Nieuws Horeca

Jonge ondernemer (24) verkoopt eerlijke, transparante en duurzame kruiden

Vandaag opent Mariëlle in de Kerkstraat in Putten haar winkel Pluk & Proef met een keur aan verse en gedroogde kruiden, oliën, peulvruchten, meel, pitten en zaden. Allemaal biologisch en verantwoord.

SACHA WUNDERINK | Foto: Ruben Schipper 20 oktober 2017

Marille Koelewijn RUBEN SCHIPPER

De jonge onderneemster gelooft heilig in haar concept. ,,Kruiden worden steeds 'hotter'. Er is vraag naar omdat de mensen de pakjes en zakjes met te veel zout wel gezien hebben. Ook willen steeds meer mensen weten waar hun eten vandaan komt."

Bij Koelewijn kunnen mensen met een 'moeilijk recept' binnenlopen en de kans is groot dat ze alle ingrediënten kunnen vinden. Ook al weet de Puttense dat ze met haar honderd verschillende kruiden lang niet alles in huis heeft. ,,Dan zou ik er nog een paar winkelpanden bij moeten kopen."

Lees ook: Hoe een start-up de tuinbouwsector op zijn kop gaat zetten

Niet alleen droge kruiden zijn in de winkel te vinden. Ook vers. Klanten kunnen van plantjes de takjes afknippen die ze willen hebben. ,,Daar komt ook de naam Pluk & Proef vandaan", legt Koelewijn uit. ,,In de naam zit iets actiefs. Daarom wil ik dat er op zaterdag altijd wat te proeven is in de winkel. Dat mensen met een kop kruidenthee aan de tafel kunnen gaan zitten bijvoorbeeld."

Koelewijn is gedreven in haar visie: ,,Ik wil dat producten eerlijker, transparanter en duurzamer zijn. Daarbij let ik ook op de transportafstand. Het meeste komt uit Duitsland en België. Alleen de kruiden komen uit het land waar het groeit. Dus dat is van verder."

Designspullen

Er moeten heel wat kruiden over de toonbank gaan om uit de kosten te komen. Dat weet Koelewijn maar al te goed. ,,Daarom verkoop ik ook design keukenspulletjes, schorten en cadeauartikelen." Als voorbeeld laat ze wenskaarten zien, gemaakt van duurzaam papier met daarin bloemzaden verwerkt. De ontvanger kan de kaart in de grond stoppen en krijgt daar bloemenpracht voor terug.

Ze is nu al optimistisch over het succes van haar winkel. ,,Uit onderzoek is gebleken dat mensen in Putten behoefte hebben aan een gezondheidswinkel. Die is er nog niet. Maar ik hoop ook dat mensen uit Ermelo, Nijkerk en Harderwijk hierheen komen. De groep mensen die bewust eet is groeiende en in de detailhandel blijkt dat de biologische winkel het erg goed doet."

Pluk & Proef aan de Kerkstraat 44 opent vrijdag 20 oktober om 19.30 uur voor het eerst de deuren.

Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt

Mariëlle Koelewijn, Pluk & Proef