Nieuws Horeca

Ondernemer Dima schenkt winst van haar Syrisch restaurant aan Giro 555

Een kleine actie voor Syrische slachtoffers, dacht ze. Maar zaterdagavond moeten zelfs extra ingrediënten worden aangerukt, omdat het bestellingen regent bij restaurant Dima's Huis in Zwolle. Alles voor de getroffenen in het geboorteland van eigenaar Dima al Tabbaa.

Jordy Boschman (De Stentor) 15 februari 2023

Dimas House Zwolle keuken giro555

Dima al Tabbaa aan de slag in de keuken van haar restaurant, waar ze dit weekeinde extra hulp krijgt. Foto: Freddy Schinkel

Of er nog plek is voor twee personen. Een medewerker van Dima al Tabbaa kijkt eens rond. ,,Sorry, tien minuutjes wachten hoor.’’ Het zit vol. Even later kunnen de nieuwe gasten alsnog aanschuiven bij een van de acht tafeltjes die Dima's Huis aan de Luttekestraat in Zwolle rijk is. In het weekeinde loopt het altijd wel goed door bij het Arabische restaurant dat hier sinds anderhalf jaar zit, maar nu is het echt hollen, merkt de 39-jarige Dima in De Stentor op.

En dat is te danken aan haar initiatief. Dat begon bij het zien van de vreselijke beelden uit Turkije en Syrië. Door de aardbeving ingestorte gebouwen, kinderen onder het puin. ,,Al ken ik in dat gebied geen mensen, het is zo pijnlijk om naar te kijken. Ik wilde iets doen, al is het maar iets kleins.’’ Maar wat? Tijdens een gesprek met haar vriendin Debbie Mathijsen, in Zwolle fractieleider van de Partij voor de Dieren, ontstond het idee de winst van het restaurant te doneren aan de getroffenen in Syrië.

''Het is niet normaal. Via onze site hebben we normaal drie of vier bestellingen, gisteravond 25!''

Dima al Tabbaa, horecaondernemer

In de keuken van restaurant helpen een paar vrouwen in weekend vrijwillig mee

Met z'n tweeën zochten ze naar de juiste bestemming. Dat worden twee goede doelen. De ene organisatie zet zich in om overlevenden van de aardbeving die hun huis kwijt zijn onderdak te bieden, de ander regelt hulppakketten voor kinderen.

Het is even na zessen, zaterdagavond. Spitsuur. Zowel in het restaurant als daarbuiten, want de bezorgers van Dima's Huis vliegen af en aan. Een jongeman snelt met de helm nog op naar binnen om zakken vol extra ingrediënten af te leveren. ,,En in de keuken helpen een paar vrouwen dit weekend vrijwillig mee.’’ Terwijl haar man weer een bestelling afrekent, maakt Dima voorzichtig een eerste balans op. ,,Het is niet normaal. Via onze site hebben we normaal drie of vier bestellingen, gisteravond 25!’’

Lees ook: Joost van der Goot doet zaken in getroffen gebied Turkije: 'Partners juist nu gebaat bij vertrouwen'

Drukte in het restaurant helpt ondernemer om even los te komen van beelden uit ‘haar’ Syrië

De drukte in het restaurant helpt ook om even los te komen van de beelden uit ‘haar’ Syrië. Gewoon weer de aandacht leggen op tijdige bezorging van kibbeh, dolma en baba ganoush. Een praatje met een gast, een knikje richting de keuken.

Zes jaar geleden kwam Dima met haar man en tweeling (van nu dertien jaar) vanuit het Syrische Damascus naar Zwolle. Hier pakte ze haar passie weer op. Gasten maken in Dima’s Huis kennis met de Syrische keuken en gebruiken. Een eigen restaurant, het was een droom die uitkwam. Daar is nu een nieuwe wens bijgekomen: zo veel mogelijk geld inzamelen voor getroffen Syriërs die niets meer hebben.

En Zwolle trekt graag de knip, merkt ze. ,,Veel mensen geven extra fooi, dit is echt een warme stad.’’ Dima verwacht zeker 2.000 euro over te kunnen maken richting de goede doelen. En wellicht volgt er meer. ,,Misschien doen we het volgend weekend weer.’’

Dima's Huis aan de Luttekestraat in Zwolle. Foto: Freddy Schinkel

Lees ook: Ondernemer Gokhan werkt zich slag in rondte om landgenoten te helpen aan warme kleren

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws