Nieuws Horeca

Horeca: 'Kabinet, kom nú met economisch heropeningsplan'

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat de horeca na de huidige lockdown als een van de eerste sectoren op een verantwoorde manier haar deuren weer kan openen. Terwijl landen om ons heen maatregelen verzwaren, roept KHN het kabinet op om hiervoor zo snel mogelijk een economisch heropeningsplan te presenteren, ook voor andere getroffen sectoren. Zo’n plan biedt het perspectief dat ondernemers nu niet hebben, voor het moment dat versoepeling mogelijk is.

Van onze redactie 5 januari 2021

Robèr Willemsen van KHN

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ,,Nu echt tijd voor het kabinet om dit sámen met de branche op te pakken.”

KHN vindt bovendien dat er zo snel mogelijk meer duidelijkheid moet komen over sneltesten en ventilatiemogelijkheden, zodat horecaondernemers weten waar ze aan toe zijn. De roep om een steviger steunpakket voor de periode waarin ondernemen in de gehele sector niet voor 100 procent mogelijk is, wordt daarnaast nog eens herhaald. KHN wordt bij de oproep gesteund door VNO-NCW, MKB-Nederland en INretail.

Lees ook: Horecabaas Pim Evers: ‘Als steun beter wordt, worden woede en paniek minder’

Geen perspectief voor ondernemers

Het succes van de vaccinatiecampagne zal mede bepalen hoe snel maatregelen kunnen worden versoepeld en de economie weer vlot getrokken kan worden. Nu ontbreekt het volgens KHN aan ieder perspectief voor dat moment. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ,,We zijn van mening dat met het eerder gepresenteerde slimme maatregelenplan de horeca bij versoepeling als eerste sector op een verantwoorde manier open kan. Na de vele handreikingen vanuit KHN wordt het nu echt tijd voor het kabinet om dit sámen met de branche op te pakken.”

"Horeca kan bij versoepeling als eerste sector op een verantwoorde manier open"

KHN-voorzitter Robèr Willemsen

Sneltesten en ventilatieoplossingen

Wat KHN betreft is het van nationaal belang dat de overheid de regie neemt op het gebied van sneltesten en ventilatieoplossingen. Samen met brancheorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW dient zo snel mogelijk meer duidelijkheid te worden geboden; niet alleen voor de horeca, maar voor alle locaties waar mensen samenkomen. Willemsen: ,,Ondernemers kunnen op basis daarvan beslissen of én welke investeringen ze willen doen."

Lees ook: Herstel na coronacrisis: zo wil Heineken-topman het gaan aanpakken

Steunpakketten nog niet voldoende

Structurele verbetering van het steunpakket blijft volgens KHN noodzakelijk. ,,Begin december maakte het kabinet bekend dat de voorgenomen afbouw van de steunmaatregelen in ieder geval voor Q1 niet doorgaat. Ook is de TVL verbeterd. Grote delen van de horeca zijn straks minimaal zes maanden gesloten en clubs en discotheken zijn sinds 15 maart helemaal niet open geweest. Zelfs met de welkome én noodzakelijke aanpassingen van het steunpakket blijft 20 tot 40 procent van de loonkosten en vaste laten voor eigen rekening van horecaondernemers. Bovendien kunnen starters nog steeds nergens aanspraak op maken. Een onmogelijke situatie, zeker nu de verwachting is dat het nog zeker maanden duurt voordat we in de buurt van het oude normaal komen.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.