Nieuws Horeca
'Waar begin je aan?' vroeg iedereen, maar Berts horecazaak draait nu als een trein
De kop is eraf. Na maanden hectiek en acclimatiseren heeft Bert Munts zijn draai gevonden op het terrein GOUDasfalt. Eindelijk is daar de bedrijvigheid waar de horecaondernemer reikhalzend naar heeft uitgekeken voor zijn eigen zaak Gouwestrand. ,,Het leeft hier weer", straalt hij.

Eigenaar Bert Munts (rechts) en kok Danny Dijkhuizen. Foto: Pim Mul
Ideeën en dromen waren er vanaf het eerste moment al meteen genoeg bij de nieuwe huurder van het strandpaviljoen op het oude industrieterrein aan de rand van de stad. Een grote verbouwing, een drukke opstartperiode en een jaar later is het plaatje dat uitbater Bert Munts voor ogen had zo goed als compleet. Maar het kan altijd meer en beter, vindt hij.
,,De eerste acht weken was het feest”, blikt Munts terug in het AD. ,,Het was niet normaal druk, vooral met evenementen en grote partijen. Zo’n honderd man op een avond en dat al die weken achter elkaar.” Inmiddels is hij, maar ook zijn personeel, aardig geland, stelt de horecaman. ,,Alles wat we wilden, is gelukt. De keuken zit erin, de bar is klaar en het restaurant staat zoals we dat bedacht hadden. Dat klinkt allemaal wel erg positief hè?”
"Ja, het is zwaar. Maar als je dat vervelend vindt, moet je geen horecazaak beginnen"
Biologisch verantwoord ondernemen
Biologisch verantwoord ondernemen is het grote uitgangspunt bij strandpaviljoen Gouwestrand. ,,We werken al met streekproducten en duurzame ingrediënten en de halve kaart is vegetarisch en veganistisch. We dragen ons steentje bij, maar dat kan nog beter. Zo willen we in de toekomst alleen nog kruiden gaan gebruiken van de warmoezerij op het terrein, de toiletten doortrekken met regenwater en nog meer terug naar de basis”, vertelt Munts.
Van alle trammelant die zich voor zijn komst op het terrein afspeelde, heeft de nieuwe huurder niets meegekregen. ,,De rust is wedergekeerd en we hebben een supersamenwerking. Als ondernemers moet je rekening houden met elkaar. We hebben inmiddels een ondernemersvereniging met iedereen op het terrein. Als je gewoon communiceert, geloof ik dat het goed gaat. Het verloopt soepel en de sfeer is goed."
Lees ook: Jonge ondernemer Joseph (20) bouwt eigen fastfoodketen met halal kipsnacks
Toch denkt Munts dat de samenwerking van alle huurders die het terrein rijk is nóg meer potentie heeft. ,,Eerst zaten mensen elkaar dwars. Nu is de insteek: we gaan er met z’n allen iets moois van maken, dan hebben we het uiteindelijk allemaal goed. Het is zonde als je een theater en brouwerij in huis hebt, maar elkaar niet opzoekt. Dat doen we nu wel. Er gebeurt weer wat, het leeft hier weer. We merken aan de gasten dat die eraan toe waren. Ze moesten dringen om binnen te komen, omdat het gemis zo groot was.”
Terug naar de basis: geen lifjes en lafjes, takjes of schuimpjes
Hoe onderscheidt Munts zich met zijn tent van de rest van de horecazaken in de stad? ,,We bereiden veel op open vuur, in de houtskooloven en de pizzaoven. En we gaan terug naar de basis; zo roken we onze eigen zalm koud en maken we zelf onze zuurtjes, sriracha en kimchi. Met goede ingrediënten hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld, als de bereiding maar goed is. Geen lifjes en lafjes, takjes of schuimpjes. Ik serveer liever een goede hamburger van een koe die drie jaar leeft in de natuur. Dat heeft voor mij meer waarde.”
Hij vervolgt: ,,Inmiddels hebben we 4,8 sterren op Google reviews. Maar we gaan niet ten onder aan ons eigen succes. Het was echt veel drukker dan we durfden dromen. Ik wil niet zeggen dat we moesten knokken, maar we hebben er wel hard aan moeten trekken. Ja, het is zwaar. Maar als je dat vervelend vindt, moet je geen horecazaak beginnen. Waar begin je aan? vroegen mensen me van tevoren. Het werk vooral heel leuk vinden, zeg ik dan. Dat maakt alles mogelijk.”