Nieuws Horeca

Deze ene Michelinster is pas het begin voor restaurant Vigor in Vught

Van kraakpand naar restaurant met de hoogste status. Die metamorfose onderging de locatie van het Vughtse restaurant Vigor de afgelopen twee jaar. Met de Michelinster als hoogste doel. Toch? ,,We willen doorpakken. Er is de ambitie om een tweede ster in de wacht te slepen."

Marc Brink 1 juni 2022

Vigor restaurant vught lars albers

Restaurant Vigor van Lars Albers uit Vught ontvangt een ster tijdens de presentatie van de Michelin Gids 2022 in het DeLaMar Theater. De sterren gaan naar restaurants die van de inspecteurs een hoge beoordeling hebben gekregen. Foto: ANP.

Zou het echt gebeuren, vraagt het ED? De naam van restaurant Vigor in Vught prijkte op verschillende lijstjes als kandidaat voor een Michelinster. Patron-cuisinier Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hoorden maandag dat hun zaak het begeerde culinaire keurmerk in de wacht had gesleept. 'Lars en Randy delen de visie dat uitstekende service net zo belangrijk is als een ijzersterke keuken', is te lezen op de website van Vigor (Engels voor kracht). Het zijn mooie woorden over het bedrijf dat in 2020 werd geopend.

Kan Albers vertellen wat het in de praktijk betekent? ,,Het is moeilijk uit te leggen, want het gaat om een gevoel dat je van nature moet hebben. We zijn erin geslaagd om een team bij elkaar te krijgen dat in de keuken en het restaurant werkt zoals wij denken dat het zou moeten.''

Lees ook: Overzicht Michelinsterren 2022: dit zijn de beste Nederlandse restaurants

Albers die met collega Bouwer werkzaam was in het Bossche sterrenrestaurant Noble, verwelkomde onlangs zijn ouders in Vigor. ,,Ze vonden het allemaal prachtig en fantastisch'', zegt hun zoon, die beseft dat er heel wat meer bij komt kijken om gerechten in de smaak te laten vallen bij Michelin. ,,Een beetje oneerbiedig gezegd hebben wij door allerlei omstandigheden binnen een week een menukaart in elkaar geknutseld. Dan ga je zoeken naar verbeterpunten. Welke gerechten moet je schrappen. En welke gerechten kun je handhaven met bepaalde verbeteringen?''

Net als andere horecabedrijven heeft ook Vigor last gehad van de coronabeperkingen en lockdowns. Maar volgens Albers is dat niet ten koste gegaan van de kwaliteit. ,,We zijn doorgegaan met het werken met de hoogste kwaliteit. En dankzij de steunpakketten konden we we het team grotendeels bij elkaar houden. Helaas moesten we afscheid nemen van twee medewerkers.''

Van jarenlang leegstand naar Michelinster

Wie Vigor binnen en buiten bekijkt, kan niet direct bedenken dat het pand na jarenlange leegstand stond weg te kwijnen. Pandeigenaar Wim Boers kondigde eind 2019 in het Brabants Dagblad aan dat daar 'het meest hoogwaardige restaurant van Vught' zou komen. Eerdere plannen om het voormalige kraakpand nieuw leven in te blazen liepen tot twee keer toe spaak. ,,Maar met de Michelinster staat Vigor nu nationaal en internationaal op de kaart. We zijn trots en dankbaar. We leggen sinds de opening een bepaalde druk op onszelf. En met meer gasten zal het drukker worden. We willen doorpakken. Er is de ambitie om een tweede ster in de wacht te slepen. Maar we gaan dit succes eerst laten landen met een feestje." Dat feestje kan een poosje duren. Want zoals gebruikelijk is Vigor op maandag en dinsdag gesloten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws