Nieuws Horeca

Dorpscafe Dwars viert 100-jarig bestaan in Sint Isidorushoeve

Sint Isidorushoeve zonder café Dwars? Onvoorstelbaar. Het horeca-etablissement is 100 jaar verbonden met het kerkdorp. Dat schrijft Tubantia.

Stefan Wegdam | Foto: Annina Romita 21 juli 2017

Sint Isidorushoeve Cafe Dwars 100 jaar

Sint Isidorushoeve en café Dwars? Dat is al 100 jaar een goed huwelijk. Het horeca-etablissement is onlosmakelijk verbonden met het kerkdorp. In 1917 trokken Gerrit Jan Dwars en zijn vrouw Frederika de stoute schoenen aan. Exact 100 jaar later bestaat het café nog steeds. Kleindochter Jeanette Dwars en Tonny Hunink willen proosten op het eeuwfeest. Morgen zijn belangstellenden welkom op het jubileumfeest.

Verstrooiing

Gerrit Jan Dwars dacht 100 jaar geleden dat er in zijn dorp behoefte was aan verstrooiing. "Hij is verderop aan de Goorsestraatstraat een café begonnen. Maar van alleen het café kon hij niet bestaan. Mijn opa deed van alles. Hij was ook nog timmerman en besloeg paarden. Hij en mijn oma Frederika hadden een groot gezin", weet kleindochter Jeanette.

Veel gebeurd

Het etablissement werd later overgenomen door haar vader Hennie. Bovendien verhuisde het café naar de huidige plek tegenover de kerk. "De jaartallen weet ik niet meer. Maar ik weet wel dat er in al die achterliggende jaren veel is gebeurd", zegt ze.

Ingegroeid

Bij café Dwars was ooit ook een supermarkt gevestigd. Ook kon er overnacht worden: Dwars had hotelbedden. "De kamers waren boven. Als kind moest ik meehelpen met het opmaken van de bedden. Dat was vanzelfsprekend. Ik ben er ingegroeid en het was logisch dat ik het van mijn vader zou overnemen."

Lees ook: Varkenshouderij in Sint Isidorushoeve wordt welnesscentrum

Haaksbergen

Overnachten bij Dwars kan allang niet meer. Boodschappen doen evenmin. De klantenkring was te klein voor een buurtsuper. De inwoners van het dorp gingen steeds meer inkopen doen in Haaksbergen.

Ontmoetingsplek

"Het is nu niet voor te stellen, maar in Sint Isidorushoeve waren ooit vier buurtsupers", weet Hunink. Het café met het zalencentrum hoefde nooit de deuren te sluiten. Het is nog altijd een ontmoetingsplek voor veel Hoevenaren. Ook is Dwars thuishaven voor de plaatselijke biljartclub en een groep darters. "Toch is het allemaal wel veranderd. Vroeger kwamen de mensen vaker in het café. De kaartclub bijvoorbeeld is er niet meer. De jeugd klaverjast niet. Je moet nu meer organiseren om jonge bezoekers te krijgen", weet Hunink.

Ook grote bruiloften in de zaal achter het café zijn sporadischer geworden.

Met de tijd mee

Maar Hunink en Dwars hebben niet stilgezeten. De winkel aan de voorkant heeft plaatsgemaakt voor een cafetaria. ,,Die was er in Sint Isidorushoeve nog niet. Ook zijn we aan de slag gegaan met buffetten. We moeten met de tijd mee. Veel mensen kiezen voor een feestje thuis met een catering. Als onderneming moet je inspelen op die wensen."

Jubileumfeest

Het jubileumfeest morgen (zaterdag 22 juli) begint om 15.00 uur. Ook Rie Dwars, de moeder van Jeanette, is aanwezig.

Veel mensen kiezen voor een feestje thuis met een catering. Als onderneming moet je inspelen op die wensen

Tonny Hunink