Nieuws Horeca

Glanenbrugger Jos Oostendorp maakt beste kruidige biertje van Nederland

Het beste kruidige bier van Nederland mag Jos Oostendorp uit Glanerbrug z'n eigen biertje noemen sinds de recente World Beer Awards in Londen. Dat schrijft Tubantia.

Leon Moleman | Foto: Rikkert Harink 21 augustus 2017

Jan Oostendorp Yellow Moon Exclusive Blond Glanenbrug

Jos Oostendorp (55) moest vorig jaar nog genoegen nemen met zilver bij de Nederlandse kampioenschappen in de categorie innovatie speciaalbieren. Dit jaar besloot hij een stap hogerop te kijken en nam hij deel aan de World Beer Awards in Londen, met succes. De Glanerbrugger veroverde het goud en hij mag zijn biertje Yellow Moon Exclusive Blond het beste kruidige bier van Nederland noemen. ,,We gingen erheen voor feedback, maar dit hadden we nooit verwacht", vertelt een glunderende Oostendorp.

Opvallend succesverhaal

Het is het volgende hoofdstuk in het opvallende succesverhaal van de bierbrouwer. De voormalige Groenloër studeerde vroeger werktuigbouwkunde aan de UT in Enschede en hij had toen nog geen enkele interesse om op een dag een eigen biermerk te hebben. Het was zijn vakantiewerk bij Grolsch, iets wat Oostendorp sinds zijn 15e deed, dat hem alsnog de bierwereld instuurde. De herinnering brengt een voorzichtig lachje naar boven. ,,Voor hetzelfde geld was het heel anders gelopen, van sommige dingen weet je niet hoe ze gaan."

Lees ook: Bierbrouwer Rutten (Gulpener): 21 miljoen omzet met duurzame strategie

Vakantiewerk tot vaste baan

Dat het werken bij de brouwerij hem goed beviel, moge duidelijk zijn. In de periode 1979-2012 werkte Oostendorp bij Grolsch. Toen zijn vakantiewerk werd omgezet in een vaste baan, kwam hij terecht op de innovatie-afdeling. Maar zelfs toen bekommerde hij zich eerst niet om het bier, maar hield Oostendorp zich meer bezig met verpakkingen. Daar plukt hij nu de vruchten van.

Label met geschiedenis

De oplettende biergenieter is het opgevallen dat op elk flesje Yellow Moon Exclusive Blond het label van Eastgreen (1897) prijkt, het verpakkingsadviesbureau van dezelfde Oostendorp. Het is de eenvoudige manier waarop hij zijn biermerk aan zijn geschiedenis linkt. Eastgreen staat voor het Oosten (East), waar Oostendorp voornamelijk het bier verkoopt, en Groenlo (green) waar hijzelf geboren is. Tenslotte staat 1897 voor de dag waarop zijn opa werd geboren. Er schuilt er nog veel meer familiehistorie achter Yellow Moon Exclusive Blond dan dat het logo van Eastgreen laat zien. Oostendorp: ,,Mijn vader was timmerman, en heeft in en rondom Groenlo veel bars in elkaar gezet. Diezelfde bars schenken nu zoveel jaar later mijn bier, dat vind ik heel bijzonder." Zolang gebeurt dat echter nog niet. Oostendorp verliet in 2012 Grolsch waarna hij vrijwel direct startte met het brouwen van zijn eigen bier, in de Othmar-brouwerij in Ootmarsum. Tot 2014 gebeurde dit op kleine schaal, Oostendorp brouwde driemaal 50 liter met verschillende soorten kruiden.

Doorslaggevend succes

Het experimenteren met citroengras werd het doorslaggevende succes. ,,Mensen bleven terugkomen voor dat ene biertje, dus besloten we het groots aan te pakken." Oostendorp ging duizenden liters Yellow Moon brouwen en maakte het ook verkrijgbaar. Hoewel hij nu een grote prijs binnensleepte, blijft hij met beide voeten op de grond staan. Detail: zijn 16-jarige zoon werkt bij zijn vader in de brouwerij, ook als vakantiebaan. ,,Maar hij heeft zijn eigen gebrouwen bier nog niet geproefd, dat mag pas over twee jaar", sluit vader Jos af met een knipoog.

Mensen bleven terugkomen voor dat ene biertje, dus besloten we het groots aan te pakken

Jos Oostendorp