Nieuws Horeca

Horecagroothandel start Logistics Academy voor MBO'ers

De Amersfoortse horecagroothandel Scheerder gaat met MBO Amersfoort een samenwerking aan in de Logistics Academy. Een van de kantoren in het complex van Scheerder BV aan de Textielweg wordt omgeturnd tot een heus klaslokaal. Hier zullen eind augustus de eerste leerlingen van de Logistics Academy hun opwachting maken, zo staat in het AD.

IRIS VAN DEN BOOM 19 juni 2017

Roel Scheerder en Hidde Stoelinga Scheerder Amersfoort

,,Zo'n tien inschrijvingen hebben we nu. Maar dat aantal kan nog groeien, want we zijn pas net begonnen met het werven'', zegt mede-directeur Roel Scheerder. Een promotiefilmpje en grote reclame-stickers voor op de vrachtwagens van de horeca-groothandel zijn nog in de maak.

MBO Amersfoort

Het idee voor een opleiding logistiek binnen de muren van Scheerder is nog relatief vers. Ruim een jaar geleden raakte het bedrijf aan de praat met MBO Amersfoort. ,,Ze zagen meteen kansen. Wij leidden al mbo'ers op, die vier dagen bij ons werken en één dag naar school gaan. Maar dat traject is niet voor elke jongere geschikt. MBO Amersfoort had juist ook behoefte aan een opleiding in de logistiek waar de studenten vijf dagen naar school gaan. En waarin de praktijk is geïntegreerd. Dat is de Logistics Academy geworden.''

Praktijk

De jongeren, in de leeftijd van 15 tot 17 jaar, zitten in wisselende ploegen in het kantoor annex lokaal en steken in de loods van Scheerder de handen uit de mouwen. Daar hoort alles bij, van het lossen van vrachtwagens en het pikken van orders uit de stellingen tot het natellen van bestellingen en het schoonmaken van de werkvloer. ,,Ze komen in aanraking met het volledige logistieke proces. Dat kun je niet nabootsen, dat leer je echt in de praktijk.''

Sociaal ondernemen

Scheerder is geen onbekende in het sociaal ondernemen. Met zijn vader Emil ontwikkelde Roel acht jaar geleden ('ik was toen 21') First Class, de lunchroom achter het centraal station waar moeilijk lerende jongeren het horecavak leren. Ook steunt het bedrijf een voetbalproject in Zuid-Afrika. ,,Sociaal ondernemen zit in mijn dna. Horeca is een harde zakenwereld. Persoonlijk vind ik het leuk om ook de zachte kant van ons bedrijf verder te ontwikkelen. Dat geeft bovendien ook een bepaalde uitstraling'', aldus Scheerder, die samen met zijn neef Hidde Stoelinga inmiddels de vierde generatie vormt van het familiebedrijf.

Effecten personeelsbestand

De komst van de fulltime mbo-studenten naar de Textielweg heeft volgens Scheerder gevolgen op de werkvloer. ,,Tweeënhalve leerling kunnen ongeveer evenveel als een fulltime arbeidskracht. En dat kan in de toekomst mogelijk effect hebben op ons personeelsbestand.'' Een deel van het vaste personeel wordt bijgeschoold in coaching en dicactische vaardigheden om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden.

Amersfoort

Het onderwijs op MBO Amersfoort kenmerkt zich door leerbedrijven. Studenten volgen hun opleiding binnen een echt bedrijf en werken op die manier met echte klanten. De Logistics Academy is de nieuwste loot aan de stam. Zo heeft MBO Amersfoort Leerhotel Het Klooster, garage Barneveld en schoonheids- en kapsalon De Salon.

Ze komen hier in aanraking met het volledige logistieke proces. Dat kun je niet nabootsen

Roel Scheerder