Nieuws Horeca

Geen heaters meer op het terras, maar verwarmde kussens: waarom Jansen & Janssen deze stap zet

Het wordt ongetwijfeld een nieuwe trend in de horeca. Geen heaters meer op het terras, maar verwarmde kussens. Café Jansen & Janssen in Enschede doet het. Het café heeft de primeur op het grote Uitgaansplein van de stad met de keuze voor de warmtekussens.

Lucien Baard 19 oktober 2022

Jansen janssen heater cafe terras

Gusta Suers-Benders van Jansen & Janssen. Met een testexemplaar van een verwarmd kussen. Zulke kussens gaan zo snel mogelijk de heaters vervangen. Foto: Cees Elzenga.

In deze tijd kun je vraagtekens zetten achter het gebruik van heaters, zo schrijft Tubantia. Het zijn - zeker met de huidige energieprijzen - euroslurpers. Maar voor het milieu zijn ze ook schadelijk. Jansen & Janssen heeft er zes op het terras, aangesloten op hun gasleidingnetwerk. Die heaters verdwijnen en worden afgekoppeld zodra de kussens er zijn. Er is een levertijd van weken.

Jansen & Janssen is een relatief klein café aan het plein, maar meer dan 25 jaar een begrip en een trekpleister. Gerund door Arjen en Gusta Suers. „Elke keer dat je die kachels aanzet voelt het ongemakkelijk”, zegt Gusta. „Zeker als je bedenkt dat die heaters eigenlijk helemaal niet functioneren. De heaters zitten hoog, vanwege de veiligheid. Maar warmte gaat altijd omhoog, het meeste verdwijnt in de lucht. Ze stralen de hitte vooral op je hoofd, maar ze verwarmen je lichaam niet, waar je juist behoefte aan hebt. Die kussens wel. In je rug, en onder je billen.”

Brussel wil verbod op terrasverwarmers

Jansen & Janssen is geen dag te vroeg met het voornemen de heaters te verwijderen. Om gas te besparen moeten terrasverwarmers en ander ’luxe verbruik’ tijdelijk worden geofferd. Dat stelt Brussel voor in een nieuw plan om de energiecrisis te beteugelen, zo meldt De Telegraaf.

Lees ook: Zo help je collega's met duurzamer reizen of verduurzaming: drie voorbeelden

Ze heeft de kussen zelf eerst uitgeprobeerd en was meteen om. Er is een verwarmingselement dat gevoed wordt door een accu. Goed voor zes uur warmte. Als een klant gaat zitten gaat-ie aan. „Het voelt zoveel behaaglijker.” Elders in het land zijn al wat cafés overgestapt. De gasten daar zijn alleen maar positief, hoorde ze van die collega’s. „Ze blijven langer zitten en komen terug.”

Kussenbedrijf overstelpt met orders

De kussens zijn een product van een oer-Nederlands bedrijf Sit & Heat: de enige aanbieder van verwarmde kussens op maat voor de horeca. Het bedrijf wordt - ook vanuit het buitenland - overstelpt met orders. Inmiddels hebben zich zo’n duizend horecazaken gemeld. De levertijd loopt op. Terwijl ze niet echt goedkoop zijn. Jansen & Janssen, dat hulp krijgt van wat sponsors, krijgt ze over een week of vier. Op maat gemaakt voor hun klassieke kroegstoel op het winterterras, met eigen logo.

De provincie Overijssel is voorstander van deze ontwikkeling. Er is inmiddels een subsidieregeling in het leven geroepen voor de aanschaf van warmtekussens. De subsidie wordt alleen vertrekt als er geen gas of elektrische heaters meer worden gebruikt.

"Mensen gaan nu op het terras zitten en trekken hun jas uit en vragen dan of de heater aan kan"

Een beetje ontspoord

De heater op terrassen kwamen in schwung toen het verbod op roken in cafés werd ingevoerd. Rokers zochten toen hun heil op terrassen. Nu is het de normaalste gang van zaken voor elke terrasbezoeker. Het is een beetje ontspoord, vindt Gusta: „Mensen gaan nu op het terras zitten en trekken hun jas uit en vragen dan of de heater aan kan.”

Om de koudwatervrees weg te nemen, gaan de exploitanten van Jansen & Janssen bij de entree van het terras de gasten met een infobord uitleggen waarom de heaters weg zijn en hoe de kussens werken. Onbekend maakt immers onbemind.

‘Ik denk dat mensen dit toejuichen’

Gusta: „Misschien dat wat bezoekers er gek tegenaan kijken: geen heaters? Maar ik denk dat heel veel het ook toejuichen. We hebben natuurlijk allemaal een verantwoordelijkheid voor deze aardbol, zeker voor onze kinderen en kleinkinderen. Daarbij komt dat het uitgaansleven ook enorm is veranderd en dat merk je. Vroeger wilden mensen een biertje, lekker dansen, kletsen… Zaten ze vooral binnen. Nu willen ze ook in de winter op een terras; is het zien en gezien worden. En moet er wel een vega-bitterbal op de kaart staan en een Instagram-waardig hapje.”

Lees ook: Michiel Hordijk (IMK): 'Mkb gaat onnodig failliet door gebrek aandacht van banken'

Maar Gusta en Arjen laten zich daar niet alleen door leiden. „Ik wil het niet groter maken dan het is”, zegt Gusta. „Maar het milieu gaat ons beiden wel aan het hart. Privé doen we wat we kunnen en in de zaak ook. De kachel in het café gaat alleen aan als de deur dicht is. En voor ons - het personeel - geldt: koud? Eerst jasje aan, eventueel muts op. En als we zien dat gasten het onbehaaglijk hebben, dan de kachel aan. Natuurlijk zetten we ze niet in de kou.”

Verduurzaming pand

De exploitanten zijn inmiddels volop bezig met het duurzamer maken van het pand. Binnenkort worden de tochtige kozijnen en ramen boven vervangen voor energiezuiniger exemplaren. Voor beneden zijn ze in gesprek met de gemeente en Grolsch. De ruimte voor feesten en vergaderingen krijgt zo snel mogelijk een wand met IJslands mos.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws