Nieuws Horeca

Vrouwelijke ondernemers openen Café Herman in Den Bosch

Morgen opent Café Herman in Den Bosch zijn deuren, schrijft Brabants Dagblad. Ondernemers Fiona Reinaerts en Karlijn van Ballegooijen hebben maandenlang hard gewerkt om het industriële karakter van de oude watertoren te behouden: er is een verdieping opengebroken en een hele nieuwe trap geplaatst.

Bart Gotink | Foto: Marc Bolsius 30 mei 2017

Vrouwelijke ondernemers Cafe Herman

Stoere tent

Een stalen trap met eikenhouten treden. Deze compleet nieuwe trap in Café Herman staat niet op zichzelf: staal en hout komen overal terug onderaan de watertoren aan het Hinthamereinde, die is gebouwd in 1885. Met de komst van het café zit de rechthoekige toren van 33 meter hoog weer zo goed als vol.

Het staal en hout staat voor het industriële karakter van het gebouw, dat al sinds 1975 geen dienst meer doet als watertoren. Het moest niet te kil worden, maar ook niet te strak, zo was het doel vooraf. ,,Als twee vrouwen een horecazaak gaan runnen, wordt toch al gauw gedacht aan roze en liflafjes. Die sfeer willen we hier juist niet. Herman staat voor een stoere, warme tent", aldus Reinaerts eerder.

Licht

Maanden later is de verbouwing af en valt vooral ook het licht op. Grote raampartijen brengen de zon binnen, ook doordat de brede, op maat gemaakte trap handig even rechtdoor loopt onder het raamkozijn.

Voor de komst van de horecazaak werd de verdieping open gebroken, waardoor nu een lange vide ontstaat. Eigenlijk bestaat de zaak dan ook uit drie delen, zo vertelt Reinaerts. ,,Op het terras is plek voor 40 tot 45 zitplaatsen. Boven is een bar met verschillende speciaalbieren en kleine hapjes zoals olijven of zoete aardappelfriet. Hier is plek voor ongeveer 40 mensen. Beneden is een kleine keuken met ruime koffiebar, vooral voor broodjes en lunches overdag. Hier kunnen twintig mensen zitten."

Lees ook: Bar van twintiger is 'booming business'

Kantoren

Café Herman is dagelijks open van 9 tot 23 uur. De twee mikken op bewoners uit de buurt, zowel uit de Graafsewijk als de mensen die meer richting het centrum wonen. En dan zijn er ook nog de werknemers in de bovenliggende kantoren die, zo is de hoop, soms even komen lunchen. Met de komst van het café zit de rechthoekige toren van 33 meter hoog weer zo goed als vol. De 'voorverkoop' van bonnen, nog voor de opening, leverde in elke geval al de nodige respons, aldus Reinaerts.

,,Voor het doorgaan van het project was het niet meer nodig. Maar we hebben toch alvast voor drie- tot vierduizend euro verkocht. We krijgen dan ook veel respons. Iedereen vraagt zich af wanneer we open gaan." Woensdag dus.