Nieuws Horeca
Deze twee ondernemende twintigers uit Moergestel bouwden 14 maanden aan café op wielen
Wat begon aan een bar met het idee van Jan Ketelaars, is inmiddels uitgegroeid tot een café op wielen, schrijft het Brabants Dagblad. Samen met Gertjan Dhondt bouwde de Moergesteler veertien maanden lang aan het Pop Up Café waarin ondertussen al een aantal goede feestjes zijn gevierd.

Aan kroegen is in Moergestel nooit een gebrek geweest, maar nu hebben ze er eentje op wielen. 'Pop Up Café' luidt de eigentijdse naam. Aan de Heikant, een pittoresk klinkerweggetje in het buitengebied, staat hij klaar om weggereden te worden. De bestelling kan geplaatst worden bij twee ondernemende twintigers. Ze zijn ervan overtuigd een gat in de markt van feesten en partijen te hebben gevonden.
Het was Jan Ketelaars die op het idee kwam. Hij zat aan de bar van een café waarvan de naam wel eens het vooroorlogse equivalent van 'pop up' kan zijn geweest: 't Draaiboompje.
Voor gek verklaard
Je hebt wat te vieren en laat een café met alles erop en eraan voorrijden, peinsde Jan aan die bar. En hij voegde de daad alvast bij de droom: ,,Als we zoiets nou eens gingen bouwen?" Er waren vrienden die hem voor gek verklaarden. Maar Gertjan Dhondt zag er meteen een goed idee in. Wat heet, een roerend goed idee.
Als servicemonteur, elke dag op pad voor de baas, weet Gertjan (24) alles van metaal. Hij is aan het ROC nota bene afgestudeerd in luchtvaarttechniek. Jan (25) heeft aan huis zijn eigen machinehandel, maar hij kan ook als gediplomeerd timmerman met hout uit de voeten. Wie hadden ze dan nog meer nodig? Gertjan: ,,Een technisch tekenaar. Hij aanhoorde ons plan en schudde toen het hoofd. 'Een compleet café op een trailer? Dat wordt niks, jongens.'"
Niet gaan sjouwen
Dus toen zijn ze zelf maar aan het construeren geslagen. ,,Het bleek een kwestie van één stap zetten en drie vooruit denken." Voorbeeld: met fusten bier moet je niet door het publiek heen gaan sjouwen. Dus zorgden ze ervoor dat die onder de trailer konden staan, zoals de toiletten keurig op het riool aangesloten kunnen worden.
Veertien maanden - zowat alle avonden en weekenden - kostte het om hun mobiel café op te tuigen. De bouwplaats lag bij Jans ouderlijk huis aan de Heikant.
Van thema wisselen
Op een staalconstructie hebben ze goed geïsoleerde sandwichpanelen opgetrokken. Maar het meest ingenieuze aan het Pop Up Café is het uitklapbare gedeelte. Als de truck de trailer op de plaats van bestemming heeft afgeleverd, kunnen de zijkanten met een afstandsbediening hydraulisch worden uitgeschoven.
Binnen een uur na aankomst kunnen de gasten aan de roestvrijstalen bar plaatsnemen. Binnen is het mogelijk de wanden van het café in een handomdraai van thema te laten wisselen. Er zijn er voorlopig nog maar twee: lounge en après-ski.
Ambitie
Het bedrijf erachter hebben de twee K&D Facilities genoemd. Daar spreekt ambitie uit. En inderdaad sluiten beiden niet uit dat ze ooit nog eens wat nieuws verzinnen. Eerst het Pop Up Café maar eens uit zien te rollen.
Sara gezien
Drie maanden pas trekt hij de wijde wereld in. Het zou wat zijn voor bedrijven die op een beurs hun eigen café uit willen baten, denken Jan en Gertjan hardop, maar afgelopen weekend diende hij in Hooge Mierde alvast voor het feestje van een mevrouw die Sara had gezien.
Het festijn Top 100 Live in Alphen gebruikte hem het weekend daarvoor als backstage voor zijn artiesten. En in het eigen Moergestel liet ruitersportvereniging Fevior voor een concours het Pop Up Café naast de paardenbak opstellen. Dus is die slogan door de tweekoppige directie van K&D Facilities helemaal niet zo gek gekozen: 'Pop Up Café. Waar anders?'