Blog Horeca
KHN-directeur Beljaarts mist onderbouwing maatregelen: 'Horeca is juist een veilige omgeving'
Steeds meer horecaondernemers vragen zich af hoe ze verder moeten. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) krijgt dagelijks honderden ondernemers aan de lijn. In zijn nieuwe blog voor De Ondernemer verwoordt KHN-directeur Dirk Beljaarts die onzekerheid en de vragen die bij zijn leden leven, zoals: waar is de wetenschappelijke onderbouwing van de meest recente beslissing om de horeca om 22.00 uur te sluiten? 'Horeca is juist een veilige omgeving', schrijft Beljaarts.

Bijna 22.00 uur. Opruimen, klanten moeten vertrekken, terras moet leeg. Foto: ANP.
Lees ook: Video-oproep KHN-voorzitter Willemsen: 'Samen besmettingen in horeca laag houden'
Al zolang ik in én voor deze prachtige branche werk, heb ik een aan bewondering grenzend respect voor horecaondernemers en hun teams die zich elke dag keihard inzetten voor het creëren van de ultieme gastvrijheidsbeleving. In deze tijden doen zij vooral hun stinkende best om gasten een veilige omgeving te (blijven) bieden en besmettingen te voorkomen. Maar het gastvrijheidsaspect verliezen zij nooit uit het oog.
Nog meer waardering heb ik voor de manier waarop ondernemers zich na elke persconferentie herpakken en met positieve energie er het beste van maken. Voor hun gasten, hun medewerkers en hun gezinnen.
De horeca is veerkrachtig, maar na elke klap meteen weer opveren wordt steeds moeilijker
In een branche waarin gastvrijheid, beleving en samenwerking centrale thema’s zijn, is het naïef om te denken dat de elastiekjes eindeloos opgerekt kunnen worden. De horeca is veerkrachtig, maar na elke klap meteen weer opveren wordt steeds moeilijker.
Natuurlijk is het mooi om elke dag optimistisch te zijn en er het beste van te maken; kansen zien, vooruit kijken. Maar de meeste mensen die ik hoor over ‘positief denken sleept je door deze crisis’, zijn óf geen horecaondernemer (met eigen geld en risico), hebben beperkte kennis van de branche, politieke ambities óf hebben door een loondienstbetrekking zelf nog comfort. Veel ondernemers staan op dit moment namelijk voor grote uitdagingen als het gaat om ontslagen of bedrijfsbeëindiging.
''De meeste mensen die ik hoor over ‘positief denken sleept je door deze crisis’, zijn óf geen horecaondernemer (met eigen geld en risico) of hebben politieke ambities''
Duizend telefoontjes op één dag
Bij KHN Advies (ons callcenter) komen dagelijks honderden telefoontjes van leden binnen. Afgelopen woensdag ontvingen we zelfs 1000 telefoontjes op één dag, vanuit álle hoeken van de horeca: grote ketens, hoteliers, cateraars, grote en kleine ondernemers uit de dag- én avondhoreca. Daar horen we de emotie, de zorgen en natuurlijk ook de (veer)kracht om door te gaan. Dat zijn overigens ook de mensen die de afgelopen jaren de ‘diepe zakken van de staat’ gevuld hebben. Het mkb is immers goed voor zo’n 63 procent van de toegevoegde waarde van de Nederlandse economie.
Lees ook: Hoe Jonnie en Thérèse Boer van De Librije dealen met corona: ‘Als het zo doorgaat, is het klaar’
Perspectief ontbreekt en een wetenschappelijke onderbouwing van de maatregelen blijft uit
Vanuit de horeca en ook vanuit KHN is er veel respect en waardering voor wat de overheid heeft gedaan, zeker in het begin van de crisis. Maar horecaondernemers verkeren in een onmogelijke spagaat en willen antwoorden. Perspectief ontbreekt en een wetenschappelijke onderbouwing van de maatregelen blijft uit. De lange reeks aan maatregelen treft iedereen met een hart voor de horeca in de ziel.
