Nieuws Horeca

Horeca stuk duurder, maar doet nog altijd goede zaken: voor hoe lang nog?

Consumenten blijven de horeca ondanks de stijgende prijzen trouw. Maar hoe lang nog? De ING voorspelt een ommekeer.

Natasja de Groot (AD) 17 mei 2023

Horeca prijzen duurder belastingschuld failliet

Horecapersoneel op een terras in het centrum van Amsterdam. Foto: ANP

De horeca heeft in de eerste drie maanden van dit jaar weinig te klagen gehad. Restaurants en hotels deden goede zaken. Ondanks de hoge prijzen voor bier, wijn en gerechten, en ondanks het lage consumentenvertrouwen.

Horeca-expert Katinka Jongkind van ING kan dat in het AD wel verklaren: ,,Mede door het omvangrijke steunpakket van de overheid voor huishoudens en de hogere lonen kunnen mensen in de horeca blijven spenderen.” En dat hebben ze ook flink gedaan, blijkt uit de jongste transactiedata van ING. Consumenten gaven in het eerste kwartaal per horecabezoek gemiddeld 7 procent meer uit dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Lees ook: Inflatie: consument bezuinigt vooral op uitjes en horeca, ondernemer op energie

Vaste gasten blijven terugkomen

Ook horecaondernemer Rob Baltus van restaurant Nadorst in het Noord-Hollandse Blokker heeft geen gebrek aan klandizie. ,,We hebben dit jaar onze prijzen wel verhoogd, maar merken niet dat mensen wegblijven. Ik moet daarbij wel zeggen: we hebben veel vaste gasten en zij komen graag bij ons. En ze gunnen het ons ook.”

Hij voegt toe: ,,Dat kan natuurlijk alleen als je goede service en kwaliteit biedt. Het maakt nogal verschil of je 3,80 euro afrekent voor een biertje op een gezellige en mooie locatie of dat je het biertje zelf moet halen en in een plastic bekertje krijgt op een festival.”

"Het maakt nogal verschil of je 3,80 euro afrekent voor een biertje op een gezellige locatie of dat je het biertje zelf moet halen op een festival"

Horecaondernemer Rob Baltus

Het klinkt goed; maar of dat zo blijft, valt volgens ING te bezien. In maart en april is het aantal pintransacties ongeveer gelijk gebleven als dezelfde periode een jaar eerder. Jongkind vermoedt dat hoge prijzen de horeca parten beginnen te spelen. De prijzen in de horeca stegen de eerste drie maanden ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 al met gemiddeld 10 procent. Voor heel dit jaar verwacht ING een stijging met 4 procent.

Rob Baltus (57), eigenaar van Nadorst. Foto: Marlies Wessels

Lees ook: Steeds meer ondernemers stoppen zelf vanwege regeldruk en schulden

Horeca-ondernemers kunnen stijgende lasten niet volledig doorberekenen

Ondanks dat gasten de horeca weer goed weten te vinden, hebben veel ondernemers het nog steeds financieel zwaar, zegt ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Dit heeft naast de gevolgen van de coronacrisis onder andere te maken met de stijgende inkoopkosten en de prijzen van energie en personeel. Deze kosten kunnen ondernemers in veel gevallen niet volledig doorberekenen aan hun gasten. Daardoor houden ze onderaan de streep minder over”, aldus Sjoerd van Barneveld van KHN.

,,Dat komt bovenop de terugbetaling van de belastingschuld van 1,5 miljard euro. Ondanks dat bedrijven meerdere jaren de tijd krijgen om de belastingschuld af te lossen, zal die terugbetaling voor een deel van de horecabedrijven geheid tot financiële problemen leiden, met bedrijfsbeëindiging of faillissement tot gevolg”, voorspelt horeca-expert Jongkind.

"De terugbetaling van de belastingschuld zal voor een deel van de horecabedrijven geheid tot financiële problemen leiden"

Horeca-expert Katinka Jongkind

Aantal faillissementen stijgt in eerste kwartaal sterk

Tot dusver is het aantal faillissementen sinds de coronacrisis laag gebleven. Zo gingen er in 2022 slechts 134 horecazaken failliet, waar dat er in 2019 - het laatste ‘normale’ jaar voor de horeca - met 254 bijna twee keer zoveel waren. Het eerste kwartaal van 2023 lijkt met 66 faillissementen - bijna drie keer zoveel als in het eerste kwartaal een jaar eerder - een ommekeer in te luiden. Het aantal bedrijfsbeëindigingen lag daarentegen bijna een derde lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Horecaondernemer Baltus maakt zich over de toekomst van zijn eigen bedrijf duidelijk geen zorgen. Hij hoort wel geluiden dat sommige ondernemers het lastig hebben. Hij verwacht dat, zodra de zon gaat schijnen, bij veel horecaondernemers de vlag uit gaat. ,,We hebben gelukkig een zonnige Moederdag en Koningsdag achter de rug, maar de meeste dagen is het nat en bewolkt geweest. Zeker ondernemers met terrassen en strandtenten snakken naar het zonnetje.”

Lees ook: 'Door inflatie en coronaschulden: in 2023 meer horecazaken in de verkoop'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws