Nieuws Horeca
Renée Turion scoort met uniek dinerconcept Food La Route: vier keer uit eten op één avond
Alsof je vier keer uit eten gaat op één avond: deze reactie kreeg Renée Turion onlangs van iemand die had meegedaan aan Food La Route. ,,De spijker op zijn kop’’, aldus de 31-jarige eigenaar en medeorganisator. Haar concept – een viergangendiner waarbij je elke gang in een andere restaurant eet – slaat aan: begonnen in woonplaats Nootdorp (net buiten Den Haag), intussen aanwezig op ruim dertig locaties.

Renée Turion. Beeld: Marieke Zelisse Photography
Lekker eten, met een bijpassende wijn, samen met vrienden, familie of je liefje. En tussen de gangen door een frisse neus halen, wandelend naar het volgende restaurant, met een andere sfeer en een andere keuken. Dat is Food La Route in een notendop, zegt Renée. Deelnemers worden niet door elkaar gehusseld: iedereen krijgt een eigen tafel. ,,Maar je ziet vaak dat mensen tijdens het nagerecht stoelen bij elkaar schuiven, omdat er toch een band ontstaat.’’
Het idee is dat Food La Route twee keer per jaar in een stad of dorp wordt gehouden: een in het voorjaar, een in het najaar. De deelnemende restaurants worden zorgvuldig uitgekozen. Ze moeten uiteraard op loopafstand van elkaar te bereiken zijn. Er wordt kritisch gekeken naar reviews, want de lat ligt behoorlijk hoog. Ook worden de restaurants van te voren bezocht. Renée: ,,Het is voor ons heel belangrijk dat de eigenaar net zo enthousiast is al ik.’’
"Ik heb altijd veel in de horeca gewerkt, bovendien vind ik het leuk om mensen bij elkaar te brengen. Zo kwam ik op het idee van een viergangendiner met elke gang in een ander restaurant"
Viergangendiner in steeds een ander restaurant
Het idee voor dit concept ontstond eind 2015. Met Turion Events had Renée al haar eigen evenementenbureau, vlak na afronding van de studie ondernemerschap en retailmanagement opgericht. Ze verzorgde publieksevenementen en zakelijke evenementen: van kerstmarkt en lichtjesavond en van Halloween tot netwerkevenementen. Ook deed ze veel klussen voor De Haagse Hogeschool.
,,Ik organiseerde evenementen in opdracht, maar wilde ook graag zelf iets neerzetten. Ik woon in Nootdorp, maar voor een leuke avond ging was ik toch aangewezen op Rotterdam en Den Haag. Nootdorp had eigenlijk alleen de kermisweek. Daar kon wel een evenement bij. Ik heb altijd veel in de horeca gewerkt, bovendien vind ik het leuk om mensen bij elkaar te brengen. Zo kwam ik op het idee van een viergangendiner met elke gang in een ander restaurant.’’
Van Happen & Stappen naar Food la Route
Ze benaderde vier restaurants in Nootdorp (een Italiaan, een Griek, een eetcafé en een Nederlands restaurant) die alle vier wilden meedoen. Het werd meteen een groot succes: 160 mensen deden mee. ,,Dat had ik nooit verwacht. De reacties waren heel positief, iedereen was blij. Wat ik het allermooiste vond was de wissel tussen de gangen door: mensen liepen door de Dorpsstraat, kwamen bekenden tegen en maakten praatjes met elkaar. Toen wist ik: dit concept slaat aan.’’
Renée bleef andere evenementen verzorgen: Food La Route – dat ze aanvankelijk Happen & Stappen noemde – deed ze er bij. Na drie succesvolle edities in Nootdorp volgden onder meer Rijswijk en Voorburg. Ook in deze steden sloeg het concept aan, met gemiddeld 160 eetliefhebbers per avond. Begin 2020 besloot Renée toch volle bak voor Food La Route te gaan. Het evenement draaide intussen al op zeven locaties. Ze nam enkele stagiaires aan en huurde kantoorruimte. ,,Het ging meteen goed met de inschrijvingen voor de verschillende locaties. Met tweehonderd inschrijvingen was Oud-Beijerland bijvoorbeeld binnen drie uur uitverkocht.’’
Beeld: Marieke Zelisse Photography
Verbeteren van concept Food La Route in coronatijd
En toen kwam corona…. ,,Het ene na het andere event werd verplaatst. Ik heb dat jaar wel een aantal events gedraaid, maar makkelijk was het niet. Ik weet nog goed dat Food La Route in Nootdorp op de dag zelf werd afgeblazen: volgens de gemeente voldeed ik niet aan de coronaregels.’’
Om toch aan het werk te blijven, startte Renée een nieuwe onderneming: cadeauplant.nl. Daarnaast stak ze tijdens de pandemie veel tijd in het verbeteren van het concept van Food La Route. Op het moment dat ons land niet meer in de greep was van het virus, besloot Renée te stoppen met cadeauplant.nl, zodat ze zich weer kon focussen op Food La Route.
Lees ook: Van Instagrampagina naar een eigen sushirestaurant: voor Romy (25) is het een droom die uitkomt
Vijftien zzp'ers aan het werk voor Food La Route in hele land
De jonge ondernemer werkt op dit moment met vijftien zzp’ers, verdeeld over het hele land. Ze heeft een nieuw logo, een handige app en een nieuwe website die veel automatiseert. Samenwerken met zzp’ers blijkt een gouden greep: zij werken op projectbasis en zijn verantwoordelijk voor Food La Route op de verschillende locaties. ,,Het zijn supergemotiveerde mensen, enorm fijn om mee samen te werken. Daardoor is mijn rol ook veranderd: ik stuur aan en ondersteun de zzp’ers waar nodig. Ik heb nu de beschikking over een fotograaf, iemand die alles op social media bijhoudt en iemand voor de klantenservice. Ik ben niet meer bij elk event aanwezig, waardoor ik meer tijd heb om het concept nog beter te maken en kan nadenken over de toekomst.’’
Ze heeft de doelgroep goed in beeld: met name vrouwen van 45 jaar en ouder boeken een avondje Food La Route. ,,En de mannen gaan mee’’, aldus Renée. In de grote steden is de doelgroep iets jonger.
"Er zijn veel te weinig vrouwelijke ondernemers in Nederland. Ik wil graag een voorbeeldfunctie vervullen"
Duitsland en België lonken
Haar ambitie? Aan het einde van het jaar is Food La Route op minstens vijftig locaties in Nederland aanwezig. Over drie jaar moeten het er tachtig zijn. Ook wil Renée de grens over: Duitsland en België lonken. Food La Route wordt nu twee keer per jaar per locatie gehouden, op doordeweekse dagen. Renée is bezig om eetliefhebbers in de grotere steden de kans te geven om mee te doen wanneer ze willen. Ook Food La Route, maar dan ’s middags en niet in event-vorm. ,,We noemen het dunch: een diner tijdens lunchtijd dus.’’
Ook wil Renée graag een boegbeeld worden voor andere vrouwen die ondernemer willen worden, benadrukt ze aan het einde van het gesprek. ,,Ik was het bijna vergeten te vertellen, maar voor mij is dat echt heel belangrijk: er zijn veel te weinig vrouwelijke ondernemers in Nederland. Ik wil graag een voorbeeldfunctie vervullen.’’