Nieuws Horeca

Frietpan kapot, zaak op slot

De monteur maakt onze frietpan wel even, dacht Jenny Goudzwaard. Maar de man had een teleurstellende mededeling, staat in de PZC.

ROB PAARDEKAM | Foto: Leo Adriaansen 22 juni 2017

Frietzaak poortvliet pzc leo adriaansen

Waar moet ik nu op woensdag mijn friet halen?' Een inwoner van Poortvliet reageert op Facebook teleurgesteld op de boodschap van Hans en Jenny Goudzwaard. Geheel onverwacht hebben ze hun cafetaria aan de Markt moeten sluiten. De reden: één van de twee frietpannen is kapot. ,,Het vervangen van de bakwand kost 40.000 euro'', stelt Jenny. ,,Die investering gaan we op onze leeftijd niet meer doen.''

Café

Hans (62) en Jenny (55) namen cafetaria 't Centrum en het bijbehorende café 23 jaar geleden over. ,,Ik ben opgegroeid in de horeca en had mezelf voorgenomen daar zelf nooit iets in te gaan doen'', vertelt Jenny. ,,Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, hè.'' Het echtpaar heeft nooit een seconde spijt gehad. Al snel bleek dat het café meer Hans z'n ding was, terwijl Jenny zich ontfermde over het cafetaria. ,,We zouden het eerst om en om doen'', grapt ze. ,,Maar meneer had na een uur in de snackbar al vier keer z'n vingers verbrand en het vet lag overal. 'Ga jij maar snel naar het café', heb ik toen gezegd.''

Monteur

Toen vorige week één van de twee frietpannen uitviel, voorzag Jenny niet direct problemen. 'Ik bel de monteur en vanavond staan we weer te bakken', dacht ze. De man kwam echter met een treurige boodschap: ondanks goed onderhoud zat één van de frietpannen na 20 jaar vol haarscheurtjes. ,,Verder bakken zou onverantwoord zijn'', stelt Jenny.

Keuze

Toen stond het horecakoppel ineens voor een lastige keuze. Verdergaan met één frietpan was geen optie. Het verstand won uiteindelijk van de emotie en dus werd afgelopen zaterdag de laatste friet gebakken aan de Markt. Het abrupte einde valt met name Jenny zwaar. ,,Ook voor de inwoners, want je wil een dorp niet zonder cafetaria zetten. Op een gegeven moment zag ik dat een man, die hier al sinds het begin klant is, het briefje op het raam stond te lezen en daarna verbaasd naar binnen kwam. Dat was moeilijk. Gelukkig heeft bijna iedereen begrip voor onze keuze. Zelfs een tweedehands bakwand kost nog 20.000 euro. Dat doen we gewoon niet meer.''

Lees ook: Omzetten stijgen in de snel veranderende cafetariabranche

Brasserie

Hans en Jenny kunnen zich nu grotendeels richten op de goedlopende brasserie De Zeester aan de Oosterschelde bij Gorishoek. Die baten ze al ruim vijf jaar uit. Het café in Poortvliet blijft ook open. ,,We zien wel hoe lang nog'', zegt Hans. ,,Het caféleven is door strenge regels over het schenken van alcohol en het rookverbod niet meer wat het geweest is.'' Jenny knikt: ,,Dat is ontzettend jammer. Een café hoort gewoon te stinken naar rook en bier!''

Die investering gaan we op onze leeftijd niet meer doen

Hans en Jenny Goudzwaard, horeca-ondernemers