Nieuws Horeca
Rogier brouwde drankje in lockdown, nu drinkt (bijna) het hele land zijn Fat Tiger limoncello
Fat Tiger. Misschien heb je het wel eens op een menukaart zien staan. Niet? Dan komt dat moment waarschijnlijk snel. Het drankje werd in de lockdown voor het eerst geproduceerd door twee vrienden uit Oudewater en is op steeds meer plekken te verkrijgen. ,,Langzaam maar zeker verspreidt het zich over het land, als een soort olievlek”, vertelt ondernemer Rogier Duits.

Ondernemer Rogier Duits. Foto: Pim Mul
Het begon in de lockdown als een leuk tijdverdrijf, maar limoncello maken werd al snel veel meer dan een doorsnee hobby voor de Ouderwaterse Joost van den Heuvel en Rogier Duits. ,,We hadden aanvankelijk nul komma nul ervaring op het gebied van drankjes maken, maar na veel proeven, proberen en leren vonden we al snel de formule voor onze eigen limoncello; Fat Tiger. Inmiddels staat het in vrijwel ieder restaurant in de stad op de kaart, ook hier”, vertelt Duits in het AD.
Hij neemt een slok van de Fat Tiger-cocktail die voor hem is gemaakt. ,,Lekker,” knikt hij tevreden naar de man achter de bar. ,,Maar ik houd het nu wel bij één klein slokje, want ik moet zo meteen gewoon weer klanten zien.” Want, hoewel de hobby al binnen een maand uitgroeide tot een bedrijf, heeft Duits er ook nog 'gewoon’ een baan naast. ,,Fat Tiger is momenteel nog echt een startup. Wie weet groeit het later nog uit tot iets groters, maar voor nu is dit ook goed.”
Lees ook: Geen ouwelullendrankje: Delftse ondernemers willen jenever van stigma afhelpen
Tot in de late uurtjes bezig
Een bedrijf runnen naast zijn kantoorbaan betekent dat hij soms tot in de late uurtjes of in weekenden bezig is. ,,Dat vind ik het allemaal waard, want het is heel leuk om te doen. Joost kon dat helaas niet meer combineren met zijn werk en de komst van zijn tweede kind. Dat begrijp ik ook heel goed. Jesse Overbeek heeft een paar van zijn rollen overgenomen en helpt mij nu. Hij is net als Joost een goede vriend.”
Het is de afgelopen twee jaar hard gegaan, blikt Duits terug. ,,Toen we het drankje hadden gemaakt, besloten we het te verkopen op sociale media. Binnen twee dagen waren er al meer dan 150 flessen verkocht. Zo veel hadden we er niet eens, dus we moesten hard aan de bak. Een maand later zaten we bij de Kamer van Koophandel.”
"Binnen twee dagen waren er al meer dan 150 flessen verkocht"
Na winnen prijs ging het hard
In eerste instantie was Fat Tiger vooral een lokale onderneming. Het duo ging langs bij lokale horeca, die al snel enthousiast bleek. Maar ver buiten de regio was het drankje lange tijd niet te vinden. Toen het drankje vorig jaar een Silver Medal kreeg bij de International Wine & Spirit Competition, begon het pas écht hard te gaan.
,,Nadat wij de eerste periode veel contact hadden gezocht met horeca, begonnen ze ineens contact te zoeken met ons. Zeker nadat we in de krant kwamen begonnen veel ondernemers contact op te nemen. Ook van buiten het gebied.” Inmiddels is het drankje naast Oudewaterse restaurants ook te vinden in bijvoorbeeld het Werkspoorcafé in Utrecht en - hoe toepasselijk - The Tiger Club in Breda en Lazy Tiger in Ermelo.
Het komende jaar doet Fat Tiger weer mee aan een grote wedstrijd; de International Spirits Challenge. ,,Dat is spannend, maar vooral heel leuk”, zegt Duits enthousiast. ,,We hopen minstens weer zilver te halen, maar goud zou natuurlijk helemaal mooi zijn. Het ligt er maar net aan wat de jury zoekt, dus we gaan het beleven.”
"Veel limoncello’s zijn mierzoet, terwijl het een citroendrankje is. Dat moet je kunnen proeven, dus onze formule maakt hem wat frisser"
Fat Tiger spreekt jongere doelgroep aan
Er zijn een aantal factoren die Fat Tiger onderscheiden van andere limoncello’s, denkt Duits. ,,Enerzijds doen we dat met de fles. Die is wat moderner dan de meeste limoncelloflessen, waardoor we hopelijk ook de jongere doelgroep aanspreken. Anderzijds is de smaak nét wat anders. Veel limoncello’s zijn mierzoet, terwijl het een citroendrankje is. Dat moet je kunnen proeven, dus onze formule maakt hem wat frisser. Daarnaast zijn de ingrediënten biologisch en wordt het handgemaakt.”
Met het begin van de lente, breekt ook het limoncelloseizoen aan, zegt Duits. ,,Als iedereen weer massaal in de zon op terrasjes gaat zitten is het voor ons juist tijd om keihard te werken om genoeg drank te maken. Maar we hebben er zin in, want het blijft vooral een leuke hobby.”
Lees ook: Startup van de Week: Passimoncello, 100 procent natuurlijke limoncello van passievrucht