Nieuws Horeca

Goedkoop en op toplocaties: 4.700 nieuwe horecazaken tijdens coronacrisis

Ondanks de coronacrisis zijn er in ons land tussen maart en september zo’n 4.700 nieuwe horecazaken geopend. Hoewel dat aantal lager is dan voor dezelfde periode vorig jaar, is het opvallend hoeveel ondernemers in tijden van lockdowns en andere maatregelen het avontuur aangaan. Lagere bedragen, aantrekkelijke instapcondities spelen juist nu een rol. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) licht toe en geeft tips.

Thomas Hendriks 22 oktober 2020

Restaurant Zusje Harderwijk 05 original

Simone Mijdam en haar man Adrie, die in deze coronatijd het restaurant 't Zusje in Harderwijk openden. Foto: Ruben Schipper Fotografie

,,Het afgelopen jaar zijn er inderdaad weer veel nieuwe horecabedrijven opgericht,” bevestigt een woordvoerder van KHN het bericht van BNR op basis van gegevens van de Kamer van Koophandel. ,,Hierbij gaat het niet alleen om nieuwe zaken, er zijn ook overnames van bestaande zaken. Een deel van de ondernemers was al ver vóór de uitbraak van het coronavirus begonnen met de voorbereidingen; een horecazaak opzetten of overnemen kost tenslotte tijd. Daarnaast kan het meespelen dat er door het coronavirus een hoop interessante locaties bij zijn gekomen en dat er sprake is van lagere overnamebedragen en aantrekkelijke instapcondities van verhuurders.”

Lees ook: Cadeautjes en actiever online: horeca past lessen eerste lockdown nu massaal toe

Situatie per soort horecabedrijf verschillend

De kansen en mogelijkheden zijn op dit moment binnen de horeca heel verschillend. ,,De situatie voor clubs en nightlife-bedrijven (discotheken, feestcafés), zaalbedrijven en bruine kroegen is erg moeilijk. Voor mensen die een restaurant starten of recent hebben gestart, is er dit jaar wat meer perspectief; zeker als ze meer ruimte hebben (zowel binnen als buiten) en minder zijn gericht op grote aantallen gasten. Al gooide de tweede horecasluiting van dit jaar wel roet in het eten; restaurants mogen alleen geopend zijn voor afhalen/bezorgen.”

''Voor mensen die een restaurant starten of recent hebben gestart, is er dit jaar wat meer perspectief; zeker als ze meer ruimte hebben''

Woordvoerder KHN

Kansen en mogelijkheden betekenen nog niet dat de zaak meteen floreert. ,,Er zijn horecaondernemers die het heel goed deden tot aan de tweede sluiting. Lunchzaken, saladebars, afhaalbedrijven of bedrijven met een groot terras, bijvoorbeeld. Vernieuwende concepten doen het over het algemeen ook erg goed. Maar zelfs in de periode van 1 juni (heropening na de eerste lockdown, red) tot eind september komen horecazaken in veel gevallen nog lang niet in de buurt van de gemiddelde omzet van voor de crisis. Veel ondernemers mochten blij zijn met dertig tot vijftig procent van de totale omzet.”

Horecaondernemers komen nog in zwaar weer

KHN waarschuwt al maanden voor een faillissementsgolf in de horeca. Vooralsnog ligt het aantal faillissementen hooguit op enkele tientallen per maand. ,,Dit heeft alles te maken met het feit dat schuldeisers nog niet (volledig) hun schuld op eisen. Horecaondernemers moeten bijvoorbeeld een deel van hun schuld aan de fiscus(staat) afbetalen, maar ook een deel aan pandeigenaren of bijvoorbeeld leveranciers. Bovendien hebben ondernemers de afgelopen zes maanden niet aan banken moeten aflossen, maar dit start nu weer op. Ondernemers komen echt in zwaar weer. Het is ook aan schuldeisers hoe snel die faillissementsgolf zal opstarten.”

Lees ook: Deze ondernemer neemt juist nu café over: ‘Het kan alleen maar beter gaan’

Kabinet oordeelt volgende week over afbouwen steun in NOW3

KHN dringt er daarom bij de overheid op aan het voorgenomen afbouwen van de steun binnen NOW3 te beperken of te schrappen. ,,Als het goed is analyseert het kabinet volgende week in een brief of de huidige steunmaatregelen voldoende mee-ademen, of dat ze tekortschieten en extra steun nodig is."

Lees ook: Eigenaar Haagse horecatent na uit de hand gelopen ‘coronafeest’: ‘Ik schaam me dood’

Horecazaak starten? Dit zijn tips van KHN

  • Wees realistisch met je verwachtingen, ook ten aanzien van de corona-restricties.
  • Denk na over de manier waarop je jouw bedrijf ‘corona-proof’ kunt maken en toch rendabel kunt werken. Het is moeilijk te voorspellen hoe lang de huidige beperkingen blijven gelden.
  • Realiseer je dat de markt door de coronacrisis is veranderd, voor langere tijd en misschien wel voor altijd. Zo is het maar zeer de vraag wanneer en of het inkomend (zakelijk) verblijfstoerisme weer op het oude peil komt.
  • Wees voorzichtig met (te veel) lenen.
  • Ook in deze tijd zijn er kansen doordat bedrijven beschikbaar komen, maar oriënteer je goed voordat je iets overneemt en betaal niet te veel.
  • Gebruik je netwerk voor het vinden van personeel; er zijn nu veel goede mensen op zoek naar een nieuwe baan.
  • Er zijn zeker kansen: maar starten vraagt nu om nog meer durf en creativiteit en nog beter doordachte plannen dan hiervoor het geval was.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.