Natuurlijk staat ook voor de horeca de volksgezondheid op nummer 1. Maar horecaondernemers willen ook een bijzondere gastvrije ervaring bieden, hun personeel zekerheid kunnen geven en hun familie thuis kunnen vertellen dat het wel goed komt. Ik zou persoonlijk na deze maanden zelf ook niets liever willen dan de hele dag positieve verhalen vertellen, maar dat zou de pijn, het onbegrip en de onvrede die bij veel horecaondernemers heerst tekortdoen.
''Als je het volk vertelt dat een alternatief voor deze maatregelen een landelijke lockdown is, dan is de keuze snel gemaakt en laten we ons (te) makkelijk overtuigen''
Extra maatregelen een mooi staaltje ‘Haags onderhandelen’
De overwegingen voor de nieuwe reeks aan extra maatregelen zijn overigens een mooi staaltje ‘Haags onderhandelen’. Als je het volk vertelt dat een alternatief voor deze maatregelen een landelijke lockdown is, dan is de keuze snel gemaakt en laten we ons (te) makkelijk overtuigen. Bovendien leidt het af van verdere kritische vragen over de onderbouwing van maatregelen en over welke alternatieven mogelijk kunnen bijdragen aan minder besmettingen.
Tenslotte hebben we één gezamenlijk doel: het coronavirus dat ons al maanden in een wurggreep houdt, terugdringen. Als het gaat om draagvlak creëren en behouden, dan staat het kabinet voor een grote uitdaging.
Lees ook: Hoteliers Postillion en Eden: begrip voor maatregelen, maar ook onduidelijkheid en teleurstelling
Hoe effectief is het om landelijk de deuren van de horeca om 22.00 uur dicht te gooien?
Het Nederlands publiek wil antwoorden, ondernemers willen antwoorden. Welke wetenschappelijke onderbouwing ligt ten grondslag aan de nieuwe maatregelen? Waarom is de testcapaciteit niet op orde? Hoe effectief is het om landelijk de deuren van de horeca om 22:00 uur dicht te gooien, terwijl het aantal besmettingen dat volgens het RIVM tot de horeca te herleiden is afgelopen week zelfs is gedaald van 5,6 naar 3,9 procent?
Het is net als bij kinderen. Als die van hun ouders daarom als reden krijgen, dan zijn ze meestal niet overtuigd. Maar de onderbouwing door het kabinet blijft opnieuw uit. Ondanks dat elke besmetting er een te veel is, maakt dit de vraag legitiem of de maatregelen voor de horeca gebaseerd zijn op feiten of dat het symboolpolitiek betreft.
Horeca is juist een veilige omgeving
De horeca zet al maanden alles op alles om gasten een veilige omgeving te bieden, besmettingen te voorkomen. Met alle strenge maatregelen die zij moeten volgen, leveren ondernemers en hun medewerkers een belangrijke bijdrage aan het onder controle krijgen van het virus. Maar ze kunnen het niet alleen.
Als we dit echt samen willen doen – het samen waar premier Rutte enkele weken geleden nog over sprak – dan moeten we ook kritisch zijn en maatregelen inzetten om het échte probleem te tackelen. Volgens notabene het RIVM zelf, zit het grootste probleem in het gedrag van mensen en het draagvlak in de samenleving. Dat los je niet op door de horeca eerder te sluiten of door het maximum aantal gasten nog verder terug te dringen. Ook wetende dat de horeca júist een veilige omgeving is.
Laten we dit dus ook samen doen. Zorg voor een onderbouwing voor de maatregelen voor de horeca. Want nogmaals: volksgezondheid staat voor de horeca op nummer 1: we willen onze gasten dag in dag uit in goede gezondheid verwelkomen. En hen in de watten leggen.
Dirk Beljaarts is algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hij schrijft regelmatig een blog voor De Ondernemer.