Nieuws Horeca

Horecapanden schaars ondanks coronacrisis: 'Nauwelijks aanbod door steunmaatregelen'

Wie voor een zacht prijsje een horecazaak hoopt over te nemen, komt bedrogen uit. Ondanks de coronacrisis staan er flink minder cafés en restaurants te koop. Ook de interesse in het bestaande aanbod blijft hoog. Dat zegt de eigenaar van horecasite.nl in gesprek met de NOS.

Nu.nl/Redactie 8 juni 2021

Horeca panden leegstand zaak ondernemers coronacrisis lockdown cafe restaurant te koop CBS

Ondanks de coronacrisis is het aantal horecazaken in ons land opgelopen tot een recordaantal van 65.405. Foto: ANP

Op de website, waar ondernemers hun cafés en restaurants te koop kunnen zetten, zou het aantal beschikbare zaken zijn gedaald tot zestienhonderd. ,,Dat waren er voor de crisis zo'n 2.500 tot 2.600", aldus site-eigenaar Ronald Kops tegenover de NOS. Hij vult aan dat interesse in de aankoop van een horecazaak vooralsnog niet afneemt.

"Door de steunmaatregelen hebben veel ondernemers het volgehouden en komt er nauwelijks aanbod bij"

Joey Hehamahua, Klaassen Horecamakelaardij

Krapte in aanbod door coronasteun

Gert-Jan Mensink van Eigen Horeca Makelaar zag de afgelopen weken veel deals tot stand komen en beleefde afgelopen week naar eigen zeggen de drukste week uit het elfjarig bestaan. In gesprek met de NOS zegt Mensink dat vooral ondernemers die willen uitbreiden zich op de markt begeven. Ook ziet hij veel ketens zich roeren, net als koopjesjagers. De horecamakelaars zoeken de verklaring voor de krapte in het aanbod in de overheidssteun. ,,Door de steunmaatregelen hebben veel ondernemers het volgehouden en komt er nauwelijks aanbod bij", zegt Joey Hehamahua van Klaassen Horecamakelaardij desgevraagd.

Dat beeld komt ook naar voren uit de daling van het aantal uitgesproken faillissementen. De Raad voor de Rechtspraak maakte dinsdag bekend dat rechtbanken in mei veel minder faillissementen hebben uitgesproken in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Het ging in totaal om 185 faillissementen, 19 minder dan in april en 207 minder dan vorig jaar mei. In totaal gingen 133 bedrijven en organisaties failliet. De oorzaak van het lage aantal is niet onderzocht, maar gezien de coronacrisis lijken de steunpakketten van de overheid hieraan ten grondslag te liggen.

Lees ook: Horeca kijkt tevreden terug op weekend met nieuwe versoepelingen

KHN: steunmaatregelen niet te snel afbouwen

Ondanks de coronacrisis is het aantal horecazaken in Nederland opgelopen tot een recordaantal van 65.405, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Of dat na het aflopen van de steunmaatregelen zo zal blijven, valt te bezien.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) benadruk dat ondernemers de afgelopen maanden veel eigen geld in hun zaak hebben gestopt en hoe dan ook de komende maanden in zwaar weer terecht zullen komen. ,,Daarom is het van belang dat steunmaatregelen niet te snel en niet te veel worden afgebouwd", aldus een woordvoerder van KHN tegen de NOS.

Mis vanaf nu geen ondernemersnieuws meer, schrijf je in voor onze dagelijkse update. In 2 minuten tijd ben jij weer op de hoogte.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws