaal een sap hadden, moest het nog wel gaan gebeuren. We kwamen in contact met de Amsterdamse Frisdrank Fabriek, gespecialiseerd in het ontwikkelen van craft sodas. Daar delen ze onze gedachten over frisdrank. Veel tips gekregen, veel samples geproefd, zodat we tot de juiste verhouding sap en water zijn gekomen. De productie kon beginnen.”

Rabarbersap is enorm in opkomst

Sproedel – afgeleid van ‘sprudel’, ‘bruiswater’ in het Duits – is gestart met twee smaken: appel en rabarber. ,,In Berlijn, waar ik vandaan kom, is rabarber enorm in opkomst. In horecazaken, clubs en op festivals kun je rabarbersap drinken. Rabarber wordt ook in Nederland geteeld, dus dat past in ons verhaal. We hebben er, anders dan in onze suikervrije appelsap, wel een beetje biologische rietsuiker aan toegevoegd, want anders is het te zuur.”

In juli kwam de eerste badge Sproedel uit: twintigduizend flesjes die vooral hun weg vonden naar Amersfoortse horecazaken. Onder meer Kafé Van Zanten, Onder de Linde, Bij Hein, Zuster Margaux, La Scala en Mi-Yao hebben het lokale merk op hun drankkaart staan. En ook camping Kallumaan en Het Nieuwe Stadsterras schonken Sproedel.

De tekst gaat onder de foto verder.

Festivalorganisatoren hebben belangstelling

,,We hebben mooie kansen en heel goede feedback gekregen”, zegt Dina. ,,Vooral bij Het Nieuwe Stadsterras zijn nieuwe deuren opengegaan. Daar is het de hele zomer goed verkocht en verschillende mensen, zoals festivalorganisatoren, hebben ons aangeschreven. Ze vinden het drankje superlekker en ons verhaal mooi, dus dat gaat nog een vervolg krijgen. Het woord verspreidt zich bijna vanzelf.”

Wat Sproedel zo lekker maakt? Inkoppertje voor Dina. ,,Ik vind de pure smaak van fruit heel fijn. Heel verfrissend ook. Het is basic, maar daardoor weet je wat je drinkt. We willen Sproedel vooral puur houden, al gaan we wel kijken hoe we de drank aantrekkelijk kunnen maken in de herfst en de winter. Bijvoorbeeld combinaties maken met kaneel en gember.”

Sproedel zoekt het buiten de stadsgrenzen van Amersfoort

Ook haar zoontje Jascha (1) is verzot op Sproedel. ,,Ik moet wel een beetje water toevoegen vanwege het koolzuur, maar hij vindt het superlekker. Mooi dat ik deze Duitse traditie aan hem kan doorgeven.”

En nu? Uitbouwen maar. ,,We kijken buiten de stadsgrenzen. Ik weet dat het groot kan worden. In Berlijn zie je overal lokale frisdranken. Wat fijn is: Nederland is een ondernemend land, ik ervaar veel support en gunning. Het belangrijkste voor mij: ik vind dit een goede weg om iets positiefs aan de wereld bij te dragen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws