Nieuws Horeca
Directeur AirDnD verwacht dit jaar 10.000 boekingen
De ene na de andere hobbykok begint thuis een restaurant dat op een platform als Air Drink ‘n Dine (AirDnD) is te boeken. De gangbare horeca vindt het maar niets, schrijft het AD. "Dit is oneerlijke concurrentie."
Je kunt tegenwoordig alles delen: huizen, gereedschappen, auto’s en eten. De zoveelste loot aan de boom van de deeleconomie is uit eten bij een hobbykok. Het lijkt in weinig opzichten op een avondje uit eten in een ‘gewoon’ restaurant. Bij de hobbykok zit je aan zijn of haar eettafel met onbekenden en valt er niet te kiezen uit een menukaart, maar is het eten wat de pot schaft. AirDnD.nl (voluit: Air Drink ‘n Dine) is hét platform waar je zo’n huiskamerrestaurant kan zoeken, boeken, betalen én beoordelen.
Inmiddels bieden 2.000 mensen hun kookkunsten via deze site aan. De maaltijden variëren van een simpele pasta tot een exclusief vijfgangendiner van gemiddeld rond de 35 euro per persoon. Van de opbrengsten vloeit 10 procent naar het platform. De hobbykoks zien het initiatief wel zitten, zo blijkt. Maar het aantal consumenten dat aanschuift, is beperkt. "Veel consumenten zijn nog niet bekend met het fenomeen", verklaart de directeur van het platform, Maureen Mijinke. Zij verwacht dat er dit jaar 10.000 mensen via AirDnD.nl een van de huiskamerrestaurants boeken. Investeringsmaatschappij Blooming & Booming gelooft er in elk geval in en gaat er geld in stoppen.
Airbnb
Of dit initiatief net zo groot kan worden als Airbnb – waar mensen hun huizen verhuren aan vakantiegangers – betwijfelt Martin Rol, sectorspecialist Food bij de Rabobank. "Het platform springt in op een groeiende behoefte om ‘anders’ te eten. Toch zal het kleinschalig blijven, omdat mensen niet wekelijks bij een huiskamerrestaurant willen eten. Niet iedereen zit erop te wachten om bij iemand thuis te gaan eten en een gesprek te voeren met onbekenden."
Ook Rob Morren van ABN AMRO vermoedt dat gewone restaurants weinig te vrezen hebben en dat het niet de status van Airbnb zal krijgen. "Je woning beschikbaar stellen is iets makkelijker dan thuis een restaurant runnen." Toch kunnen hobbykoks de restauranthouders wel dwingen om de lat wat hoger te leggen, denkt hij. "Mensen willen bijzonder, smaakvol eten, en een gepassioneerde gastheer. Dat is wat hobbykoks bieden."
De ‘serieuze’ restauranthouder laat bij monde van de branche weten niet blij te zijn met de hobbykoks. "Tegen concurrentie hebben we niets, maar hier is sprake van oneerlijke concurrentie. Zij zouden net als restauranthouders moeten voldoen aan regels op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid of brandveiligheid." Volgens de toezichthouder NVWA horen al die huiskamerrestaurants ook te voldoen aan de regels en kunnen zij controles verwachten.
Mijinke van AirDnD vindt het onzinnig om hobbykoks dezelfde regels op te leggen als de ‘gewone’ restaurants. Het gaat in haar ogen niet om professionele partijen. Bovendien denkt ze dat de beoordelingen op de site helpen om het kaf van het koren te scheiden. "Als een hobbykok een slechte beoordeling krijgt, neemt het aantal gasten vanzelf af." Overigens: die beoordelingen zijn opvallend hoog. De gemiddelde score van de hobbykok is een 4,9 op een schaal van 5.
Verfijnd koken
Hobbykok Henri de Jong en gastheer Rein Lanting uit Rotterdam zijn niet beducht voor een eventuele controle van de NVWA. "Ik ben heel erg kien op hygiëne. Ik draag altijd handschoentjes als ik de maaltijd aan het bereiden ben", reageert De Jong. Samen met zijn partner biedt hij gemiddeld twee keer per maand een maaltijd bij hen thuis aan voor maximaal zes gasten. De prijs die ze rekenen is zo’n 40 euro. Voor De Jong is het een leuke afwisseling met zijn baan. "Ik werk als professioneel kok op de Britse rederij P&O Ferry en daar kook ik vaak voor groepen van 500 man. Het is fijn om ook eens verfijnd te koken."
Zijn vriend Lanting ‘doet’ de gesprekken met de gasten. Hij werkt als mediator en vindt het leuk om mensen met elkaar in gesprek te brengen. "Soms komen er diepgaande gesprekken uit, soms lichtvoetige. We doen dit nu anderhalf jaar en ik heb maar één keer moeten ingrijpen. Toen zaten er toevallig een PvdA’er en een VVD’er aan tafel die het hevig oneens waren over de zorgkosten."
Mensen willen bijzonder, smaakvol eten en een gepassioneerde gastheer. Dat is wat hobbykoks bieden