Nieuws Horeca
Kopers in de rij voor failliete bierbrouwerij De Leckere, grote kans op doorstart
Er is veel belangstelling voor een overname van de 25 jaar oude Utrechtse bierbrouwerij De Leckere. Een doorstart lijkt op handen.

Eigenaar Eric Odenwald in betere tijden voor de brouwerij, namelijk bij het 25-jarig jubileum. Foto: Angeliek de Jonge
De Leckere ging begin juni failliet. Onder meer corona en een sterke stijging van de grondstoffenprijzen nekten de 25 jaar oude bierbrouwerij, schrijft het AD.
Grote belangstelling kopers De Leckere
Volgens de curator die het faillissement afhandelt, is er grote belangstelling om het bedrijf te kopen. Om iedereen een bod uit te kunnen laten brengen, wordt een biedingsprocedure gestart, schrijft ze in haar eerste faillissementsverslag.
Uit het verslag van de curator wordt duidelijk dat de financiële problemen van De Leckere groot waren. Bij de Belastingdienst staat nog een schuld open van bijna een miljoen euro. Aan de Douane zou nog bijna een half miljoen euro moeten worden afgedragen aan niet betaalde accijnzen op grondstoffen die in het buitenland zijn gekocht.
Lees ook: Biersprookje ten einde, vriendenproject de Leckere na 25 jaar failliet: ‘Kosten flink gestegen’
Bij de curator hebben zich 69 personen gemeld die nog geld tegoed hebben van de bierbrouwerij. Deze crediteuren claimen gezamenlijk ruim 800.000 euro. De komende tijd onderzoekt de curator of alle vorderingen terecht zijn.
Al jaren flink verlies
Uit het faillissementsverslag blijkt dat de bierbrouwerij, die in 2019 van De Meern naar het Werkspoorkwartier in Utrecht verhuisde, al een paar jaar flink verlies maakte. Bij De Leckere werkten achttien mensen.
Wie de kandidaat-kopers voor De Leckere zijn, vermeldt het verslag niet. De curator kon niet direct een toelichting geven. Grote bierbrouwers hebben in het recente verleden meerdere kleine brouwers van speciaalbier overgenomen. De Texelse Bierbrouwerij, die bekend is van Texels Skuumkoppe, is in handen van Heineken. Bavaria nam het Uiltje in Haarlem over.