Nieuws Horeca

KHN waarschuwt: ‘Noodlijdende horeca kwetsbaar voor criminele investeringen’

Horeca-ondernemers die in coronatijd hun zaak verbouwen, moeten kunnen aantonen waar ze het benodigde geld vandaan halen. Zo moet worden voorkomen dat criminelen ruim baan krijgen zich in te kopen in de horeca. Nu die branche in de hoek zit waar de klappen vallen, zijn ondernemers mogelijk eerder geneigd geld vanuit louche hoek te accepteren. Die vrees leeft althans in de horeca en bij gemeentebesturen.

Bart Lelieveld (AD) 19 januari 2021

KHN horeca criminele investeringen coronacrisis

Horeca-ondernemers accepteren in coronatijd eerder geld vanuit louche hoek. Foto: ANP

In Amsterdam zijn speciale ondermijningsteams opgezet om nieuwe horecabedrijven tegen het licht te houden en ook het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid roept gemeenten op een vinger aan de pols te houden.

De gemeente Den Haag ziet daar ook het belang van in, ook al zijn er geen concrete aanwijzingen dat er in de hofstad malafide ondernemers voet aan de grond proberen te krijgen. ,,Aan de andere kant deelt de burgemeester de zorg van onder meer Koninklijke Horeca Nederland dat het goed mogelijk is dat de horeca kwetsbaar is voor criminele investeringen, met name in tijden waarin ondernemers in financieel zwaar weer verkeren", aldus een woordvoerder van de gemeente in het AD.

Opknapbeurt tijdens verplichte lockdown

Een van de concrete maatregelen die door de gemeente is genomen, is de financiën controleren van cafés en restaurants die in de coronaperiode worden opgefrist. Veel ondernemers grepen de verplichte lockdown aan om hun zaak een opknapbeurt te geven. ,,Een sluiting is op zich een logisch moment om te gaan verbouwen", benadrukt de woordvoerder, ,,maar het biedt criminelen ook een kans om zich in deze branche te nestelen.”

Daarom is op een rij gezet welke horecagelegenheden onlangs verbouwd zijn. ,,Daarop zijn aan meerdere ondernemers brieven uitgereikt. Daarin is hen gevraagd om een kostenoverzicht van de investeringen en bewijsstukken waaruit blijkt op welke wijze zij deze financieren. De tussenstand is dat de meeste ondernemers kunnen aantonen hoe zij hun investeringen bekostigen. Van een ander aantal is dat nog in onderzoek.”

"Je komt in een circuit terecht waar je echt niet in wilt zitten"

Maarten Hinloopen, voorzitter Haagse afdeling KHN

Lening uit dubieuze hoek

Maarten Hinloopen, voorzitter van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, kent geen concrete gevallen maar weet wel dat een ondernemer in financiële problemen eerder een aanbod van een lening uit dubieuze hoek zal overwegen. ,,Het is niet iets waar mensen mee naar buiten komen, maar het is een kwestie van logisch nadenken dat je, als je met je rug tegen de muur staat, er vatbaarder voor bent.”

Hij benadrukt dat KHN altijd het standpunt huldigt om niet in te gaan op een duister voorstel. ,,Je komt in een circuit terecht waar je echt niet in wilt zitten.”

Lees ook: Horeca: 'Kabinet, kom nú met economisch heropeningsplan'

Criminele investeringen dwarsbomen

Het afgelopen jaar keek de gemeente sowieso kritisch naar de geldstromen van horecabedrijven. Ondernemers in spe die een horecavergunning aanvragen, blijken daarover niet altijd helemaal eerlijk te zijn. ,,Dit heeft geleid tot tien weigeringen wegens het plegen van valsheid in geschrifte en elf buiten behandeling gelaten aanvragen wegens onduidelijkheden in de financiering", aldus de gemeentewoordvoerder. ,,Deze werkwijze wordt in 2021 voortgezet, en daarmee zullen eventuele criminele investeringen zo veel mogelijk worden gedwarsboomd.”

Dat de gemeente Den Haag de ontwikkelingen in de horeca nu extra goed volgt om criminaliteit buiten de sector te houden, vindt Hinloopen niet meer dan logisch. ,,Dat is heel verstandig. Het is slecht voor de branche als dat zou gebeuren.”

Overigens ziet de horecavoorzitter niet dat er momenteel veel zaken worden overgenomen. ,,Iedereen zit een beetje op zijn handen. Het is toch afwachten. We zien wel licht aan het einde van de tunnel, maar we weten niet hoe lang die tunnel is.”

Lees ook: ING: horeca blijft jarenlang last houden van coronacrisis

Koninklijke Horeca Nederland wil dat de horeca na de lockdown als een van de eerste sectoren op een verantwoorde manier haar deuren weer kan openen. KHN riep het kabinet eerder al op zo snel mogelijk een economisch heropeningsplan te presenteren, voor perspectief dat ondernemers nu niet hebben.

KHN vindt bovendien dat er zo snel mogelijk meer duidelijkheid moet komen over sneltesten en ventilatiemogelijkheden, zodat horecaondernemers weten waar ze aan toe zijn. De roep om een steviger steunpakket voor de periode waarin ondernemen in de gehele sector niet voor 100 procent mogelijk is, werd daarnaast nog eens herhaald. KHN weet zich hierin gesteund door VNO-NCW, MKB-Nederland en INretail.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.