Nieuws Horeca

Hema op zoek naar koper voor bakkerijen

Hema is op zoek naar een koper voor zijn bakkerijen. Geruchten daarover zongen rond sinds de winkelketen in het najaar werd overgenomen door zakenman Marcel Boekhoorn. Hema-topman Tjeerd Jegen bevestigt dat ‘onderzoek van de strategische opties’ voor de bakkerijen onderdeel is van zijn nieuwe strategie.

AD | Foto: Hema 10 april 2019

Tompouce 1

In de zeven Nederlandse bakkerijen worden onder meer de beroemde tompouces voor Hema gemaakt. Het winkelbedrijf hoopt voor de zomer een koper te hebben gevonden. Die neemt dan ook het contract met Hema voor de levering van gebak over.

Topman Tjeerd Jegen zegt met meerdere partijen in gesprek te zijn, waaronder investeerders en zeker één groot Europees bakkerijconcern. Bij de bakkerijen, in onder andere Almere, Helmond en Dordrecht, werken ruim 250 medewerkers. Die gaan volgens hem gewoon over naar de nieuwe eigenaar. Aan de receptuur van de tompouce of ander gebak zal niets worden veranderd. ,,De klanten zullen er niets van merken. De nieuwe eigenaar blijft exclusief de tompouces en andere dagverse producten leveren”, meldt het bedrijf.

Lees ook: Zeven ondernemerslessen van Marcel Boekhoorn

Schulden verlagen

De opbrengsten van de verkoop worden gebruikt om de schulden te verlagen. De rente op de schulden kost het bedrijf jaarlijks 55 miljoen euro. Hema sloot 2018 af met een fors verlies van bijna een kwart miljard euro. Het bedrijf schreef eenmalig 226,3 miljoen euro af op goodwill, de waardebeleving van het merk. Operationeel gaat het Hema volgens Jegen voor de wind.

Hema zegt verder minder dan gepland te investeren in buitenlandse expansie. In plaats daarvan wordt over de grens ingezet op samenwerkingen met internationale franchisers. Het bedrijf gaat daar verder als Hema Amsterdam. Ook wordt gekeken naar de introductie van Hema op een derde continent.

Lees ook: Retailexpert: ‘Maak van samenwerking Albert Heijn-Hema nieuw merk’

Flagshipstores

In Nederland komen er drie nieuwe flagshipstores met allerlei vernieuwingen, zoals een dienst om rompertjes te laten bedrukken. Hema gaat ook voor het eerst in zijn bestaan producten aanbieden via partners. Dat zouden grote partijen als Bol.com en Wehkamp kunnen zijn, maar namen zijn nog niet bekendgemaakt.

De omzet groeide vorig jaar met 2,8 procent, ondanks moeilijke omstandigheden zoals ongunstig winkelweer en problemen met IT-systemen, tot een recordniveau van bijna 1,3 miljard euro. In het laatste kwartaal steeg de omzet zelfs 8,5 procent. De eenmalige afschrijving buiten beschouwing gelaten verbeterde het resultaat met 24,3 miljoen euro tot een verlies van 6,6 miljoen euro.

Hema opende vorig jaar 21 internationale winkels, waarvan negen in Duitsland, vier in Frankrijk, drie in het Verenigd Koninkrijk, twee in Oostenrijk en een in Spanje. Daarnaast opende het samen met franchisepartner Apparel Group een winkel in Abu Dhabi en een in Qatar. In Duitsland werd de grootste omzetgroei geboekt met een plus van 48 procent en in Frankrijk nam de netto-omzet toe met 11 procent.

De nieuwe eigenaar blijft exclusief de tompouces en andere dagverse producten leveren