Nieuws Horeca
Na 34 jaar sluit populaire restaurant Poort van Twente de deuren: dit is waarom
De Poort van Twente in Rijssen gaar dicht. Na 34 jaar stopt de familie Molenaar met het restaurant. De eetgelegenheid is zelfs al verkocht. Wat is de reden achter het besluit van de familie? Hun zaak draait nog als een tierelier.

Op 28 juli staan Anne, Henkjan, Lenie en Henk Molenaar voor het laatst klaar voor hun gasten. Foto: Wouter de Wilde
Het nieuws is als een bom ingeslagen in Rijssen, Enter en Wierden. Op Facebook regent het steunbetuigingen voor het familiebedrijf. „Maar zonder goede mensen kun je geen bedrijf draaien”, verzucht Henk Molenaar (63) tegen het AD. „We krijgen de planning niet meer rond. Het gebrek aan personeel doet ons nu de das om.”
Hij mag dan geboren zijn in Wierden, bijna heel Rijssen kent de markante horecaman. Henk werkte eerst bij Hotel Koenderink, waar hij ook zijn vrouw Lenie (59) ontmoette. In 1989 begon het stel hun eigen restaurant aan de Enterstraat, dichtbij de A1.
'Van bouwvakker tot directeur. Iedereen komt hier over de vloer'
Lenie Molenaar weet nog goed hoe de eerste weken waren. „We woonden toen nog in Wierden. De hele dag door ging de telefoon. Het waren allemaal reserveringen.” Henk knikt instemmend en kijkt trots de zaak rond. Nu leeg, maar in de avond weer vol met gasten. „We hebben eigenlijk altijd goed gedraaid. En nog steeds. Onze kracht is dat we er altijd zelf waren. Altijd was een van ons aanwezig.”
„We hebben veel vaste gasten”, beaamt zoon Henkjan (31). De Rijssenaar is opgegroeid met en in de Poort van Twente. Woont er tegenwoordig zelfs boven. Eerst met zijn ouders, nu met zijn eigen jonge gezin. Het mooie van het werk? Hij hoeft niet lang na te denken. „Al die verschillende mensen. Van bouwvakker tot directeur. Iedereen komt hier over de vloer en iedereen is welkom.”
''Soms hebben ze allergieën. Soms willen ze alles inrichten in hun eigen stijl en er moet tegenwoordig altijd een beamer bij''
Restaurant-eigenaars kregen veel waardering omdat ze zondag gesloten bleven
Veel mensen uit de regio hebben belangrijke momenten uit hun leven gevierd bij de Rijssense horecazaak. Ze komen jaarlijks terug. Om te proosten op hun verjaardag of een jubileum te vieren. Ook uit de gereformeerde hoek kwamen veel gasten. „We kregen veel waardering omdat we zondag gesloten bleven”, geeft Henk aan. De ondernemer bood net zo lief de ruimte aan bruiloften mét muziek als aan trouwerijen zonder muziek. „Ze waren allemaal even gezellig.”
Lenie beaamt dat. Zij voert vaak de regie in de feestzaal achter het restaurant. „Dan stond ik daar in m’n eentje met 200 man, vaak wel met hulp van onze kelners. Je werkt, maar hebt het eigenlijk net zo gezellig als de bezoekers. Je feest bijna mee. Ik heb het nooit als een belasting gezien.”
De trouwerijen zijn de afgelopen jaren flink veranderd. „Vroeger was het feest binnen een half uur geregeld. Het eten was simpel. Soep, schnitzel en ijs”, blinkt Henk terug. „Heel af en toe moest er een suikervrij gebakje bij. Dat was het.” Dat is nu wel anders, merkt zijn zoon op. Hij moet soms meerdere keren met stellen om tafel om alles rond te krijgen. „Soms hebben ze allergieën. Soms willen ze alles inrichten in hun eigen stijl en er moet tegenwoordig altijd een beamer bij.”
''Sinds de coronapandemie is het pittig om personeel te vinden. Er zijn nog maar weinig koks te vinden. Veel zijn in coronatijd gestopt, ze willen liever overdag werken of zijn nu zzp’er''
Nog amper koks en ander personeel sinds de coronapandemie
Een van de hoogtepunten voor de familie? Op de telefoon staat nog een foto met Rob Geus. Ze kregen in 2011 een pluim van het SBS-programma De Smaakpolitie. Een geweldige prestatie, al werd de zaak niet direct beroemd. De aflevering werd namelijk nooit uitgezonden. „Omdat er, volgens het productieteam, niet genoeg beeldmateriaal was.” Desondanks wist iedereen in Rijssen ervan af. Henk denkt er met een lach aan terug: „Dan feliciteerde ik iemand met hun bruiloft en zeiden ze: ‘Maar we moeten juist jullie feliciteren met de sticker’.”
De zaken liepen goed, zeker na de aanbouw van de serre die eerst diende als luxe rokersruimte. De Molenaartjes gingen altijd met de tijd mee. Ook nu, na de moeilijke coronaperiode, zit het restaurant vol en zijn er regelmatig feesten in de feestzaal. Veel vaste gasten zagen de sluiting dan ook totaal niet aankomen.
Zonder voldoende personeel komt het tandvlees van de werknemers die er wel zijn snel in zicht. En veel van die werknemers zijn juist heel lang gebleven bij het bedrijf. Waaronder huishoudelijke hulp Bertine of chef Wolter Snijder, die dit jaar na 27 jaar met pensioen gaat. Iemand daarvoor in de plaats vinden is lastig. „Sinds de coronapandemie is het pittig om personeel te vinden”, zegt Henk. „Er zijn nog maar weinig koks te vinden. Veel zijn in coronatijd gestopt, ze willen liever overdag werken of zijn nu zzp’er.”
Lees ook: Budgetrestaurant sluit na twintig jaar vanwege gebrek aan personeel: ‘Het lukt gewoon niet meer’
Vanaf 1 augustus neemt de nieuwe eigenaar pand Poort van Twente over
Ze hebben lang gezocht, maar geen versterking kunnen vinden. Het was dan ook een moeilijke beslissing. „Door het tekort wordt de druk op de mensen die er wel zijn te hoog”, zegt zoon Henkjan. Hem wacht een nieuwe uitdaging. De dertiger moet nu immers op zoek naar een nieuwe baan.
Wie nog een hapje wil eten in het restaurant, heeft overigens nog wel even de tijd. 27 juli is de laatste avond voor de familie Molenaar. Vanaf 1 augustus neemt de nieuwe eigenaar het pand over. Schrale troost: die maakt er opnieuw een eetgelegenheid van, maar details zijn nog niet bekend. Wie het is, wil de familie Molenaar ook nog niet kwijt. „Wel willen we onze gasten en personeel bedanken voor de mooie tijd. We hebben van jullie genoten.”
Lees ook: Dit restaurant zit meestal vol, maar sluit toch de deuren door energiecrisis en personeelstekort