Nieuws Horeca
Ondernemers verbouwen Schevenings Sluiswachtershuis tot Italiaanse pleisterplaats
And the winner is: team La Liguria! Dit restaurant heeft de prijsvraag van de gemeente Den Haag gewonnen. Het mag nu het Scheveningse Sluiswachtershuis tot een gezellige Italiaanse pleisterplaats maken. Dat schrijft AD Haagse Courant.

Begin dit jaar zette de gemeente Den Haag het Sluiswachtershuis in de Derde Haven te koop. Let wel: onder strikte voorwaarden. De beoogde koper moest een horecaondernemer zijn en met een goed verhaal komen.
De winnaars - Damiano Piacenza, Chris Brosius, Winston van Eijkelenborg, Menno Lieuwens en Ann Piacenza - zijn héél blij. Als routiniers van restaurant La Liguria aan het Haagse Noordeinde en mede-eigenaar van Burrata, presenteerden ze een multifunctioneel concept.
Lees ook: Jonge koks openen "vernieuwend" restaurant in historisch Dieverburgs pand
Concept
Het Sluiswachtershuis in Scheveningen verandert hierdoor als alles goed gaat, in een hotspot waarbij eat, buy en learn centraal staan. Je kunt er straks eten en drinken (eat), Italiaanse producten kopen zoals olijfolie, pasta en wijn (buy) en cursussen volgen over Italiaans eten en drinken (learn). Puur, eerlijk en schoon eten, beloven de initiatiefnemers Damiano Piacenza glundert. ,,Wij werken bijna alleen met producten die het keurmerk slow food dragen.''
Selectie
De gemeente heeft tijdens de selectieprocedure de ingediende plannen getoetst op prijs, kwaliteit, proces en risico. Een andere belangrijke eis was dat de begane grond van het Sluiswachtershuis voor minimaal twee derde moest bestaan uit een openbaar toegankelijke horecagelegenheid. Bovendien moest het concept aansluiten bij het monumentale karakter van het pand en bij de directe omgeving.
Hierbij kwam het ontwerp van La Liguria als beste uit de bus. Het is een sterk concept, vindt de gemeente, dat goed past bij de doelgroepen en de omgeving, zoals bezoekers en omwonenden. Ook de combinatie van horeca, traiteur en workshops bleken een schot in de roos.
Italiaanse charme
De Italiaanse charme vormt een waardevolle bijdrage voor de levendigheid in de Derde Haven. Een meerwaarde voor de nieuwe buurt die ontstaat op het voormalige Norfolkterrein. Behalve woningen zijn er bedrijven te vinden. Van ontwerpstudio tot watersportwinkel. Restaurants en eettentjes waren ondervertegenwoordigd.
Marechaussee
Te midden van alle veranderingen en de nieuwbouw bleef het monumentale pand aan de Kranenburgweg 202 overeind. Het Sluiswachtershuis stamt uit de 19de eeuw en deed dienst als douanekantoor. Rond 1885 kwam daar de marechaussee bij. Net als op Schiphol moesten schepen en aanmonsterende zeelieden eerst langs de douane om de haven binnen te komen. De marechaussee controleerde de passagierslijsten en paspoorten.
,,Je moest écht de juiste documenten hebben, anders had je een probleem'', weet Driesse van de Weg. Hij exploiteerde onder meer sinds 2011 Harbour Golf. ,,Veel mensen vonden het golfen op deze locatie schitterend, ook al zag het er misschien een beetje vreemd uit.''
,,Nadat de marechaussee in 2010 vertrok, woonden Van de Weg en zijn vrouw een aantal jaar in het Sluiswachtershuis ofwel Marechausseehuisje. ,,We zijn eerst flink bezig geweest om het huis bewoonbaar te maken. Toen we erin kwamen, troffen we overblijfselen aan van het douanekantoor. Archiefkasten, bureaus, er zaten zelfs cellen in.''
,,Naar verwachting begint in 2018 de verbouwing van het Sluiswachtershuis. Volgens Piacenza gaat dat zeker een jaar duren. ,,Maar het wordt prachtig!''
Wij werken bijna alleen met producten die het keurmerk slow food dragen