Nieuws Horeca

Frederik Kampman (Lowlander) brouwt van overtollig bier een jenever

De vernietiging van mogelijk miljoenen liters bier is zonde. Botanisch brouwer Lowlander komt met een oplossing: ze halen bierfusten met een verstreken Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) op bij zoveel bars, cafés en restaurants en maken er een smaakvolle jenever van. Een kopstootje uit één glas.

Van onze redactie 16 maart 2021

Lowlander I P A Jenever Frederik Kampman 1

Oprichter van Lowlander Frederik Kampman haalt fusten met bier op waarvan de Ten minste Houdbaar Tot-datum is overschreden en brouwt van de inhoud jenever. Foto: Lowlander

Precies een jaar na de aankondiging van de eerste lockdown, lijkt het erop dat de horeca binnenkort weer (deels) open mag. Toch heeft deze lange periode van gesloten deuren ervoor gezorgd dat veel zaken met bier overschotten achterblijven, constateert brouwer Lowlander. De hoeveelheid bierfusten die tegen de THT-datum lopen - of hier zelfs al overheen zijn - kunnen met de heropening van de horeca niet meer geschonken worden. ,,Zonde!”, vindt oprichter van Lowlander Frederik Kampman.

,,Bij Lowlander staan we voor natuurlijke smaak en topkwaliteit. Voor ons is het dan ook meer dan vanzelfsprekend om de onbruikbare bierfusten gratis om te wisselen voor nieuwe, verse varianten. Zo hebben wij als kleine brouwer inmiddels bijna honderdduizend glazen bier equivalent aan fusten teruggehaald en vervangen vanwege de lockdown. Door jenever te maken van bier overschotten bieden we niet alleen een kleine oplossing voor een veel groter probleem, maar creëren we ook bewustwording rondom dit thema. We willen graag laten zien dat bier weggooien nooit een optie hoeft te zijn.”

Lees ook: Brouwerij Bierfabriek groeit ferm met investering in Rotterdamse Stadshaven Brouwerij

Tijdens de eerste lockdown ontstonden er al initiatieven om een groot deel van het verspilde bier een nieuwe bestemming te geven: zo werd er al veevoer en handgel van gemaakt. Toch blijkt dat de urgentie ook nu nog enorm hoog is. Kampman: ,,We besloten eens rond te vragen bij zo’n honderd verschillende horecazaken. Al snel kwam naar voren dat veel horecaondernemers nog steeds met oude bierfusten opgescheept zitten waar ze niets meer mee kunnen.”

Geen bier door de gootsteen

Om te voorkomen dat er nog meer oud bier door de gootsteen gespoeld wordt, haalt Lowlander het bier op. Voor iedere ingeleverde fust IPA van elk biermerk krijgt de desbetreffende horecazaak een fles premium Lowlander IPA Jenever terug. Kampman: ,,Zo ontlasten we de horeca en zorgen we er tegelijkertijd voor dat een restproduct weer waardevol én smaakvol wordt.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws