Nieuws Horeca

Duitse pretzel van Haagse Mohamed

Hoe multicultureel wil je het hebben? Mohamed El Allaoui was 17 toen hij vanuit Marokko naar Nederland kwam. Nu heeft hij een Duitse Bäckerei geopend in Den Haag, dat meldt het AD.

Malou Seijdel | Foto: Frank Jansen 4 december 2017

Bakker046 X1 B1357

Wie niet beter weet, zou denken dat de Duitse bakkerij Baker's House altijd al aan de Theresiastraat in Den Haag heeft gezeten, zó druk was het gistermiddag. Krap een week na de opening staan de klanten in de rij voor Duitse Berlinerbollen, Bienenstichen en Dinkelbrot. Met hun zaak maken Mohamed El Allaoui en Moussa Ghait de Duitse expats in de hofstad blij.

Marokko

Op zijn 17de verhuisde El Allaoui van Marokko naar Nederland en ging hij vrijwel meteen aan de slag bij een bakker in Delft. De afgelopen dertig jaar opende de ondernemer in de Haagse Schilderswijk en de Stationsbuurt verschillende lunchrooms, bakkerijen én een viswinkel. Nu vond hij het tijd om daar elders in de stad een onderneming aan toe te voegen, en wel in Bezuidenhout.

Lees ook: Australische chef richt zijn eigen zaak in Den Haag vooral op expats

Expats

,,Hier wonen heel wat expats'', legt El Allaoui uit. ,,De Duitse gemeenschap hecht veel waarde aan haar eigen brood: sommigen reizen er zelfs voor naar huis. Ik dacht: als ik nou een bakkerij open, is dat niet meer nodig. Bovendien hebben de mensen in Bezuidenhout over het algemeen meer te besteden dan mensen in de Schilderswijk.

Behoefte

,,Als ondernemer ben ik voortdurend bezig met om mij heen kijken'', vertelt hij. ,,Waar hebben de Hagenaars behoefte aan?

En dus haalde El Allaoui zijn zwager, werkzaam in Düsseldorf en in bezit van een Bäcker-Meisterschaft, uit Duitsland hier naartoe. Het was even schakelen voor Moussa Ghait - eveneens van Marokkaanse komaf en op zijn 5de naar Duitsland geëmigreerd -, maar hij heeft vooralsnog geen spijt van zijn beslissing. ,,De Nederlandse taal moet ik nog wat beter onder de knie krijgen", grapt hij met een duidelijk aanwezig Duits accent. ,,Maar verder is de eerste week na de opening voorspoedig gelopen. Ze weten ons nu al te vinden!''

Vol, voedzaam en stevig

Dolgelukkig is ook Rudolf Ferdinand Pfaff, oud-bestuurslid van de Deutscher Klub in den Niederlanden, dat er nu 'eindelijk een echte Bäckerei' in Nederland te vinden is. ,,En ik ben niet de enige", vertelt de Rotterdammer enthousiast. ,,Dat slappe, Hollandse brood? Níét te eten! Hier en daar kun je wel wat Duits gebak en brood scoren in Nederland, maar het komt niet in de buurt van wat ze in Duitsland maken."

Het verschil tussen Nederlands en Duits brood zit hem met name in het deeg en de manier waarop broden worden gebakken, vertelt meisterbäcker Ghait. ,,Het brood is vol, voedzaam en stevig. Bovendien smaakt Duits brood krachtiger dan Nederlandse boterhammen.'' El Allaoui: ,,Het bereidingsproces gaat veel langzamer en er komen meer aroma's vrij."

Volgens liefhebber Pfaff zijn ook de zoetigheden 'veel lekkerder.' ,,In Holland kun je vrijwel alleen maar appeltaart krijgen. Het Duitse gebakassortiment is heel uiteenlopend. Bienenstich, Berlinerbollen, Brezel: allemaal even lekker." Hij moet lachen. ,,Dat je er dik van wordt, nemen we voor lief.''

Dat slappe, Hollandse brood? Níét te eten! Nu is er eindelijk een echte Bäckerei

Rudolf Ferdinand Pfaff, oud-bestuurslid van de Deut scher Klub in den Niederlanden